Ev Böcekleri

İnsanlar var olmadan önce de binlerce tür böcek yeryüzünde yaşamaktaydı. Yeni bilgilerin öğrenilmesi, teknoloji ve yerleşik hayata geçmesiyle beraber, insanlar böceklerle yaşadıkları ortamlarda daha sık karşılaşır oldular. Aslında her şeyden önce şöyle bir soru sorulmalıdır; "İnsanlar mı böceklerin yaşam alanları istila ediyor, yoksa böcekler mi insanların yaşam alanlarını istila ediyor.." Bu soruya kesin bir cevap vermek mümkün olamamakla birlikte sonuç bellidir; böcekler ve insanlar içi içe yaşamaktadır.

Ev Böcekleri

İnsanlar ile böceklerin bu beraberliği her ne kadar tiksindirici gelse de, bu beraberliği zararları yanında yararları da vardır. En basit yararı bireylerin bir zaman sonra bu böceklerin salgıladıkları mikro organizmalara karşı geliştirdikleri savunma sistemleri yani güçlenen bağışıklık sistemleridir.


Bizler olarak yaşamak için kendimize en uygun ortamı seçtiğimiz gibi böcekler de kendileri için en uygun ortamları seçmek zorundadırlar ve bu ortamlar kesişmektedirler. Bizlerin ısınmak için yaktığımız kalorifer peteklerinin etrafında yaşayan kalorifer böceklerini kim suçlayabilir ki? Yani önemli olan böceklerden kurtulmak değil, onların verebileceği olası zararlara karşı tedbirli ve kontrollü olmaktır.


Ayrıca bir çok böcek ilacı ve bilinçsiz kullanımı doğaya, ekosisteme ve insan sağlığına geri dönüşü zor zararlar vermektedir. Böceklerle mücadelenin bilinçli ve profesyonelce yapılması oldukça önemli bir konudur. Ancak bu sayede çevreye ve insan sağlığına zarar vermeden böceklerin zararlı etkilerinden korunulabilir.

Yazıyı Paylaş:

Yorum Gönder

 
Copyright © Böcekler. Designed by OddThemes