Tespih Böceğinden Kurtulmanın Yolları

Tespih Böceklerinin Özellikleri

Tespih böceği, eklem bacaklı böceklere kıyasla kabuklu deniz hayvanları sınıfına giren karides ve kerevit ile daha yakından ilgilidir. Tipik bir tespih böceği tam bir top gibi yuvarlanabilir.
Tespih böcekleri genelde açık havada yaşarlar ve çürüyen organik maddeler ve bazen de taze bitkiler ve kökleri ile beslenirler. Daha çok çiçek tarhlarında, kuru otlar arasında, kırpılmış çimenlerde, kurumuş yaprakların arasında, çürümüş tahtalar arasında, kayalarda, çöplerin içinde ve hayvan pisliği çevresinde toplanırlar. Ayrıca bina içlerinde daha çok nemli bodrumlarda, garajlarda ve fazla kullanılmayan alanlarda bulunurlar.

Sıcak bir günde, genelde nemli ortamlarda nesneler altında saklanırlar. Sıcaklık düştüğü ve nem arttığı zaman daha aktif olurlar. Bu nedenle geceleri daha fazla ortaya çıkarlar. Bu arada saksı dipleri de tespih böcekleri için çekici yerlerdir.

Binanın içinde tespih böceklerinin sayısı artıyorsa, bu durum genelde binanın hemen dışında büyük bir tespih böceği grubu olduğunun işaretidir. Nemin varlığı, hayatta kalmalarının tek koşuludur. Su kaybının önüne geçmek için genelde kitleler halinde gruplanırlar.

Seralar gibi ısıtılmış binalar dışında kış aylarında tespih böcekleri tamamen etkisizdir.

Tespih Böceği

Birkaç Basit Öneri

Tespih böceklerinden kurtulmak için, aşağıda birkaç basit öneri sayılmıştır. Bunları uygulamak kesinlikle yardımcı olacaktır:
  • Tespih böceklerini önleme çalışmaları, evin dışında başlamalıdır. Temel duvarlarına, kapılara, bodrum pencerelerine ve diğer binaya giriş noktalarına yakın bulunan ve enkaz, kesilmiş otlar, yaprak birikintileri ve çöp yığınları gibi fazla nem tutan yerler temizlenmelidir.
  • Yakılacak odunlar yerden kaldırılmalı ve düzgün istif edilmelidir.
  • Çimenler gece değil sabahtan sulanmalıdır. Bu şekilde gün boyunca kurumuş olmaları sağlanmalıdır.
  • Çiçek tarhlarında kurumuş ot ve samanlar bulunmamalıdır.
  • Yüksek nemi ortadan kaldırmak için bodrum katları ve garajlar düzenli bir şekilde havalandırılmalıdır.
  • Bodrum ve garaj duvarlarındaki çatlaklar ve aralıklar kapatılmalı, kapıların ve bodrum kat pencerelerinin çevresinde, geçişleri önlemek için bant ile sızdırmazlık sağlanmalıdır.
  • Binaya giriş noktalarına yakın durgun su birikintileri ve nemli alanlar boşaltılmalıdır.


Tespih Böceğinden Kurtulmak İçin Ne Yapmalı?

Tespih böceği, patates böceği ve ahşap kurdu olarak da bilinmektedir. Aslına bakılırsa tespih böcekleri böcek değildir, kara kabuklu bir canlı türüdür. Genel olarak açık alanlarda ve nemli ortamlarda yaşarlar, ancak bu canlılar bir yolunu bulduğu zaman binanın içine de girmekte ve insanları rahatsız etmektedir.

Tespih böcekleri insanlara ve evcil hayvanlara zarar vermezler. Ancak istedikleri gibi karanlık, nemli ve kapalı bir alan buldukları anda hızla çoğalmaya başlarlar. Yine de endişelenmeye gerek yok. Evde olması istenmeyen ziyaretçiler olan tespih böceklerinden kurtulmak için birkaç yol bulunmaktadır.
Birinci adım, tespih böceklerinin yetişme ortamları olabilecek evdeki olası alanları ortadan kaldırmaktır. Binanın dışında, binaya yakın yakacak odun veya başka yığınları uzaklaştırmak gerekiyor. Bunların beton alanlarda veya metal raflarda saklanması daha uygundur. Ayrıca ekili alanların uzun süre nemli kalmasını önlemek gerekiyor.

İkinci adım, tespih böceklerinin binaya girmesini önlemek için, kapı pervazları, pencere pervazları, temel boşlukları ve çatlakların sıkıca kapatılması ve haşerelerin buradan geçişlerinin önlenmesi gerekiyor.

Üçüncü adım, bodrumdaki ve garajdaki nemli ve dağınık alanları, tespih böcekleri için cazip olmaması bakımından temizlemek gerekiyor. Hatta gerekiyorsa bu alanların kuru kalması için, binaya drenaj uygulanması veya havalandırma sistemleri kurmak iyi bir çözüm olabilir. Bu yapılamıyorsa en azından hava hareketini kolaylaştırmak bakımından bu bölgede zaman zaman fan çalıştırmak kadar basit bir çözüm de, bodrumun veya garajın nemliliğini önemli ölçüde azaltabilir ve işe yarayabilir.
Dördüncü adım, güçlü bir elektrik süpürgesi veya vakum cihazı ile tespih böceklerini binadan temizlemektir. Hatta bu haşarelerin en fazla görüldüğü yerlere tutkal tuzakları kurmak da düşünülebilir.
Beşinci adım, açık alanlara kullanılan türden bir pestisit, yani böcek ilacı kullanmaktadır. Bu ilaç binanın çevresine ve bodrum ve garaja serpilebilir. Bu yönteme, binada çok miktarda tespih böceği bulunması durumunda başvurulmalıdır. Eğer tesbih böceklerinin sayısı büyük boyutlu değilse, genelde kapı ve pencerelerde sağlanacak sızdırmazlık önlemleri ile problemin üstesinden gelmek mümkündür.

Tespih Böceği

Tespih Böceklerinden Nasıl Kurtulunur?

Tespih böceklerine roly-poly bugs dendiği de olmaktadır. Bu tanımlama şişko ve tombul böcekler anlamına gelir. Bu böcekler, kendilerini kolayca top şekline sokabildikleri için bu benzetme yapılmıştır. Bu böcekler, neme ihtiyaçları olduğu için, gün boyunca nemli yerlerde ve nemli cisimlerin altında saklanmaktan hoşlanırlar. Genelde akşam olunca ortaya çıkarlar.

Tespih böceği organik maddeler, taze bitkiler ve kökleri ile beslenirler ve yedi çift bacakları vardır. Yetişkin oldukları zaman boyları en fazla yarım santim kadar olur.

Yukarıda da açıklandığı gibi, tespih böceklerinden kurtulmanın birinci yolu nem tutacak nesneleri ortadan kaldırmaktır. Binanın içinde olsun veya dışında olsun, nem tutan nesneler kapalı tutulmalıdır. Bahçede bulunan kesilmiş çimler, ahşap artıkları veya toplanmış kuru yapraklar mutlaka temizlenmelidir. Çöpler hiçbir şekilde açıkta tutulmamalıdır.

İkinci yöntem, böcek öldürücü ilaçlar kullanmaktır. Tespih böcekleri dahil olmak üzere evdeki bütün haşerelerden kurtulmak için çok çeşitli böcek ilaçları bulunmaktadır. Ancak bu kimyasallardan birini kullanırken, mutlaka gerekli güvenlik önlemleri alınmalıdır. Bu tür ilaçlar sadece havalandırılan alanlarda kullanılmalıdır. Çocukların veya ev hayvanlarının bulunduğu yerde bu kimyasalları kullanmak tehlikelidir. Bir de çok etkili kimyasal maddeler kullanmadan önce organik bir böcek ilacını denemekte yarar görülmektedir.

Üçüncü yöntem, bütün girişleri kapatmaktır. Özellikle ilaç uygulamasından sonra bu tür haşerelerden tam olarak kurtulmak için, binaya girmeleri muhtemel bütün giriş noktalarının kapatılması gerekir. Binanın duvarları, çatlakları ve açıklıkları kontrol edilmeli ve kapatılmalıdır. Ayrıca kapı ve pencere pervazları kontrol edilmeli ve bant çekilerek tam bir sızdırmazlık sağlanmalıdır.

Dördüncü yöntem, diyatomlu toprak kullanmaktır. Bu uygulama sırasında mutlaka bir maske takılmalı ve bu madde teneffüs edilmemelidir. Diyatomlu toprak, tespih böceklerinden kurtulmak için harika bir çözümdür. Bu madde böceklerin vücuduna zarar verir ve onları kurutarak ölmelerine neden olur.
Son bir yöntem de bodrumları ve garajları kuru tutmaktır. Genelde bu alanlar nemli olursa tesbih böcekleri en çok burada bulunur. Bu alanların sık sıkı havalandırılması, havasının kuru tutulması ve bu böceklerin saklanabilecekleri nesnelerin atılması gerekir.

Tespih Böceği Yakalamak İçin Bir Yöntem


Araştırma yapmak isteyenlerin tespih böceğine ihtiyaçları olabilir. Aşağıda nasıl tespih böceği yakalanacağına yönelik bir yöntem açıklanmaktadır.

Önce bir bir plastik kap bulun. Kutu herhangi bir plastik türünden olabilir. Bir kesici yardımı ile kapağına yaklaşık 2 santim çapında bir delik açın. Kabın içine bir iki fincan toprak doldurun. Burası tespih böcekleri için bir yaşam alanı olacak. Kısa bir süre için, canlı balık saklanan cam kase veya içini gösteren plastik bir kutu bu işi görebilir. Tespih böceklerinin kalıcı birer ev hayvanı olması istenmiyorsa, gerçek bir teraryum kurmak gerekiyor. Teraryum, genellikle cam ve plastik maddelerden yapılan ve içinde böcekler, sürüngenler ve bazı bitki türleri için kara ortamı taklit edilen akvaryum benzeri küçük kaplardır.

Plastik kap hazır olduktan sonra irice bir patates alın, tam ortadan bıçakla ikiye ayırın ve her iki yarının ortasını içe doğru 2 santim kadar oyun. Bu arada bahçeden iki üç nemli ölü yaprak alarak bu oyuklara yerleştirin. Arkasından iki yarım patatesi kapatın ve kalınca bir ip yardımı ile sıkıca bağlayın. Bu arada patatesin iki ucundan bir miktar kesip atabilirsiniz.

Şimdi bu patatesi bahçedeki nemli toprağın üzerine bırakın. Birkaç gün içinde tespih böcekleri patatese geleceklerdir. Daha fazla tespih böceği çekmek için patatesin yanına fazladan ölü yapraklar koyabilirsiniz. Artık patatesi alıp, daha önce hazırlanan plastik kaba koyabilirsiniz. Patatesin içinde tespih böcekleri olacaktır.

Yazıyı Paylaş:

2 yorum :

  1. Bu tesbih böceğinden kesin nasıl kurtulurum ilacı falan yokmu lütfen biri bir çözüm soyleyebilirmi

    YanıtlaSil

 
Copyright © Böcekler. Designed by OddThemes