Tüm Renklendirilmiş Hazır Gıdaların İçindeki Böcek

Dactylopius Coccus ya da Cochineal böceği olarak bilinen genellikle Meksika ve Kanarya Adalarında yaşayan, yarımkanatlılar takımına ait bir böcek türüdür. Kaktüslerin üstünde yaşayan ya da özel çiftliklerde üretilen bu böcek türü sadece Türkiye pazarında 50 ton ve tüm dünyada binlerce ton kullanılan “Carmine” gıda boyasının tek hammaddesini oluşturuyor.

Coca Cola’dan sosise hatta ve hatta kozmetik sektörüne kadar çok çeşitli ürün yelpazesinde kullanılan Cochineal, Aztek uygarlığında gıda boyası olarak kullanılmaya başlanmış ve günümüze dek önemini sürdürmüştür. Bunun sebebi ise Carmine maddesinin sadece bu böcek türünden elde edilebilmesidir.

Cochineal

Cochineal’in ana vatanı Meksika ve Kanarya Adalarıdır. Kaktüslere yapışan bu böcek, kaktüsten su ihtiyacını karşılar. Köylüler tarafından toplanan Cochineal bölgedeki fabrikalara satılır. Ancak son yıllarda kimyasal içerikli çoğu renklendiricinin yasaklanmasıyla kırmızı ve siyah tonları verebilen bu böceğin imalatı amacıyla Peru ve çevresinde özel çiftlikler kurulmuş erkek, dişi ve larvaların üretilmesinin artırılması sağlanmıştır.

Toplanan böcekler büyük fabrikalarda ayrıştırılıyor. Daha sonra yapısal olarak ışınlanıyor ve böylece daha hijyenik bir hale getiriliyor. Işınlanan böcekler daha sonra öğütülüp özel fermantasyon işlemine tabi tutuluyor. Ve son olarak toz haline getirilip, piyasaya sürülüyor. Piyasaya sürülen bu toz gıda boyasının ham maddesi olarak çok büyük bir yer teşkil ediyor. 1 kilosu yaklaşık 500 Euro'dan alıcı bulan böcekler tüm dünyada 1 numaralı gıda boyası hammaddesi olarak yerini uzun yıllar koruyacak gibi görünüyor.

Coca Cola’nın Türkiye’de satılmaya başlandığından beri bir halk efsanesi olan "Cola’nın içinde böcek var" ifadesinin maalesef ki doğru olduğu böylece ortaya çıkıyor. Ve bu da yetmezmiş gibi çoğu hazır gıdada ve kozmetik ürününde de kullanıldığını öğrenmek elbette ki tüketici için pek hoş olmasa gerek. Ayrıca işin şu boyutu da var ki her yıl tonlarca Cochineal böceği hammadde yapılması amacıyla öldürülüyor.

Yazıyı Paylaş:

Yorum Gönder

 
Copyright © Böcekler. Designed by OddThemes