Çatalavrat böceği

Bu böcek kulağakaçan ismi ile de bilinir. Hatta ingilizce ismi de earwig’dir. Dilimize kulak yaratığı olarak çevirebiliriz. Ancak bu yanlış bir inanıştan kaynaklanır. İnsanlar kulağa girdiğini, hatta beyine kadar gidip yerleştiğini söylerler ama zararsız bir böcektir aslında.


Çatalavrat böceğinin bir çok kültürde kulakla bir ilişkisi olduğu sanılıyor. Bunun nedeni, böceğin kuyruğundaki kıskacın, kulak delmeye yarayan antik bir alete benzemesi olabilir. Özellikle erkeğinin bu kıskaçları bir makasa benzediğinden bazı dillerde küçük makas, çakı ya da makas darbesi anlamlarına gelen isimler verilmiş çatalavrat böceğine.

Bu böceğin köklerinin Avrupa ve Batı Asya olduğu sanılıyor ama Amerika kıt'asında da görülüyormuş. Küçük böceklerle beslendikleri gibi otlar da besleniyorlar. Karınlarının bitim yerinde bulunan çatal kıskaçlar yüzünden çatalavrat böceği denmiş bunlara. Zehirli bir böcek değildir. Ancak kuyruk bölgesinde iki sivri ve keskin kıskacı vardır. Çok sıkıştıklarında bunlarla can yakabilirler. Yine de doğal ortamlarında kaldıkları sürece pek bir zararları yoktur.

Ancak çatalavrat böceğinin gerçekten de kulağa kaçtığına dair bazı olaylar yok değil. Ama bu olaylar diğer böceklerin kulağa kaçma oranına göre çok da fazla değildir.

Ev içine genelde açık kapı veya pencerelerden girer. Yumurtlama sistemi ile üreyen çatalavrat böceği, yumurtalarını ağaç kabuklarının arasına ya da nemli yaprakların altına bırakır. Nemli ortamlarda daha çok rastlanır. Kışları taş dipleri, ağaç kavukları, duvar çatlakları gibi kuytu köşelerde geçirirler.

Çatalavrat böceğinden kurtulmanın en etkili yolu sarmısaktır. Evlerde bile hazırlanabilen sarmısaklı su çatalavrat böceğinin görüldüğü yerlere sıkılırsa onları kaçıracaktır.

Yazıyı Paylaş:

10 yorum :

  1. Odamda 2 kuyruklu bocek vardi korktum ne yspmaliyim mulaga kacan b9cefe benziyordu

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kulağa kaçma olayları yalandır ve zehirli bişeyde değildir siz ona zarar vermediğiniz sürece o size hiç bişey yapmaz

      Sil
  2. bu böcek beni 3 kere ısırdı son ısırığında ısırılan yer şişti ve kızardı evde bi odada var napmam lazım ?

    YanıtlaSil
  3. Sarimsakla nasil yapilir tarifini alabilirmiyiz

    YanıtlaSil
  4. Her zaman karşılaştığım bi böce

    YanıtlaSil
  5. KONYANIN ILGIN İLÇESİNDE BÜYÜKOBA KÖYÜNDE, BADEM AĞAÇLARININ İÇERİSİNDE ÇOK SIK VAR İDİ. İLK OLARAK ORADA RASTLADIM BU HAYVANLARA.BADEM ATLARKEN YEŞİL KABUĞUNUN İÇİNDEN ÇIKARDI.HİÇ HARAKET ETMEDEN BENİM HAREKETİMİ BEKLER BEN HAREKET EDİNCE HEMEN TERS YÖNE KAÇARDI.BİRDEN FAZLA KEZ ÖLÜ GİBİ HAREKET ETMEDİĞİNE DENK GELDİM.ÖLÜ SANDIĞIM BİLE OLDU.BAYA YETENEKLİ GELMİŞTİ BANA.BU ARADA HİÇ ISSIRMADI.ŞANSLIYIM SANIRIM.

    YanıtlaSil
  6. Sarmısak yazmışlar sinirlerim gerildi 😖

    YanıtlaSil
  7. aynen çok sinirim bozuldu

    YanıtlaSil

 
Copyright © Böcekler. Designed by OddThemes