Sinek Kovucuların Etken Maddeleri ve Etkileri

Özellikle yaz aylarında son derece rahatsız edici bir durum yaratabilen sineklere karşı çoğunluklara kimyasal içeriğe sahip olan; sprey, kolonya,  tablet ve mendil kullanmaktayız. Tüm kimyasal maddeler de olduğu gibi bu ürünlerin yapısında da bulunan maddelerde belirli risk faktörleri bulunmaktadır. Bu ürünlerde başlıca kullanılan maddeler;

Sinek Kovucuların Etken Maddeleri ve Etkileri

1) DEET: 1957 yılından beri böcek öldürücülerde kullanılan toksik etkili bir kimyasaldır.  EPA (Uluslararası Çevre Koruma Ajansı) tarafından kurallara uyulduğunda zararsız sayılmıştır. 12 yaşından küçük çocuklar için başka maddelerle birleştiğinde zararlı etki ortaya çıkartabilir. 12 yaşından büyük bireyler için günde 3 dozdan fazla alınması zehirlenmeye sebep olabilir.

2) Para-Mentan-3,8-Diol: Eucalyptus Citriodora adlı bitkiden yağ olarak sentezlenen bu madde kimyasal olarak da üretilebilmektedir. Kanıtlanmış her hangi bir etkisi olmamasına rağmen 3 yaş altı çocuklarda kullanımı yasaktır. Ayrıca cilt ve gözlerde tahrişe neden olmaktadır.

3) Soya Yağı: Tamamen bitkisel olarak üretilmektedir. Kanıtlanmış bir zararı yoktur ancak uzmanlar tarafından çok tüketildiğinde kansere neden olduğu, çocuklarda ergen ergenlik ve cinsel sorunlara sebep olabildiği konusunda tartışmalar sürmektedir.

4) Sitronella: Tamamen bitkisel kökenlidir. İnsanlar üzerinde kanıtlanmış bir etkisi yoktur.

5) Picaridin: Tamamen kimyasal yapılı bir maddedir. İnsanlar üzerinde yüksek dozda zehirlidir. Cilt ve göze temas ettiğinde ciddi tahrişe neden olabilir. Kuşlar üzerinde öldürücü etkiye sahiptir.

6) IR-3535: Tamamen kimyasal yapılıdır. Kanıtlanmış bir etkisi bulunmamaktadır.

Bu özellikleri listelenen maddeler böcek kovucularda en sık ve yaygın olarak kullanılan maddelerdir. Bunlar dışında başka maddelerde kullanılmaktadır.

Sinek kovucular ve diğer kimyasal içerikli maddeler kullanılacağı zaman kullanım şartlarına uymak birçok kötü etkinin ortadan kalkmasını sağlayabilir. 3 yaş altı çocuklarda mümkün olduğu kadar tüm kimyasal yapılı maddelerin kullanılmamaya çalışılmasında büyük fayda vardır. 12 yaş altı ve yetişkinlerde de mümkün olduğunca bilinçli hareket edilmesi, sinekleri öldürmek amacıyla kullanılan malzemenin hem biriye hem çevreye hem de ekosisteme zarar vermemesine çaba göstermek gerekmektedir.

Yazıyı Paylaş:

Yorum Gönder

 
Copyright © Böcekler. Designed by OddThemes