Sinekler Hakkında İlginç Bilgiler

Sinekler dünya üzerinde en çok popülasyona sahip ve çok hızlı bir üreme kapasitesine sahip çift kanatlı ve uçan canlılardır. Çoğu insan sinekleri kan ile beslenen canlılar olarak bilmektedir fakat sadece dişi sinekler kan emer ve bu kana yumurtaları için ihtiyaç duyarlar. Bazı sinekler görme ışığı özellikleri sayesinde karanlıkta kan damarlarını görerek kan emerler. Sinekler kanı emerken deriye enjekte ettikleri sıvı sayesinde kanın pıhtılaşmasına engel olurlar ve kanı bu sayede rahatlık ile emerler.

Sinekler İle İlgili Bilinmeyen Gerçekler
Sinekler oldukça ilginç hayvanlardır. Örneğin bir sinekte tam olarak 9 adet kalp bulunmaktadır. Duyuları oldukça gelişmiş olan sineklerin göz yapıları da ayrıntılıdır. 8000 merceğe sahip gözleri ile iyi bir görüşe sahip olan sineklerin diğer algıları da fazlası ile gelişmiştir. Çok hızlı hareket ederler ve kanatları küçük tüyler ile kaplanmıştır. Bu sayede uçmaları kolaylaşmaktadır. Kendilerine zarar verecek besini analiz ederek yemezler. Ayaklarında vakum özelliği bulunduğundan her türlü zeminde durabilme yeteneğine sahiptirler.



Sivrisineklerin İlginç Özellikleri
Sivrisinekler yaklaşık iki ay kadar yaşarlar. Dişi sinekler uçarken vızıldarlar ve yalnızca dişiler insanları ısırır. Bu vızıltı aynı zamanda erkek sineğin dişi olana ulaşmasını da sağlamaktadır. Oldukça hızlı uçabilme yeteneğine sahiptirler. Saatte yaklaşık 2 km hızla uçarlar. Bu da kolayca yakalanamıyor olmalarının nedenidir. İnsan solunumu sonucunda ortaya çıkan karbondioksiti ayırt ederek bu maddeye doğru yaklaşırlar. İlk kez ortaya çıkışları oldukça eskiye dayanmaktadır.

Sivrisinekler Neden Isırır?
Sivrisinekler karbondioksite doğru uçarlar. İnsan vücudundan salgılanan bu organ onları cezp eder. Ayrıca ter kokusu da sivrisinekleri çeken bir diğer kokudur. Yalnızca dişi sinekler ısırır ve bu sinekler yumurtlama dönemindedir. İnsan vücudundan kanı emerken kendi salgılarını da ısırdıkları alana bırakırlar. Bu yolla ciddi hastalıkların taşınmasında büyük rol oynarlar. Sıtma gibi bulaşıcı hastalıkların dünyanın dört bir yanına yayılmasına neden olabilirler. Bu nedenle sivrisinek ısırıkları tehlikeli olabilir. Isırılan bölge hemen dezenfekte edilmelidir. Tehlikeli sivrisine türlerinin yaşadığı ülkelere seyahat ederken ise mutlaka aşı yaptırılmalıdır.


Yazıyı Paylaş:

Yorum Gönder

 
Copyright © Böcekler. Designed by OddThemes