Hamam Böceği Nasıl Başkalaşım Geçirir?

Hamam böcekleri hiç tamamlanmayan bir başkalaşım süreci geçirirler. Yumurtadan çıkan hamam böcekleri yetişkin hale gelene kadar deri değişimi yapmazlar. Yumurtadan çıktıkları anda büyük hamam böceği ile aynı görüntüye sahiptir. Yalnızca boyutları farklılık gösterir. Boyut farkı dışında hiç fark yoktur. Yetişkin bir hamam böceği ile birebir kopya halindedir. Her bir yumurta kesesinde 20 – 50 civarlarında yumurta bulunur. Hamam böcekleri zeki hayvanlardır. Bu sebeple yumurta keselerinin hepsini farklı bölgelere dağıtırlar. Böylece bir yumurta kesesi imha edilse bile diğer yumurta kesesi güveli olarak kalabilmektedir. Böylelikle soylarının devamı sağlarlar.

Hamam böceklerinin başkalaşım evreleri şu şekildedir:

• Yumurta: Ortama bırakılmış milyonlarda yumurta belli bir süre bekledikten sonra çatlar. Yumurtanın çatlamak için geçireceği süre 6 – 7 haftadır.
• Yavru: 7 hafta bittikten sonra yumurta çatlamıştır ve yavru hamam böceği artık dışarıdadır. Yavru olarak geçireceği süre en fazla 13 aydır.
• Yetişkin: 13 ay bittikten sonra hamam böceği artık yetişkindir. Başkalaşım evresi tamamlanmıştır. Yetişkin hamam böceği artık kendisi yumurta bırakacaktır. Bu şekilde hiç bitmeyen bir süreç devam eder.



Hamam Böceği ile İlgili Genel Bilgiler

Hamam böcekleri 2000 metreden fazla yükseklikteki bölgelerde ve kutup bölgeleri dışında hemen her yerde yaşamlarını sürdürür. Birbirinden farklı ortamlarda zorluk çekmeden yaşamaya devam ederler. Bu böcekler 300 milyon yıldır dünyada bulunuyor. Hiç bir şey yemeden 1 ay kadar hayatta kalabiliyorlar. Yalnızca posta pulu zamkı yiyerek bile hayatta kalabilme özelliğine sahiptirler. Aşırı suya maruz kaldıklarında yarım saat kadar boğulmadan durabilirler. İnsanoğlu ile kıyaslanırsa radyasyona 15 kat daha dayanıklıdır. Kafaları kopması durumunda iki haftaya kadar hayatta kalabilirler. Çünkü ilginç bir özellikleri daha vardır. Beyinleri ayak kısımlarındadır. Açlık sebebiyle ölmeseler sonsuza kadar kafasız yaşayabilirler ama beslenme ihtiyaçlarını gideremeyecekleri için açlıktan ölürler.

Yazıyı Paylaş:

Yorum Gönder

 
Copyright © Böcekler. Designed by OddThemes