Böcek Ticareti ile Para Kazanmayı Düşündünüz mü?

Globalleşen dünyanın ihtiyaçlarını karşılamak için her gün yeni meslek kolları hayatımıza girmektedir. 20 yıl önce hiç duyulmayan internet yazarlığı, site editörlüğü ve onlarcası bunlardan sadece bazıları. Aranızdan herhangi birinin aklına yeni mesleklerden birinin de hamam böceği yetiştiriciliği olacağı aklına gelebilir miydi?

Türkiye de yeni yeni filizlenmeye başlayan bir meslek kolu olan Hamam Böceği yetiştiriciliği, ilk olarak Antalya da kurulan bir böcek çiftliğinde başladı. 5 adet hamam böceğiyle başlayan çiftlik sahibi şu anda yurt içinde canlı yem sektöründe ki tek isim oldu. Hamam böcekleri canlı yem sektöründe kullanılmasını yanında Uzak Doğuda yiyecek olarak da tüketilmektedir.

Hamamböceği Ticareti

Önümüzdeki 100 yıl içerisinde dünyanın nüfusunun artması sonucu yiyecek sıkıntısı çekileceği bir gerçek. Peki, böcekleri yiyen toplumlar taklit edilirse ( ki dünyada 2 milyar insan) protein bakımından sığır etine oranla, iki ya da üç kat daha zengin olan böcekler önümüzdeki dönemde yiyecek olarak daha çok talep görecektir. Böylece böcek ticaretinden para kazanma olasılığı da artmaktadır.

Böcek yetiştiriciliği son derece meşakkatli bir iş kolu olmakla beraber, getirisi oldukça yüksektir. Bir hamam böceği yaklaşık 3 yıl yaşar ve erginliğe eriştikten sonra 3 sefer yavru alınabilir. Her yavrulamada yaklaşık 10 yavru alınır.

Hamam böcekleri muz, portakal gibi meyveler ve yeşil yapraklı bitkiler ile beslenmektedir. Böceklerin virüs taşımaması ve daha hijyenik olması amacıyla düzenli olarak ilaçlanması gerekmektedir.

Şu anda Türkiye'de 3 tür hamam böceği yetiştirilmektedir. İlk olarak yerli hamam böceği Shelfordella Tartara daha sonra Arjantin ve Madagaskar kökenli olan Blaptica Dubai ve Gromphadorrhina Portentosa türlerinde böcekler üretilmeye başlanmıştır. Bu böcekler tanesi 50 kuruştan 10 Liraya kadar ebatlarına ve türlerine göre satılmaktadırlar.

Hamam böcekleri çok dayanıklı bir tür olduğu için çitliklerde yetiştirilmesi kolay olmakla beraber hijyen açısından iyi organize edilmiş bir ortamda yetiştirilmeli ve ticareti yapılmalıdır.

Yazıyı Paylaş:

Yorum Gönder

 
Copyright © Böcekler. Designed by OddThemes