Kene

Eklem bacaklılar sınıfında yer alan ve parazit olarak yaşamını sürdüren keneler (latince ixodida), birçok hayvan ve insanların cilt yüzeylerine yapışır ve kanları ile beslenirler. Hastalık virüslerinin bulaşmasında oldukça önemli bir role sahip olan kene, kan ile beslenmesinin ardından oldukça fazla şişerler. Köpek ve sığır keneleri başta olmak üzere binlerce kene çeşidi saymak mümkündür. Kene türlerinin birçoğunda göz bulunmaz. Kenelerin birçok türü ölümcül olacak derece de zararlı olsa da, yaklaşık 17 bin türü olan kenenin her türü zararlı değildir.

Kene Hakkında Bilgiler
Otluk bölgelerde çok fazla bulunan keneler, insanların derilerine yapışarak kan emerler. Yaşamlarını sürdürmek için mutlaka bir canlının derisinde parazit olarak bulunmak durumunda olan keneleri yumurta ile çoğalma özelliğine sahiptir. Son yıllarda eko sistemin önemli ölçüde zarar görmesi sonucunda giderek çoğalan ve zararlı hale gelmeye başlayan kene için, alınması gereken önlemlerin alınması gerekir. Kırım Kongo Kanamalı Ateş adı verilen ölümcül hastalığa yol açmasından dolayı, kenenin çok görüldüğü yerlerdeki insanların aşılanması gerektiği vurgulanmaktadır.


Kene Çeşitleri Nelerdir?
Zararlı ve zararsız kene olmak üzere ikiye ayrılan kenelerin ülkemizde görülen birçok türü tehlike saçmaktadır. Çok fazla sayıda kene türünün olması, kene ile mücadelenin oldukça ciddiye alınmasını gerektirmektedir. Özellikle piknik alanlarında ve yeşilliğin çok fazla görüldüğü yerlerde yaşayan keneler, insan vücuduna gömülerek beslenmektedir. Vücuduna kene yapışmış olan kişinin zaman kaybetmeden en yakın sağlık kuruluşuna gitmesi ve gitmeden önce de bilinçsizce keneye müdahale edilmemesi gerekir.

Kenenin Zararları Nelerdir?
Köpek ve koyun gibi hayvanlar başta olmak üzere, insanların vücuduna yapışarak kanla beslenen keneler, çoğu zaman canlıların ölümüne yol açmaktadır. Bir kenenin birden fazla canlıdan aldığı kanı birbirlerine taşıma özelliği nedeniyle bulaşıcı hastalıkların canlılar arasında dolaşması da mümkün hale gelmektedir, Bu da insanların ve hayvanların bulaşıcı hastalıklara yakalanarak hayatlarını kaybetmelerine neden olmaktadır. Yoğun olarak görülen kene sorununa ilaçlama ile çözüm bulmak mümkündür. Yumurta ile çoğalan ve yumurtalarını da ağalık alanlara ve kıllı hayvanların kılları arasına saklayan kene, hızlı çoğalabilen zararlı canlılardır.

Kene Nasıl Çıkarılır?
Vücuda yapışık halde duran kenenin çıkarılması için oldukça dikkatli olmak gerekir. Kenenin çıkarılması sırasında kopması ya da parçalanması, ölümcül sonuçlar doğurabilir. Ene çıkarmak için sivri uçlu olmayan cımbız yeterli olacaktır. Cımbız ile tutulan kenenin tamamen vücuttan çıkacağı bilinerek çekilmelidir. Daha önce hiç kene çıkarmamış olanlar ve kişinin sağlığını riske sokmak isteyenler bulundukları yerdeki en yakın sağlık ocağına giderek, gerekli müdahaleyi yaptırabilirler. Kene çıkarıldıktan sonra, kene giren bölgenin doktor tarafından güzelce temizlenmesi gerekir. Enfeksiyon kapma ihtimali yüksek olan ya da keneden kalan bazı zararlı maddelerin olabileceği düşünülerek, bazı önlemler doğrultusunda hasta evine gönderilmektedir.

Kene Isırması Nasıl Anlaşılır?
Kene ısırması sonucunda kişilerde belirti görülmesi olası değildir. Hiçbir belirti vermeden insan vücudundaki kanı emebilme yeteneğine sahip olan kenelerin, insan vücuduna salgıladıkları bazı maddeler sonucunda kene ısırmasının belirtilerini fark etmek mümkündür. Ateş ve baş ağrısı ile kendini göstermeye başlayan ve yorgunlukla devam eden belirtilerde, eğer şüphe varsa kene ısırması akla getirilmelidir. Bu belirtiler sonucunda vücudun her tarafı dikkatlice aranarak kenenin bulunduğu yer tespit edilmelidir. Ayrıca kene ısırmasının daha pek çok neden olduğu hastalık çeşidi bulunmaktadır. Bu hastalıkların ortak belirtilerinden biri olan yüksek ateş, herkeste anı belirtiyi göstermese de, genellikle yüksek ateş şikâyeti görülür.

Keneden Korunmak İçin Neler Yapılmalı

Hayvancılıkla uğraşanları tehdit eden tehlikelerden biri olan kene, bazı önlemlerle korunması mümkün olan canlılardır. Açık buldukları cilt yüzeyine yapışarak beslenmeyi seven kenelerden korunma için, kene olması muhtemel olan yerlerde uzun kollu ve kapalı giyinmeye özen göstermek gerekir. Ayrıca piknik alanlarında olabildiğinde yerlere oturmamaya dikkat etmek ve çocukların yerle çok temas etmemesine özen göstermek gerekir. Kene tehlikesinin yayılması ile birlikte vücuda sürülen kene kovucu özellikli spreylerde oldukça artış göstermiştir. Bu tür spreylerden kullanarak, kene yapışmasını önlemek mümkündür. En önemlisi ise, her ihtimale karşı, kene olabilecek yerlerde bulunmanın ardından, önce çocuklar olmak üzere, tüm vücut aranmalı ve kene ısırması kontrol edilmelidir. 

Yazıyı Paylaş:

Yorum Gönder

 
Copyright © Böcekler. Designed by OddThemes