Köpek Piresi

Tüylü hayvanların bedeninde yaşamaya müsait yapıda olan pireler, çoğu kez evcil köpek sahipleri için büyük bir sorundur. Memeli hayvanların derilerini emerek beslenen ve bu özelliği ile de ciddi sağlık sorunlarına neden olabilecek küçük hayvanlardır. Pirelerin küçük ve kanatsız olmaları kedi ve köpek gibi tüylü hayvanların üzerinde rahatça gezinmelerine olanak sağlamaktadır. Ayrıca kan emici parazit olmasında dolayı ağız yapısı emme özelliğine göredir.

Pireler Hakkında Bilgi
Zıplayan ve kan emici özelliğe sahip olan köpek pireleri, evcil hayvanların zaman zaman ev sahiplerine yaşattıkları en büyük kabuslardan biridir. Kam emici özelliğine sahip olmasından dolayı, köpek dersinde küçük ısırıklar açarak yaşaması olasıdır ki, bu durumda köpekler için ciddi sağlık sorunlarını teşkil etmektedir. Eğer pirelenen köpek, yavru ve hasta durumda ise, pirenin köpeği kansız bırakacak düzeyde emmesi mümkündür.


Köpek Piresi Neden Oluşur?
Temiz olmayan ve bağışıklığı düşük olan köpeklerde oluşmaya yatkın ola pireler, oluştukları takdirde çok hızlı yayılabilen parazitlerdir. Evcil köpek de pireden şüphelenilecek bir durum gözlendiğinde vakit kaybetmeden pire tarağı kullanarak, hayvanın tüyleri özenle taranmalıdır. Bu sayede pirelerin varlığı çok çabuk tespit edilebilir. Bulundukları bir noktada yaklaşık 50’ye yakın pirenin bir arada bulunması söz konusudur. Köpeklerin temizliği ve bakımı için ciddi bir tehlike niteliğinde olan pirelerden kurtulmak için önemli tedbirler alarak işe başlamak gerekir.

Köpek Piresi Nasıl Yok Edilir?
Pire olduğundan emin olunan köpeği, pirelerden arındırmak için her gün kaliteli bir şampuanla köpeğin yıkanması faydalı olacaktır. Sonrasında mutlaka pire tarağı kullanılmalı ve pirelerin tarağa çıkması sağlanmalıdır. Zayıflamış ve güçten düşmüş köpekler, pireler için en ideal ev sahipleri niteliğindedir. Bu nedenle evcil köpeğe pirenin yaklaşmaması için öncelikle kaliteli bir beslenme düzeni ile köpeğin güçlü bir bağışıklığa ve bünyeye sahip olması sağlanmalıdır. Ayrıca köpeklerin bedeninde yaşamlarını sürdüren pireler, ev ortamındaki halı, döşeme ve çamaşırların arasına da yerleşebilen canlılardır. Bu nedenle pireleri tamamen evden ve köpekten uzaklaştırmak için evin güzelce temizlenmesi ve pirelerin yok edilmesi gerekir.

Köpek Piresini Yok Eden Doğal Yöntemler
Köpek piresini yok etmek üzerine düşüldüğü takdirde üstünden gelinmesi mümkün olmayan bir konu değildir. Bu nedenle köpek piresinden kurtulmak için kimyasal içerikli ilaçlar kullanmak yerine doğal yöntemler tercih edilebilir. Bu yöntemlerden en çok bilinenlerden biri olan sarımsak, keskin kokusu sayesinde pirelerin köpeklerden uzaklaştığı öne sürülmektedir. Bu yöntem doğal doğal olsa bile, sarımsağın köpeği zehirleme ihtimali göz önünde bulundurulmalı ve ona göre bu tür doğal yöntemler tercih edilmelidir. Diğer yandan köpeğin tüylerine elma piresinin sürülmesi de pirelerin yok olmasında etkili doğal yöntemler arasındadır.  Bu tür doğal yöntemler elbette zararsız ve faydası muhakkak olan şeyler olsa da, yoğun görülen köpek pireleri için ciddi çözümler bulmak ve köpeğin mutlaka veterinere gösterilmesi gerekir. 

Yazıyı Paylaş:

Yorum Gönder

 
Copyright © Böcekler. Designed by OddThemes