Çıyan Isırması

Çoğu zaman kırkayakla karıştırılan çıyan çok tehlikelidir ve bu hayvan zehirli bir salgı üretmekte ve ısırdığı canlının organ ve dokusunu bu salgı sayesinde çürütmektedir. Canlının organlarını çürüttükten sonra bu çürümüş yapıyı emerek beslenmektedir.

Çıyan Isırması

Çıyan yaşadığı ortama bağlı olarak farklı renk, tür ve yapılarda bulunmaktadır. Ufak böcek ve haşerelerle beslendikleri gibi büyük fare ve kuş gibi hayvanları da öldürerek beslenmektedir. Toprak altında ve ağaç kabuklarında yaşayan bu hayvanlar bahar aylarında yağmurların yağmasıyla beraber yuvaları suyla dolunca toprak altından çıkarak yüksek yerlere hatta evlere bile çıkabilmektedirler. Evlerde ise bu hayvanlar kapı kenarlarında, duvar çatlaklarında, kenar kuytu bölgelerde yaşarlar ve özellikle akşamları beslenmek amacıyla evin içinde dolaşmaya başlarlar. Bu sırada ev halkını ısırabilirler.

Çıyan Isırması

Çıyan ısırması esnasında ilk olarak çok şiddetli bir ağrı hissedilir. Ağrıyla beraber ısırılan bölgede yanma, kaşınma, kabarma ve kızarma oluşur. Çıyan ısırması olduğu an kişi hemen bir sağlık kuruluşuna gitmeli ve tedavi olunmalıdır. Daha sonra ise evdeki çıyanlar ilaçlama yapılarak yok edilmelidir.

İlaçlama dışında tek tek öldürülerek bu sürüngen böceklerin yok edilmesi çok zordur ve bu hayvanların özellikle yuvaları tamamen temizlenmelidir. Çıyanlara elle müdahale etmek çok tehlikelidir çünkü bu hayvanların ağızları gibi ayaklarında da zehir bulunmaktadır ve kendilerini sürekli olarak savunmaya hazırdırlar. Bu sebeple uzman bir böcek ilaçlama firması tarafından yok edilmeleri gerekmektedir. Ayrıca çıyan ısırması tedavi edilmediğinde ölümle dahi sonuçlanabilecek bir duruma gelebilmektedir.

Yazıyı Paylaş:

1 yorum :

 
Copyright © Böcekler. Designed by OddThemes