İlk yardım: Anafilaksi (Hayati Risk Taşıyan Alerjik Reaksiyonlar)

Hayatı tehlikeye atan bir alerjik reaksiyon (Anafilaksi) olması durumunda hasta şoka girebilir, kan basıncında ani bir düşüş yaşayabilir ve nefes alıp vermede zorluk yaşayabilir. Alerjisi olan kişilerde, alerjen diye adlandırılan alerjiye neden olan maddeye maruz kaldıktan dakikalar içerisinde anafilaksi başlayabilir. Bazı durumlarda tepki gecikmeli olarak başlasa da çoğu durumda anafilaksi belirgin bir belirti olmadan ortaya çıkabilir.

Eğer yakınınızda alerjisi olup, anafilaksi belirtileri vermeye başladıysa şunları ilk yardım olarak yapmalısınız.

1. Acil bir biçim 112'yi arayarak, bilgilendirin ve yardım isteyin.

2. Yanlarında alerjisine karşın epinephrine iğnesi olup olmadığını sorun (bu tip hastalar bu iğneleri yanlarında taşımaktadır)

3. Eğer iğne bulunuyorsa, kişiye iğneyi nereye yapmanız gerektiğini sorup öğrenin, iğne genelde uyluk veya kalça bölgesine yapılmaktadır.

4. Kişiyi sırt üstü bir şekilde yatırın.

5. Kişinin giysilerini gevşetip daha rahat olmasını sağlayın ve bir battaniye ile üzerini örtün. Kesinlikle içecek herhangi bir şey vermeyin.

6. Eğer kusma veya boğazdan gelen bir kan varsa kişiyi yan çevirerek, herhangi bir tıkanmayı önleyin.

7. Eğer kişide artık solunum, öksürük veya hareket emaresi bulunmuyorsa, tıbbi ekip gelene kadar kalp masajı yapmaya başlayın (bir dakika içerisinde ortalama 100 defa yapmanız gereklidir)

8. Belirtiler başlar başlamaz hızlı bir şekilde yardım alın. Anafilaksi bitse bile belirtiler yeniden tekrarlanabilinir bu yüzden hasta, hastane ortamında birkaç saat boyunca izlenmelidir.

Anafilaksi


Anafilaksi belirtilerine sahip biri ile birlikteyseniz kesinlikle belirtilerin geçip geçmeyeceğini beklemeyiniz, acil bir şekilde yardım almak için harekete geçin çünkü ciddi durumlarda tedaviye başlanmayan anafilaksi hastanın yarım saat içerisinde ölmesine neden olmaktadır. Difenhidramin gibi antihistamin hapları anafilaksi tedavisinde yeterli değildir, bu ilaçlar sadece belirtileri azaltmaya yardımcı olmaktadır ve ciddi vakalarda vücuda çok yavaş bir biçimde karışmaktadırlar.

Anafilaksinin belirtileri ise şunlardır;

* Deri üzerinde beliren kaşıntılar, soluk bir cilt, kızarıklar veya kurdeşenler

* Yüz, göz, dudak veya boğazda şişme

* Solunum yollarının daralması, hırıltılı sesler çıkararak soluma ve nefes darlığı

* Zayıf ve sık atan nabız

* Bulantı, kusma veya ishal

* Baş dönmesi, bayılma veya bilinç kaybıdır.

Anafilaksiyi tetikleyen en genel ve yaygın unsurlar ise şunlardır

* İlaçlar

* Yerfıstığı, fındık, balık ve kabuklu deniz ürünleri gibi besinler

* Arı, yaban arısı, eşek arısı, karıncalar gibi böcek sokmalarıdır.

Eğer daha önce ciddi bir alerjik reaksiyona maruz kaldıysanız en kısa zamanda doktorunuz ile görüşerek, yanınızda alerjinize karşı bir iğne taşıyıp taşımamanız gerektiği hakkında bilgi almanızı öneririz.

Sağlıklı günler dileriz.

Yazıyı Paylaş:

Yorum Gönder

 
Copyright © Böcekler. Designed by OddThemes