Uyuzun bitkisel tedavisi

Uyuzböceği adlı akar türünün insan ya da hayvan derisine nüfuz etmeleri sonucu oluşan uyuz hastalığı, bulaşıcı bir deri hastalığıdır. Uyuz hastalığının tipik özelliği, rahatsız edici derecede şiddetli kaşıntılara yol açmasıdır. Uyuz hastalığına döllenmiş ve genç uyuzböceği sebep olmaktadır. Bulaşmanın oldukça kolay olduğu bir hastalıktır ve bulaşma daha çok geceleri uyuzböceğinin hastalık yaydığı deriden başka bir canlının derisine yer değiştirmesi ile olmaktadır.

Uyuzun bitkisel tedavisi

Uyuz hastalığı, 8-10 gün süren kuluçkanın ardından daha çok geceleyin şiddeti artan kaşıntılar olarak kendini gösterir. Uyuz hastalığının tedavisi bir uzman denetiminde ilaçla olmalıdır. Vücuda özel bir fırça yoluyla ilaç enjekte edilmektedir. Ancak ilaçla tedavilere alternatif olan bazı bitkisel çözümler mevcuttur. Bu alternatif tedavi yöntemleri,  uyuz hastalığı ile mücadelede tek balına etkili olmayacaktır bu sebeple uzman hekimlerce belirlenmiş tedavilere ek olarak yapılabilir.

Uyuz Otu

Uyuz tedavisi denildiğinde akla ilk gelen bitkilerden birisi uyuz otudur. Uyuz otu maydanoz ile birlikte 10-12 saat soğuk suda bekletildikten sonra ısıtılır ve banyo suyuna ilave edilerek haricen kullanılır.

Biberiye

Uyuz hastalığının harici tedavileri arasında biberiyeden de yardım alınır. Kuşdili otu olarak da bilinen biberiye suda kaynatılır ve tüm vücuda kompleks yapılır

Sarımsak

Uyuz ile tedavide sarımsak kaynatılarak, suyu ile tüm vücut silinir. Sarımsağın mikrop öldürücü olduğu bilindiği için sarımsak, bitkisel tedavilerde çok sık tercih edilen bir bitkidir.

Nane ve Kekik

Uyuz hastalığında taze kekik ve nane yaprakları karıştırılarak, cilt ovulur. Bu ovma işlemi cildi ferahlatarak kaşıntıdan duyulan rahatsızlığı hafifletecektir. Ayrıca kekik yaprakları sirkeli suda kaynatılıp, bir gün bekletildikten sonra temiz vücuda uygulanabilir.

Yazıyı Paylaş:

Yorum Gönder

 
Copyright © Böcekler. Designed by OddThemes