Çekirge

Düz kanatlılar cinsi içerisinde bulunan çekirge, bu cinsin sıçrayıcı özelliğe sahip olan üyelerinden bir tanesidir Anadolu içerisinde yer alan çekirgelerin büyüklükleri değişebilmektedir. Şimdiye kadar yapılmış olan araştırmalarda bulunmuş olan en küçük çekirgenin boyu 2 cm iken en büyük çekirge ise 20 cm boyundadır. Göçmen olan çekirge türleri ise normal çekirgelere oranla 5 ile 10 cm arasında fazla büyüklüğe sahiptir.

Bu canlılar, daha çok sıcak bölgelerde yaşamaktadır. Ve bulundukları bölgelerde tarıma oldukça ciddi zararlar vermektedir. Ülkemizde ise çekirgeler daha çok Trakya ve Güney Anadolu bölgesinde yaşamakta ve buradaki tarım alanlarına saldırmaktadır. Çekirgelerin en büyük özelliklerinden bir tanesi, oldukça geniş kitleler halinde göç etmeleridir.

Çekirge
Çekirge - Caelifera sınıfı üyesi böcekler.
Çekirge, yumurta ile üreyen bir canlıdır. Canlılar, yumurtalarını kümeler şeklinde bırakılır ve ilk yağmurlar ile birlikte kanatsız bir şekilde çıkan çekirge yavruları hemen çevrelerindeki bitkilere saldırmaya başlamaktadır. Çekirge yavrularının büyümeye başlaması ile birlikte de yapmış oldukları göçlerin ve dolayısıyla verilecek olan zararın hızı ve boyutu da artmaya başlar. Çünkü çekirge sürüleri, gelmiş oldukları bölgedeki ekim alanlarını ve bitkileri oldukça kısa süreler içerisinde yiyerek yok etmedir. Üstelik bu canlılar yalnızca yaşarken değil aynı zamanda öldükten sonra da zarar verir. Nasıl ki toplu şekilde yumurtadan çıkıyorlarsa ölümleri de yine toplu olarak meydana gelmektedir. Ve ölü çekirgeler de çok çeşitli hastalıklara neden olmaktadır.

Yazıyı Paylaş:

Yorum Gönder

 
Copyright © Böcekler. Designed by OddThemes