Sivrisinek ilaçları zararlı mı?

Yaz geldi ve havaların ısınmasıyla sivrisinek sorunu da yeniden ortaya çıkmaya başladı. İnsanlar sivrisineklerden korunmak için çeşitli yöntemlere başvurmaktadırlar. Bu yöntemlerden en kolayı ise sivrisineklere karşı özel olarak hazırlanmış keskin kokusu olmayan çeşitli ilaçları kullanmaktır. Üretici şirketlerin reklamlarında bu ilaçların sıkıldığında etrafa yayılan kokusunun sivrisinekleri tamamen yok ettiği belirtiliyor. Peki ya sivrisinekleri yok eden kimyasal ilaçlar insan sağlığına nasıl etki gösteriyor ve eğer böyle etki varsa ne şekildedir? Sivrisinek ilaçları zararlı mı?


Fransız bilim adamlarının vardıkları sonuca göre, sivrisinek ilaçlarının içerdiği "DEET" adlı kimyasal madde insanın sinir sistemine nörotoksik etki gösteriyor. Bu madde merkezi sinir sistemi için çok büyük öneme sahip olan asetilkolinesteraz enzimini parçalıyor.

Bazı uzmanlara göre, sivrisinek ilacının insanlara olumsuz etkisi kaçınılmazdır. İlacın kokusu ilk olarak insanın gözünü, burun mukozasını etkiliyor, ayrıca deride kaşıntı yapabilir. Bu tür ilaçlar organizmada tetikleyici belirtilere neden olurlar. Bu yüzden su kullanmak ve hava yoluyla mukozaya oturan molekülleri yıkamak gerekir. Mukozadan ilaç moleküllerini temizledikten sonra tahriş hissi azalıyor.

Sivrisinek ilacının sinir sistemine etkisine gelince, bu maddenin sağlık durumu normal olan insana olumsuz etkisi olmamalı. Böyle ilaçlar aşırı hassas, sinir etkinliği zayıf olan insanları etkileyebilir. Bu ilaç bir kişinin hafızasında kötü kokusu ile kalıyorsa, o kişide kontrolsüz olarak hapşırma, kaşıntı, gözlerin sulanması başlıyor.

Sivrisinek ilacı kullanıldığında dikkatli olmak gerekir. Çünkü ilaç organizmayı bireylere bağlı olarak farklı etkiliyor. Evde ilaç sıkılırken bu ilacın kimi nasıl etkileyeceği yaklaşık olarak bilinmelidir. Her yıl insanların bağışıklığı, alerjik tepkileri de değişiyor. Bu nedenle böcekler ve sivrisineklere karşı ilaç kullanırken yan etkisi unutulmamalıdır.

Bu konuda farklı görüşlere sahip olan bazı insanlar ise sinek ilacının insana etkisini imkansız sayıyorlar. Bu kişilere göre kötü koku sinek ilaçlarının bileşiklerinden kaynaklanır ve bunlar da zararsız maddelerdir. Bu ilaçların insana etkisi zayıftır. İnsan vücudu güçlüdür. Organizmaya zehirli madde girerse vücut hızlı bir şekilde savunma mekanizmasını harekete geçirecek ve onu yok edecektir.

Yazıyı Paylaş:

Yorum Gönder

 
Copyright © Böcekler. Designed by OddThemes