Akrep

Bir eklembacaklı türü olarak da bilinen akrep, genel olarak nemli ve sıcak bölgelerde yaşamaktadır. Bu canlının vücudu kitin adı verilen bir tabaka ile kaplıdır ve kalkık bir şekle sahip olan kuyruğunda ise zehir iğnesi bulunmaktadır. 2009 yılı itibari yapılan araştırmalar sonrasında 1753 farklı akrep türü bulunmaktadır. Ülkemizde ise 11 cins içerisinde 23 farklı akrep türü yaşamaktadır. Yapılmış olan araştırmalar sonrasında görülen ve dünyanın en uzun akrebi olarak bilinen akrebin boyu 23 cm.dir. Kimi akrep türleri yaklaşık olarak 8 yıl yaşayabilse de birçok akrep türü çok daha kısa süre yaşayabilmektedir. Ilık ve ıslak bölgeleri birincil yaşam alanı olarak seçen akrepler karlı olan bölgeler haricinde her yerde rahatlıkla yaşayabilmektedir.

akrep
Akrepler - Scorpiones takımının üyeleri

Akrep çeşitleri

Genel olarak iki sınıfa ayrılmış olan akrep, toprak üstü ve toprak altı akrepleri olarak incelenmektedir. Toprak üstü akrepleri, kendi içerisinde ağaç ve taş altı akrepleri olarak ayrılır. Toprak altı akrepleri ise çöl bölgeleri gibi yumuşak bölgelerde yaşayan kumcul akrepler ve kısa bacaklara sahip kazıcı akrepler olarak ayrılmaktadır.

Geceleri avlanan akrepler genel olarak örümcek, kırkayak, böcek türü canlıları yemektedir. Ancak kendilerini koruma amacı ile taşıdıkları zehir nedeni ile özellikle de insanlar tarafından tehlikeli olarak görülen bir canlıdır. Çünkü akrebin cinsine ve içerisinde taşıdığı zehre bağlı olarak akrep sokması oldukça tehlikeli ve hatta ölümcül sonuçlara neden olabilmektedir.

Yazıyı Paylaş:

Yorum Gönder

 
Copyright © Böcekler. Designed by OddThemes