Sinek Çeşitleri

Sinek uçan ve iki kanatlılara verilen genel bir isimdir. Sinek familyası sayısı dünya genelinde 177’dir. Bu familyaya ait 120.000 tür bulunmaktadır. Türkiye’de ise bu sayı 63 familya ve 1170 türdür. Sinekler dünyada en çok popülasyona sahip canlı türüdür.

Sinekler genel olarak kirli su birikintilerinde, bataklıklarda, insan ve hayvan dışkılarında yaşarlar ve çoğalırlar. Ayrıca sinekler sıcak ve nemli ortamları severler. İnsan yaşam alanlarında ise yine sıcak ve nemli ortamlar ile özellikle açıp çöp etrafında yaşam alanı bulurlar. Sinekler hızlı bir üreme ve çoğalma özelliğine sahip oldukları için önlem alınmaması durumunda insanların yaşam alanları olumsuz yönde etkileyecek etkilere sahip olurlar. Dünya genelinde en çok görülen sinek türleri: Karasinek, sivrisinek, tatarcıktır.

sinek

Karasinek
Karasinekler,  siyah ve koyu gri renklerde, boyutları 5 ile 8 mm arasında değişen iki kanatlılardır. İnsanların yaşam alanındaki sineklerin yaklaşık %90‘nı karasineklerden oluşmaktadır. Karasinekler her türlü çöp ve artıklardan beslenebilirler. Uzun süre uçma özellikleri mikropları ve hastalıkları farklı yerlere taşırlar. Karasinekler 5 dakika da bir dışkı bıraktıkları için çeşitli hastalıklara sebep olurlar. Bu hastalıklardan bazıları: Kolera, diyare, dizanteri, hepatit, çocuk felci, gıda zehirlenmeleri ve verem gibi hastalıklardır.

Sivrisinek
Sivrisinekler, sesleri/vızıltıları ve narin yapıları ile bilinen iki kanatlılardır. Sivrisinekler çoğalmak için su birikintilerine ihtiyaç duyarlar. Özellikle çeltik tarlaları ve bataklıklar üremeleri için elverişli yerlerdir. Sivrisineklerin tamamı kan emici değildir, kan emici sivrisinekler sadece dişilerdir ve kana yumurta yapabilmek için ihtiyaç duyarlar. Kan emdikleri bölgelerde tahriş, kızarıklık ve kaşıntılara sebep olurlar. Kan taşıyıcı olan sivrisinekler çeşitli hastalıklara da sebep olmaktadır. Bu hastalıklardan bazıları:  Sarıhumma ve sıtmadır.

Tatarcık

Tatarcık, çift kanatlılar arasında sağlık açısından en tehlikeli olanıdır ve 1 ile 3 mm boyutlarında sarı/donuk sarı renklidir. Gün içerisinde karanlık ve loş ortamları seven tatarcıklar havanın kararması ile kan emmek için harekete geçerler. Isırıkları diğer sinek türlerine oranla daha fazla can yakmaktadır. Tatarcıkların ısırıkları sonra görülen şark çıbanı büyük yaralara sebep olmaktadır. Türkiye’de sağlık açısından tehlike oranı yüksek böcekler arasındadır.

Yazıyı Paylaş:

Yorum Gönder

 
Copyright © Böcekler. Designed by OddThemes