Böcek İlaçlama Ne Zaman Yapılır?

Böcekler özellikle yaz aylarında evlere yerleşirler ve birçok hastalığı insanlara bulaştırırlar. Bu sebeple böcekleri giderecek yöntemler aranır. En başta gelen yöntem ise böcek ilaçlamadır.

Böcek ilaçlama işlemi evlerin, iş yerlerinin ve çeşitli yerlerin haşerelerden kurtulmasına imkân verir. Böceklerin bazıları zararsız olsa da evde olması kişileri rahatsız eder. Hatta bazıları zararsızın aksine, geri dönüşü olmayan sağlıksal yaralanmalara dahi yol açabilir. En basit olarak haşereler insan vücudunu ısırdığı takdirde salgısını bırakarak çeşitli hastalıklara yol açıp, insan dokusuna çok ağır zarar verebilirler. Bu hastalıklara örnek verilmesi gerekirse; tifo, veba, sarılık bunlardan bir kaçıdır. Böceklerin bazıları evde iş yerlerinde ve dışarı kuytu köşede görünür ama görülmeyen kaç bin tane böcek vardır. Haşereler çok hızlı üreyen canlılardır. Buda öldürülse bile çoktan bırakmış olduğu yumurtalardan çıkan yavrularının, onların yerini alacağı demektir. İşte bunu için görülen ve görülmeyen haşereler için böcek ilaçlaması şarttır.


Böcek İlaçlama Ne Zaman Yapılır?


Böcek İlaçlama Nedir?
Böcek ilaçlama istenmeyen böcekleri imha etmek için yapılmaktadır. Bunun sebebi hem kan emmeleri hem de bir takım hastalıkları bulaştırmalarıdır. Bazı böcekler veya haşereler insanlara zarar vermezken bazıları hem kan emer hem de can acıtır. Hemen hemen her haşere bir takım hastalıkları taşır ve insanlara bulaştırır.

Genel olarak bakıldığında ilkbahar ve sonbaharın gelmesi ile birlikte böcek ilaçlama sezonu da açılmış olur. Özellikle nisan ayı başlarında çok yoğun olan böcek ilaçlama firmaları esnek saatlerle hizmete devam ederler. Aslında böcek ilaçlama bir tek baharlarda yapılmamalıdır. Çünkü geçen aylardan itibaren haşereler tekrar çıkmakta ve insanlara zarar vermektedir. Bu sebeple de evleri, işyerlerini ve çoğu mekânları düzenli olarak ilaçlatmak lazımdır. Hatta gıda sektöründe olan yerler en önemlileridir. Çünkü yenilen ve içilen gıdalardan daha çabuk bir şekilde mikrop kapma olasılığı vardır. Bu yüzden belirlenen periyotlarla sık ve düzenli olarak ilaçlama yapılmalıdır.

Eğer yılda bir kere ilaçlama yapılacaksa mart veya nisan ayından sonrası tercih edilmelidir. Haşerelerin taşıdıkları bir takım mikrop ve virüslerden zarar görmemek için yapılan ilaçlamalar bahar ayları gelmeden yapılmaya başlanırsa çok daha etkili olur ve böcek oluşumu engellenir.

Böcek İlaçlama Nerede Ve Nasıl Yapılır?
Apartman ve sitenin ilaçlanması işyerleri ve dairelerdeki yapılan ilaçlandırmadan farklıdır. Çünkü binaya uygulanan ilaçlama şekli bölgeseldir. Yani farklı alanlarda farklı haşereler ve böcekler yaşayabilir. Bu yüzden çeşitli ilaçlamalar yapılmaktadır. İlacın dozu ve farklı olması böceklerin hangi tür ve cinste olduğuna göre değişir. İlk başta binalara yakın olan kanalizasyon ve böceklerin çıkabileceği yerlere ve rögarlara uygulanmalıdır. Eğer ilk olarak ilaçlama buradan yapılmaz ise, binalarda ve sitelerde yapılan ilaçlanmalar hiçbir işe yaramaz. Çünkü her ne kadar binalar temizlense de rögarlardan gelecek olan böcekler tekrar binayı saracaktır. Evlerin içleri ilaçlanmadan ilk önce ortak alanlar, yani binanın içi komple ilaçlanmalıdır ve sonra evlerin içerisine geçilmelidir. 

Böcek İlaçlama Ne Zaman Yapılmaktadır?
Böcek ilaçlama genellikle yaz aylarının başında yapılmaktadır. Bu aylar mart veya nisandır. Böcekler genellikle bu aylarda üremeye başlarlar ve evlere bu aylarda yerleşirler. Bu sebeple evlere yerleşmemeleri için bu aylarda ilaçlama yapılması en iyisidir.
Yaz sonunda da ilaçlama yapılabilmektedir. O zaman da temizlik sağlanır ve kış boyunca haşerelerden korunulmuş olunur.

Böcek İlaçlama Nasıl Yapılmaktadır?
Yaz aylarında en çok evlerde görülen böcek oryantal hamam böceği ve kalorifer böceğidir. Çok sık ve kolay bir şekilde üreyebilen bu böcekler çok ciddi ve ölümcül hastalıkları taşıdıkları için son derece zararlıdırlar ve bu sebeple hiç istenmezler.
Böceklerin tam anlamı ile yok edilmesi için kokusuz ilaçlama veya jel ilaçlama kullanılabilir. Her haşereye karşı yapılan böcek ilaçlaması farklıdır. Hamam böcekleri farklı ilaçlama isterken pire veya bitler ayrı ilaçlama isterler. Bu sebeple birçok farklı ilaçlama çeşidi vardır. Her böceğe farklı olarak farklı uygulama yapılmaktadır.

Böcek İlaçlaması Yaptırıldığında Dikkat Edilmesi Gerekenler Nelerdir?
Böcek ilaçlama yapılırken dikkat edilmesi gereken şeyler gerçek ziraat ilaçları kullanılıp kullanılmamasıdır. Yaz aylarının gelmesi ile birçok korsan firma açılmaktadır. Bunlara çok dikkat edilmesi gerekmektedir.
Diğer dikkat edilmesi gereken konu doğru bilginin doğru bir şekilde aktarılmasıdır. Haşerenin çeşidinin ne olduğu kesinlikle bildirilmelidir. Çünkü her haşereye farklı ilaçlama uygulanmaktadır. Bunun dışında evde yaşayan kişilerin alerji durumları olup olmadığı da firmaya bildirilmelidir. İlaçlanacak olan evde bebek veya çocuk yaşayıp yaşamadığı da son derece önemlidir. Ayrıca evde evcil hayvan yaşayıp yaşamadığı da son derece önemli bir bilgidir ve firmaya kesinlikle aktarılmalıdır. Ayrıca bu ilaçlar yaşlılar için de son derece zararlı olabilir bu sebeple evde yaşlı birinin olup olmadığı da firmaya verilmesi gereken bir bilgidir.

Böcek İlaçlama
Evde üremiş olan böceklerden, pirelerden, bitlerden veya gözle görülmeyen diğer haşerelerden kurtulmak için yapılan böcek ilaçlama kimyasal ürünler ile yapılmaktadır. Bazı ilaçlamalar yapılırken kişilerin evde bulunmaması gerekir. Bu süre bazen 2-3 saat bazen ise 2 gün kadar olabilir. Bu sürenin ne kadar olduğuna dikkat etmek gerekmektedir. Kişilerin eve girebilecekleri günden önce girmemeleri son derece önemlidir. Aksi takdirde zehirlenmeler yaşanabilir. Bu durum ciddi sağlık sorunlarına sebebiyet verebilir o sebeple bu konuya son derece dikkat edilmelidir.

Tüm bunların dışında böcek ilaçlaması yaptırılacak olan firmanın da güzel bir şekilde araştırılması gerekmektedir.  Çok fazla korsan ilaçlama firması bulunmaktadır ve bu yüzden ciddi bir şekilde araştırılması gerekmektedir. Firma ile anlaşıp tüm bilgileri aktardıktan sonra sorunsuz bir şekilde ilaçlama yaptırılır ve böceklerden ve haşerelerden kesin olarak kurtulunur.

Böcek İlaçlama Çeşitleri Nelerdir?
İnsektisit olarak adlandırılan ilaç, ziraat alanlarında kullanılır. Bu ilacın çok farklı şekilde olan uygulama çeşitleri vardır. Ayrıca her böcekte ve haşerede işe yaramayabilir. Etrafı saran haşerelerden birazında denenip, işe yaradığı takdirde komple ilaçlanabilir.

Kokulu Uygulama
Haşerelerin en yoğun olduğu yere yapılan uygulama şeklidir. En kısa ve en çabuk etki gösteren yöntemdir. Bu uygulama yapıldıktan sonra ilaçlanan yer 3-5 saat arasında kapalı kalmalıdır ve daha sonra birkaç saat havalandırıldıktan sonra girilmelidir.

Kokusuz Uygulama
Bu uygulama sıvı olarak yapılmaktadır ve püskürterek yapılır. İlaçlama yapılan yerin kapatılmasına ve havalandırılmasına gerek yoktur. Fakat ortada olan yiyecek ve içecekler kaldırılmalıdır. Eğer kaldırılabilecek yer yoksa da üzerleri mutlaka kapla ya da bir kâğıtla kapatılmalıdır.

Alan Spreylemesi
Haşerelerin en yoğun olduğu son dönemlerde yapılan bir uygulama şeklidir. Bu uygulama yöntemlerinde ulv cihazları kullanılır. Bu cihazlar benzin ile çalışır. Araç üzerine montajlı olan bu makinenin 30-50 metre yüksekliğe kadar etkisi vardır. Bu spreyleme yöntemi ile haşerelerin tedavisinde etkili bir uygulamadır.

Böcek İlaçlama Hakkında Bilinmesi Gerekenler Nelerdir?
Böcek ilaçlama görüldüğü kadar basit olan bir işlem değildir. Mutlaka uzman ekip yardımı alınarak uygulanmalıdır. Aksi takdirde hem sağlık kayıplarına, hem de maddi kayıpların yaşanmasına sebebiyet verir.

Yazıyı Paylaş:

Yorum Gönder

 
Copyright © Böcekler. Designed by OddThemes