Hamam böceklerinin çeşitleri

Araştırmalara göre dünyada 4 bin civarında hamam böceği çeşidi bulunmaktadır. Ancakk bunların tamamını evlerimizde görmeyiz. Hamam böceklerinin evcil olan sadece birkaç türü vardır. Bu türler insanlarla birlikte çok uzun yıllardır yaşamaktadırlar. Evlerin çatlak ve yarık kısımarında saklanan bu böcekler karanlık çöküp el ayak çekildiğinde avlanmaya çıkarlar. ve bizimle bir ortak noktaları daha var; hamam böcekleri organik olan her şeyi severler. Evimizdeki kitapların organik yapıştırıcıları da dahil olmak üzere karşılarına çıkan doğal gıdaları tüketmekten çekinmeyen canlılardır.

Evlerimizde en çok karşılaşılan türler Blatelle germanica (Alman hamam böceği, kalorifer böceği), Blatta orientalis (Oriental hamam böceği), Periplanata americana (Amerikan hamam böceği), Periplanata australasiae (Avusturya hamam böceği) ve Supella longipalpa (Kahverengi Şeritli
hamam böceği) olmaktadır.

Hamam böceklerinin çeşitleri

Yaygın rastlanan hamam böceği çeşitleri aşağıdakilerdir.

Blatelle germanica - Bilimsel adı Alman hamam böceği olsa da biz onu Kalorifer böceği olarak biliriz. Bu böceğin rengi açık kahvedir. Boyu 10-15 mm olmaktadır. Göğsünün ön tarafında paralel şekilde 2 koyu bant vardır.

1 cm boyunda kahverengi olan hamam böceği
Blatta orientalis - Oriental hamam böceği adını alan bu böcek daha iricedir. Boyu 25-30 mm olmaktadır. Rengi siyahtır. Bundan dolayı bazen Kara fatma, Kara böcek gibi isimler alır.

Kara fatma da denilen iri hamam böceği
Periplanata americana - Amerikan hamam böceği - Bu böcek ikisinden de daha iridir. 30-50 mm büyüklüğündedir. Göğüs bölgesi sarıdır ve iki büyük leke bulunur.

Evlerimizdeki dev hamam böceği 5 cm'e kadar görebilirsiniz.

Hamam böceği uçar mı?

Hamam böceklerinin kanatlı olanları erkekleridir, çünkü dişilerin kanatları körelmiş oluyor. Bazen bu böcekler uçabiliyorlar fakat bu çok da tercih ettikleri bir yöntem değildir. Uçmayı çok sevdikleri söylenemez.

Hamam böceklerinin yumurtaları

Bu böcekler yumurtalarını üzerlerinde taşırlar. Dişi hamam böceğinin vücudunun arkasında bir kese var ve bu kesenin içi yumurta dolu olduğu şekliyle dişi böcek bu yumurtaları taşır. Yumurtlama evresi bitene kadar bu devam eder.

Daha sonra güvenli bir yere yumurtalar konur ve 1-2 ay içerisinde nimfler yumurtadan çıkarlar. Kalorifer böceği ise yumurtalar açılana kadar onları taşımaya devam eder.

Yazıyı Paylaş:

Yorum Gönder

 
Copyright © Böcekler. Designed by OddThemes