Sevimli Petshop Hayvanları: Hamsterler ve Bakımı

Hamsterların 1930 yılında bir zooloji profesörü  tarafından keşfedilmeleri ile başlayan ve  zaman içinde kırma bir tür haline gelmesiyle devam eden öyküleri, evlerde beslenen sevimli hayvanlar arasında sayılmalarına kadar uzanmış bulunuyor. Hamsterler, sayesinde tatlı bir görünüm kazandıkları oldukça esnek derileri ve yanaklarındaki kesecikleri ve kafesinde yaptıkları türlü sevimlilikleri ile çocukların gönlünü çoktan feth etti.  Bu sebeple, evcil hayvanlara düşkün çocuklar için ebeveynlerin ilk tercihlerinden birisi hamsterler olmakta fakat ne yazık ki birçok hamster yanlış bakım sebebiyle eve getirildikten kısa bir süre sonra ölmektedir.

Hareket Özgürlüklerini Kısıtlamayan Bir Mekan Yaratın

Ortalama iki yıl ömürleri olan hamsterleri evde beslemenin altın kuralları vardır. Her ne kadar fazla bakım gerektirmeyen hayvanlar olarak lanse edilseler de aslında hamsterler, çok hareketli kemirgenler oldukları için kafese uygun canlılar değildir. Küçük bir kafeste kapalı olarak yaşamak, doğalarına aykırıdır. Bu sebeple hamsterlerin hareket ihtiyacını karşılaması için kafeslerinde dönen tekerlek,ona uygun oyuncaklar mutlaka bulunmalıdır.



Hamsterler, uyurken saklanmayı tercih eden canlılardır. Bu sebeple kafesi içinde dizayn edeceğiniz ve kendini güvende hissederek, gizlenerek uyuyabileceği mekanlar yaratmalısınız. Ayrıca hamsterler kafeslerini kemğirebildikleri hatta kafeslerinin boyalarını dahi sökebildikleri için sağlıklarına zarar vermeyecek bir kafes alın, kafesin paslı olmamasına dikkat edin.

Yavru Hamsterleri Ellemeyin

Hamsterleri yavru olarak yani 4-5 haftalık, henüz annesinden ayrılmış olarak eve getirirseniz ilk birkaç hafta, hemen elinize almamalısınız. Ani olarak sevmeleriniz hayvanınızı ürküterek, ters tepkiye yol açabilir. Unutmayın, hamsterler alışma evresinde  çabuk sinirlenebilir ve sinirlenip, canlarını acıttığınızda ısırarak tepki verebilirler.

Çiftleştirmek İstediğinizde Yardım Alın

Hamsterler, yalnız yaşamayı severler. Bu sebeple yalnız bırakılmaya müsait pet hayvanlarıdır. Ancak hayvanınızı çiftleştirmek istediğinizde kesinlikle bir veteriner hekime danışınız. Çünkü hamsterler, yanlış müdahaleleriniz sonucunda yavrularına insan kokusu sindirdiğinizde o yavruları yiyerek, canınızı oldukça sıkabilirler. Hamster yavruladığında bir ay kadar yavrulara kesinlikle dokunmamalı, 4-5 haftalıkken yavruları anneden ayırmalısınız.

Hamsterler Yıkanmaz!

Hamsterler, sürekli yalanarak kendilerini temizlerler. Ve bu temizlik haricinde onları yıkamaya kalkmamalısınız. Bu hayvanın hastalanmasına yol açarak, istemediğiniz sonuçlar doğurabilir.

Yazıyı Paylaş:

1 yorum :

 
Copyright © Böcekler. Designed by OddThemes