Böcek Yiyen Bitkiler

Bitkiler, üreticiler olarak bilinen canlılar olsa da, kimi bitkiler aminoasit ihtiyaçlarını karşılamak için; böcekleri yerler. Böceklerin kabuklarında bulunan kitinin sindirilmesi sonrasında oluşmakta olan aminoasitleri kullanarak, besinlerini sentezlerler. Yarı parazit bitkiler olarak da bilinen bu bitkilere, halk arasında et obur bitkiler adı verilmektedir. Bu et obur bitkiler, genellikle küçük böcekleri yemekte olsa da, aralarında fare ve kertenkeleleri dahi yemekte olan, dev bitkiler de bulunmaktadır. Bu etobur bitkilerin, tohumları çeşitli bitki üreticilerinde satılmaktadır. Özellikle sinekkapan bitkisi, sineklerin bol bulunduğu yerleşim yerlerinde, bahçelere ekilmekte ve sinek sorunu için büyük bir yardımcı olmaktadır.

Sinekkapan Bitkisi


Genellikle nemli ve sulak iklimlerde yaşamakta olan bu bitki, en çok bilinmekte olan böcek yiyen bitkilerdendir. Her 6 salisede bir yapraklarını açıp kapatabilme yeteneğine sahiptir. Sinekleri ağına çekmekte olan salgısı sayesinde, avına düşürmekte ve saniyeler içerisinde sindirmektedir.

Su İbrikleri



Şekillerinden dolayı su ibriği adını almış olan bu bitkilerin yaprakları bir ibrik şeklindedir ve yapraklarının arasında salgıladıkları bir sıvı bulunmaktadır. Bitkinin yakınından geçmekte olan böcekler, bu salgının kokusu ile birlikte, daha da yaklaşmakta ve salgıya temas ederek, kaymakta ve yaprakların arasına düşmektedir. Yaprakların arasında bulunmakta olan sindirim sıvısı ise; kısa süre içerisinde böceklerin sindirilmesini sağlamaktadır.

Yazıyı Paylaş:

Yorum Gönder

 
Copyright © Böcekler. Designed by OddThemes