Gümüş böceği

Gümüşçün ya da gümüşçül olarak da bilinen gümüş böceği adını, renginin gümüşe benzemesinden ve gümüş gibi parlak olmasından alır. Boyları ve renkleri türüne ve yaşadığı bölgeye göre değişse de boyları 1 ile 3 santimetre arasındadır ve renkleri gümüş tonlarındadır. Derileri katmanlıdır ve kuyruk kısmında üç adet çıkıntısı vardır. Baş kısmında ise bir çift antene sahiptirler ve bu antenler sayesinde algıları oldukça kuvvetlidir.

Gümüş böceği
Lepisma saccharina

Gümüş böceği çoğu böcek türü gibi yumurtlama yöntemi ile çoğalır. Her üreme döneminde aşağı-yukarı 100 tane yumurta bırakır. Yumurtalarını duvar köşelerine, halı ve koltuk altlarına bırakır. Ortalama yaşam süresi bir yıldır. Gümüşböcekleri her mevsimde yaşar fakat yaz ve bahar aylarında daha sık görülür. Nem açısından zengin ve sıcak yerlerde yaşamayı severler. Bu nedenle bu böcek türü mutfak ve banyo gibi mekanları yaşamak için mesken edinirler. Kalorifer borularının etrafı, çatı katları ve bodrum gibi alanlarda görülmesi daha muhtemeldir.

Gümüş böcekleri kesinlikle zehirli değildir. Fakat mikrop ve bakteri taşıyıcı özelliğe sahiptir. Ayrıca mutfak gibi mekanlarda salyası ve dışkısı yiyecekler üstüne yerleşip, hastalık oluşturucu etkiye sahip olabilir. Bu böcek insanları ya da evcil hayvanları ısırmasa da kitap, giysi, yatak ve yorgan gibi eşyalara zarar vererek maddi kayıplara yol açabilir. Bu yüzden ev ortamı, belirli zaman aralıklarıyla ilaçlanmalı, mutfaktaki besinler mümkün olabildiği kadar iyi muhafaza edilmelidir.

Bilimsel adı Lepisma saccharina (Gümüş balığı) olan gümüş böceği Thysanura takımı Lepismatidae familyasına bağlıdır. Bu familyanın diğer bir böceği olan Thermobia domestica (Ateş böceği) ile büyük benzerlik göstermektedir. İkinci türü biraz daha iridir ve gümüş renkte değildir. Böceğin halk arasında çeşitli isimleri vardır. Gümüş balığı bilimsel adıdır, bunun dışında gümüş böceği, gümüşçün, nem böceği, gümüş balığı böceği,gribalıkçıl olarak adlandırılmaktadır. Bu böceklere evlerde sıkça rastlanmaktadır çünkü insan giysileri, kitaplar ve depolanmış gıdalarla hayatlarını sürdürüyorlar.

Yazıyı Paylaş:

Yorum Gönder

 
Copyright © Böcekler. Designed by OddThemes