Mite

Akar olarak da bilinen mite, eklembacaklı bir canlıdır. Bu canlı türü genel olarak insanların vücutlarından dökülen deri parçacıkları ve tozları ile beslenmektedir. Yapılan araştırmalar da göstermektedir ki insanların vücutlarında milyarlarca mite yaşıyor. Bu canlılar ağırlıklı olarak koltuk, yatak, halı gibi tüylü ve kolayca kirlenebilen ortamlarda yaşamaktadır.

Çoğunlukla nemli bölgelerde yaşayan mite, astıma neden olabilmektedir. En büyük türü yalnızca 55 mikron boyutu kadar büyük olduğundan dolayı sadece mikroskop aracılığı ile görülebilmektedir. İnsanların vücutlarından dökülen sadece 1 gram deri parçası ile 1.000.000 mite beslenebilmektedir. Günümüzde boyut bakımından değişiklik gösteren 156 türde mite bulunmaktadır. Bu canlıların uzunlukları milimetrenin üçte biri kadardır. Hemen hemen şeffaf renktedirler. İnsanların 5 sene boyunca kullandıkları bir yatağın içerisinde 5-10 milyon mite yaşayabilmektedir.

Maytların gözleri yoktur. Sekiz adet bacakları bulunmaktadır. Ortalama yaşam süreleri 3-4 ay olmaktadır.

maytlar
Maytlar - Acarina altsınıfının böcekleri.
Astım ve bronşite neden olabilen mite konusunda insanların çok fazla dikkatli olması gerekmektedir. Çok ufak olmaları kimi kişiler için sorun olsa da yaşadıkları yerlerin bilinmesinden dolayı alınacak olan önlemler sayesinde bu zararlı canlılardan kurtulunabilmektedir. Mitelar yalnızca insanların deri kalıntıları ile beslenmezler. Bunların yanı sıra hayvanların deri döküntüleri ve kıl tarzı döküntüler de bu canlıların besin kaynaklarıdır.

Bu canlılardan kurtulmak için yalnızca ilaçlama yapmak yetersizdir. Düzenli ilaçlama ile birlikte ev ve ortamların özellikle de tozlardan korunması, sürekli olarak temizlenmesi gerekmektedir. Böylelikle de mite oluşumu engellenecek ve bu canlıların sağlığa ciddi ölçüde etki etmeleri de engellenmiş olacaktır.

Bazı Mite Çeşitleri

Yaygın karşılaşılan maytlardan biri halk arasında ev tozu böcekleri, astım böcekleri olarak da bilinen Toz akarı - Dermatophagoides pteronyssinus olmaktadır. Kene ve örümceklerle aynı ailede yer alan mitelar çok çeşitlidirler. Bilinen 156 çeşit akar bulunmaktadır.

pas akarı
Pas akarı - Aceria anthocoptes

kırmızı kadife akar
Kırmızı kadife akar

sarı akar
Sarı akar - Lorryia formosa

sarı akar
Sarı akar - Lorryia formosa

yassı akar
Yassı akar - Brevipalpus phoenicis

Yazıyı Paylaş:

Yorum Gönder

 
Copyright © Böcekler. Designed by OddThemes