Hamamböceği

Hamamböcekleri çoğu böcek türü gibi yumurtlayarak çoğalırlar. Tek bir yumurtlama esnasında yaklaşık 200 yumurta üretebilirler. Bir hamamböceği yavrusu bir milimetre kadardır. Daha yumurta halinde olduğunu düşünürsek sırtlarında taşıdıkları yumurta sayısının çok fazla olduğunu söyleyebiliriz. Bu yumurtaları gitti her yere taşıyabilir ve düşürebilirler. Yavrular yumurtalardan 18 gün içinde çıkarlar. Yılda yaklaşık 10 kere yumurtlayabilirler. Altı tane bacakları vardır. Toplamda 18 ekleme sahiptirler.

Hamam böceği - Blattodea takımını oluşturan böceklerdir.
Yiyecek seçmezler, hatta yiyecek olmayan kağıtları, çöpleri, tahta parçalarını dahi yiyebilirler. Bu yüzdendir ki mikropları taşırlar ve hastalıkların yayılmasına neden olurlar. Dizanteri, verem, hepatit, mantar, astım ve daha fazlası taşıdıkları hastalıklar arasındadır.

Karanlığı seven hayvanlardır. Bu nedenle geceleri ve karanlık ortamlarda daha hareketlidirler. Baş kısmında bulunan antenleri sayesinde çok az ve çok uzaktaki su ya da besini bulabilirler. Kanlarının rengi beyazdır.

Bazı hamamböceği türlerinin kanatlara sahiptir fakat yürüyerek hareket etmeyi tercih ederler. İskeletleri vücutlarını dıştan kaplar ve bu kabul olarak adlandırılır. Ömürleri boyunca birkaç kez iskelet yani kabuk değiştirirler. Bazı hamamböceği türlerinde dişiler ömürleri boyunca yalnızca bir kez çiftleşirler. Bu onların ömür boyu üretecekleri yumurtalar için yeterlidir.

Kafası kopmuş bir hamamböceğinin bir hafta yaşaması yanlış bir bilgi değildir; bir hafta sonra susuzluktan ölürler. Dayanıklı hayvanlardır. Susuz 1 hafta, yiyeceksiz 1 ay kadar yaşayabilirler. -30 derecede dahi hayatlarına devam edebilirler. Hamamböceklerinin dayanıklıklarını ölçmek için bir çok deney yapılmıştır ve her defasında şaşırtıcı sonuçlar alınmıştır.

Hamamböcekleri saatte yaklaşık 5 km hızlı hareket edebilirler. Bu hız boylarına oranlara oldukça şaşırtıcıdır. Ömürleri yaklaşık 15 aydır. Bir dişi öldüğü esnada bile yumurta bırakabilir..

Hamamböceği türleri
Yaygın hamam böceği türleri aşağıdakiler olmaktadır.
  • Blatta orientalis (Doğu Hamamböceği / Oriental Hamamböceği) Halk arasında kara fatma da denilen tür.
  • Periplaneta americana (Amerikan hamamböceği)
  • Periplaneta australasiae (Avustralya-Asya hamamböceği)
  • Blatella germanica (Alman hamamböceği) - Halk arasında kalorifer böceği olarak da biliniyor.
  • Supella longpalpa (Kahverengi bantlı hamamböceği) 
  • Supella longipoda (Afrika Hamamböceği)

Yazıyı Paylaş:

Yorum Gönder

 
Copyright © Böcekler. Designed by OddThemes