Küf böceği

Küf böceğine dünyanın hemen her yerinde rastlanır. Küf böceği, kabuksuz böcekler sınıfından, daha çok sıcak ve nemli ortamlardan hoşlanan bir böcektir. Daha çok bitki öz suları ile beslenirler ve sera bitkileri ve evlerdeki süs bitkilerine musallat olurlar. Çeşitli bitki hastalıklarının taşınmasında da etkili olurlar. Örneğin Asya'da mango küf böceği, mango için önemli bir tehdit oluşturmaktadır.

Küf böceği

Küf böcekleri, yumuşak vücutludur, kanatları yoktur ve boyları en çok 4 mm kadardır. Çoğunlukla pembe ve beyaz renklidir. Salgıladıkları mumsu tabaka yüzünden küf böceklerinden kurtulmak kolay değildir. Genelde bitkilerin yapraklarına yerleşirler. Yaprak saplarına ve gövdeye yerleştikleri de olur.

Küf böceklerinin dişileri kendilerini bitkiye yapıştırırlar ve bir taraftan bitkinin öz suyunu çekerken diğer taraftan da korunmak için toz halinde mumsu bir tabaka oluştururlar. Erkekleri fazla uzun ömürlü değildir ve yaşam amaçları sadece dişileri döllemektir.

Bazı dişi küf böceği türleri, sayıları 50-100 arasında değişen yumurtalarını bu mumsu tabakanın içinde korurlar. Bazı türlerde ise yavrular doğrudan dişiden doğar.

Küf böceklerinin en zararlıları narenciye ile beslenenlerdir. Bazı türleri şeker kamışı, üzüm, ananas, eğrelti otlarına zarar verirken, bazı türleri de kaktüsler, orkide, gardenya gibi ev bitkilerine zarar verirler.

Eğer küf böceğinden etkilenen bu ev bitkileri, soğukta camın dışına konulursa, küf böceği yapraktan uzaklaşacaktır. Bu durumda da bir bezle silerek böcekler bitkinin üzerinden atılabilir. Eğer bitki yaprakları kontrolsüz bırakılırsa bitkilere çok zarar verebilirler.

Yazıyı Paylaş:

Yorum Gönder

 
Copyright © Böcekler. Designed by OddThemes