Yaban arısı sokması

Vespa ya da Bombus cinsinden zarkanatlıların ortak adı olan yaban arısı, dişileri zehirli bir böcek türüdür. Halk dilinde"kıllı arı" olarak da adlandırılan yaban arıları, koloniler halinde yaşar.

Yaban arısı sokması

Yabanarısı sokması kimler için tehlikelidir

Yaban arısı sokmaları, alerjisi olan ya da yaban arısı sokmasına karşı duyarlılık geliştirmiş kişilerde ölümcül sonuçlara kadar varmaktadır. Ilıman bölgelerde yabanarısı sokmalarına dayalı ölümlerin çok yaygın gerçekleştiği, hatta yılan sokmalarına göre yaban arılarına bağlı ölümlerin sayısının  iki kat fazla olduğu bulgulanmıştır. Yaban arısı sokması, duyarlı bünyelerde iç organlarda tepkiye yol açabilmektedir. Arı sokmasını izleyen çok kısa bir sürede hasta doktora yetiştirilmeli ve adrenalin şırıngası ya da gerektiğinde daha üst düzey müdahalelerle tedavi edilerek, özellikle riskli gruplarda duyarsızlaşma tedavisine başlanmalıdır.
Yabanarısı sokmalarında ne yapmak gerekir

Yabanarısı sokmaları, böbrek ve kalp kası başta olmak üzere organlarda iltihaplanmalara sebebiyet verebilir. Arı sokmalarında  çok çeşitli etkiler, ilk dört saat içinde ortaya çıkabileceği gibi sonradan da gelişebilir. Yaban arısı sokmalarında duyarlılık öyküsü olsun ya da olmasın hastanın bir doktor kontrolünden geçmesi gerekmektedir. Normal durumlarda ve sıklıkla arı sokan yerde şişlik, hafif bir ağrı, yanma hissi yaratır. Bölgeye soğuk kompleks uygulanmalı, ağrının şiddetli olduğu durumlarda ağrı kesici alınmalıdır.

Yaban arısı sokmaları özellikle ileri yaşlarda anaflafsi adı verilen, ağır bir alerjiye sebebiyet verebilir. Yaban arısı  sokmalarında öncelikle arının iğnesinin çıkıp çıkmadığı kontrol edilmeli, iğnenin içeride kaldığı durumlarda hiç zaman kaybetmeden doktora gidilmelidir. Arı sokmasının üst solunum yollarına yakın olduğu durumlarda çok ciddi sonuçlar doğurabilir bu sebeple derhal acil servise başvurulmalıdır.

Yazıyı Paylaş:

Yorum Gönder

 
Copyright © Böcekler. Designed by OddThemes