Kıyafetlerinizin istenmeyen misafirleri güveler

Genellikle kelebeklere benzetilmekte olan güveler, besinlere ve giyeceklere zarar vermektedir. Kelebeğe benzetilmesinin en büyük nedeni, boylarının ve kanat yapılarının aynı olmasıdır. Güvenin kanatlarının üzerinde bulunan pullar ayırt edici bir özellik olarak kabul edilebilmektedir. Kelebeklerin kanatlarında tüy bulunmaz ve rengârenktir. Güvelerin ise; kanatları üzerinde oldukça fazla sayıda tüyler yer almaktadır ve renkleri soluktur.


Güvelerin kanat renkleri genellikle gri, kırmızı veya kahverengi olabilmektedir. Yapısı bakımından oldukça ufak bir hayvan olan güvelerin boyları ortalama 1 cm civarıdır. Sahip oldukları bu ufak yapıları nedeniyle fark edilebilmeleri biraz zaman alabilmektedir. Bu fark edilebilmeleri için geçen sürede üreyerek sayılarını arttırmaktadırlar. Genel itibari ile hayvan tüyünden yapılan giyecekleri mesken tutmakta olan güveler, tineidae ailesinin zararlı olan türleri içerisinde en başta yer almaktadır. Ter veya yağların bulaşmış olduğu giyecekleri daha çok yaşam alanı olarak seçmektedirler. Sadece giyeceklerin bulunduğu alanlarda değil tahıl bulunan bölgelerde de görülebilmektedir. İnsanlara ya da hayvanlara doğrudan bir zarar verme imkânları yoktur.

Güvelerin 2 adet anteni bulunmaktadır ve anten yüzeyleri tırtıklıdır. Oldukça hızlı bir şekilde hareket edebilen antenlere sahip olması nedeniyle düşmanlarını daha kolay algılayabilmekte ve düşmanlarından kaçabilmektedir.  Güveler yaşadıkları yere göre birbirinden farklı isimler almaktadırlar. Güve çeşitleri; tahıl güvesi, deri güvesi, zeytin güvesi, halı güvesi ve ambar güvesi isimlerini almaktadırlar. Yıl içerisinde 5 kez üreyebilen güvelerin, koza yaparak içerisine sakladıkları yumurtaların olgunlaşma süresi 10 gün civarındadır. Yumurtadan yeni çıkan larvaların ergin olarak nitelendirilmesi için ortalama 1 ay bir süre geçmesi gerekmektedir. Güve larvaları genellikle kıyafetlerinizin ceplerine, koltuk ve yaka altı kısımlarına bırakılmış olabilir. Evin herhangi bir yerinde güve ile karşılaşıldığında hızlı bir şekilde ilaçlama yapmanız gerekmektedir.

Yazıyı Paylaş:

Yorum Gönder

 
Copyright © Böcekler. Designed by OddThemes