Uyuz Hastalığı Nasıl Oluşur?

Uyuz böceğinin neden olduğu hastalığa uyuz hastalığı adı verilir. Hastalığa neden olan böcek "uyuz böceği" yani bilimsel adıyla "sarcoptes scabei hominis" olmaktadır. Bu hastalık genellikle insanlardan birbirine geçer. Hastalık çok nadir olarak hayvanlardan bulaşır.



Uyuz hastalığının ortaya çıkmasında insanların statüsünün bir önemi yoktur. Hastalık mikroba yakalanan herkeste kendini gösterir. Böceğin vücuttan uzaklaştırılmasıyla birlikte hastalık ortadan kalkar.

Yakın temasla bulaşan bir hastalıktır. Hastaya veya kullandığı yatak, yorgan, kıyafet ve kişisel eşyasına dokunan herkes risk altındadır. Bu hastalığın en önemli belirtisi çok şiddetli kaşıntı olmaktadır.

Bu tür bir kaşıntıyı genel alerjiden ayıran en önemli özellik kaşıntının belirli bir bölgede ortaya çıkmasıdır. Genel olarak bulaşmanın olduğu bölge kaşınır. Özellikle geceler kaşıntı şiddetlenir.

Uyuz durumunda doktora gidilip verilen ilaçlar derhal alınmalıdır. Zamanında tedavi edildiğinde kısa sürede iyileşen bir rahatsızlıktır.

Yazıyı Paylaş:

Yorum Gönder

 
Copyright © Böcekler. Designed by OddThemes