Maytlardan Kurtulmanın Doğal Yolları

Maytlar toz alerjisine, hapşırmaya, burun tıkanıklığına, öksürüğe, burun akıntısına, burun ve gözlerde kaşıntıya ve daha ileri olaylarda ise astım kırizlerine yol açabilen küçük organizmalardır. Maytlar akrep gibi eklem bacaklılarının değişik bir türünü oluşturan ve gözle görülmeyecek kadar da küçük canlılardır. Bir evin neredeyse her bölgesinde bulunabilir.

Maytlar ciltlerden dökülen ölü hücrelerle beslenirler. Gözlerle görülemeyecek kadar küçük ve çabucak yayılabilen canlılardır. Toz alerjisi gibi rahatsızlıklara neden olan ürettikleri dışkı parçacıklarıdır. Her bir mayt dışkı parçacıklardan günde 20 tane kadar üretebilmektedir. Bir yatakta milyonlarca, binlerce mayt bulunabilir. Bütün bu maytlardan oluşacak dışkı parçacıkları büyük sorunlara neden olabilir. Mayların dişileri 70 gün kadar yaşayabiliyor. Ancak erkek maytlar ise 10 gün kadar yaşayabilir. Dişi maytlar yaşadıkları süre zarfında 60 ile 100 arasında yumurta bırakabilir.

Maytlar ışıklardan hiçbir şekilde hoşlanmazlar. Bundan dolayı genellikle halı, kumaş, yatak, döşeme ve oyuncak gibi eşyaların gözeneklerine saklanırlar. Aynı zamanda bodrum, tavan arası gibi sıcak ve nemli ortamlarda daha çok bulunur. Maytlar gözde kızarıklık, kaşıntı ve sulanmaya yol açabilir. İltihap gibi alerjik durumlara da sebep olabilir. Maytların uzun teması halinde iltihaplı ve kaşıntılı lekelere neden olabilir. Ayrıca egzama rahatsızlığına da sebep olabilir. Maytlar için tedbirler almalı ve oluşmalarını engellemelisiniz. Evinizdeki köşelerde, kumaş üzerlerinde bulunan maytlardan kurtulmak için evinizde kendinizin hazırlayabileceği ilaçlar yapabilirsiniz. Eğer kendiniz yapıp uğraşmak istemiyorsanız hazır ilaçlar alabilirsiniz.

mite

Maytlardan kurtulmanın doğal yolları: 

Maytlardan kurtulmak için sprey yapabilirsiniz.

Gerekli alan malzemeler: 1 sprey şişesi, yarım bardak kadar su, 30 damla kadar yağ esansı ( lavanta, limon, tarçın, selvi vb. )

Tüm bu malzemeleri sprey şişesine dökün ve iyice karıştırın. Hazırlanmış olduğunuz bu karışımı yorganınıza, yatağınıza, perdelerinize ve toz olduğunu düşündüğünüz her neresi varsa bu spreyi oralara sıkın.

Yağ esansları kullanarak da maytlardan kurtulabilirsiniz. Evinizdeki havayı ferahlandırmak için nane, çam yada lavanta yağı esansı gibi ürünlerle evinizin odalarını her gün spreylemektir. Ayrıca eviniz güzel ve mükemmel kokacaktır. Aynı zamanda karanfil, rezene, kekik ve anason karışımlarıyla hazırlanan bu spreyi halınıza ve yatağınıza sıkarak odanızdaki maytların azalmasına neden olabilirsiniz. Hem odanıza daha temiz, hoş bir koku yayarak ferah görünmesini sağlayabilirsiniz. Bu yağ esasları güçlü bileşenlere sahip olduğu için sizleri rahatsız edebilir. Bundan dolayı evinizde kimsenin yağ esanslarına alerjisi olup olmadığından emin olarak kullanmalısınız.

Evinizde ufak bazı değişimler yaparak maytların tekrardan üremesini engelleyebilirsiniz. Odalarınızı her zaman havalandırın. Pencerelerinizi açtıktan sonra mayt ve tozların oluşmaını engellemek için evinizde bir fan çalıştırın. Evinizi her gün 15 dakika kadar havalandırmanız yeterli olacaktır. Perde ve çarşaflarınızı sıcak su ile yıkamalısınız. Böylece kumaş gözeneklerinde bulunan maytlardan kurtulabilirsiniz. Yataklarınızı temiz tutmalısınız. Yaz aylarında mobilyalarınızı ve tüm kumaşlarınızı dışarıya çıkartıp güneşin altında bir süre bulundurmalısınız.

Maytlar yüksek derecede sıcaklarda yaşayamaz. Kışın da çok düşük sıcaklara dayanamazlar. Tüm odalarınızın güneş almasını sağlayın. Çünkü iyi bir şekilde aydınlatılmış bir odada maytlar gelişim sağlayamazlar. Evinizi maytlardan temizlemek kolay bir iştir. Özellikle maytların en çok bulundukları yerlerde yatağınızı, halınızı ve çarşaflarınızın bulunduğu alanları düzenli olarak temizlemelisiniz. Ayrıca sonbahar ve ilkbahar aylarında temizlik yapmalısınız. Çünkü maytlar genellikle bu mevsimlerde gelişir ve yayılır. Bundan dolayı evlerinizi temiz tutmalısınız. Bu mevsimlerde temizliğe özen göstermelisiniz. Çünkü maytlar çok çabuk yayılabilen organizmalardır. Yayılma göstermesi sizler için daha sonları büyük problemlere neden olabilir ve ileride sağlık sorunları yaşamanıza sebep olabilirler. Maytlardan kurtulmak için ilaçlandırma da yaptırabilirsiniz.

Yazıyı Paylaş:

2 yorum :

  1. Sıcağa dayanamadıkları, ışığı sevmedikleri tamam da, o takdirde de,Buharlı ütü ile, yatağın üzerinin iyice ütülenmesi yarar sağlar mı?

    YanıtlaSil

 
Copyright © Böcekler. Designed by OddThemes