Tahta Kurusunun Bulaştırdığı Hastalıklar

Tahta kuruları pas kırmızı renklerine sahiptir. Ortalama yaşamları 550 gün kadardır. Tahta kurularının boyları değişmektedir. Ortalama ise 2-5 cm'dir. Tahta kuruları çevrelerine çok zarar verebilen böceklerdir. Tahta kuruları ezildiği vakit etrafına kötü kokular yayar ve ezilerek öldürüldüğünde kendisiyle beraber kan da görülür. Bir süre sonra odada kötü bir kokuya sebep olur.

Kümeler şeklinde yumurtlayan tahta kuruları bir seferde 200 kadar yumurta bırakabilir. Tahta kuruları kan emerek beslenen böceklerdir. Özellikle uyku anında saldıran bu böcekler doymayan bir iştahla kan emerler. Tahta kurusu kendi vücut ağırlığından 5-6 katı kadar fazla kan emebilmektedir. Tahta kuruları ısırdığı bölgelerde kaşıntı, kızarıklık ve kabarcıklara neden olur. Tahta kuruları evlerde, yatak odalarında, dolap içlerinde, çekyat, yatak kenarları, karyola, yatakhaneler, duvar delikleri gibi yerlerde yuva yaparlar. Özellikle geceleri insan uyku halindeyken saldırırlar. Tahta kuruları evden eve eşya taşıma yolları ile de bir yayılma gösterebilir.

Tahta kurularının bulaştırdığı hastalıklar:

* Alerjik reaksiyonlar
* M. Leprae
* Pasteurella pestis
* Bacillus Anthracis
* B. Recurrentin gibi hastalıkları bulaştırır.

Kızıl kahverengine sahip olan tahta kurusu en tehlikeli böcek türlerinden birisidir. 5 cm büyüklüğünde olurlar. Bu kan emen haşereler kanda pıhtılaşmayı önlemek için özel olarak bir sıvı salgılar ve kan emdikleri vakit anestezik bir madde salgılayarak hissettirmemeye çalışırlar.

Tahta Kurusunun Bulaştırdığı Hastalıklar

Tahta kurularının 75 kadar çeşidi bulunmaktadır. Tahta kuruları köpek, kuş, kedi ve diğer hayvanlar yoluyla birlikte evlerinize girerek orada yuva yaparlar. Çok çabuk üredikleri için kısa bir zamanda evlerinizi işgal edebilirler. Tahta kuruları hastalık bulaştırabilir. Çünkü asalak yaşadıklarından üzerinde bulundukları bir konakçadan emdiği kanda bulunan hastalıkları diğer bir konakçaya geçtiklerinde kan emdiklerinde hastalığı diğer konakçaya bulaştırırlar.

Tahta kuruları sırt, bel, kol, bacak ve göbek bölgelerinde ısırıklara neden olabilmektedir. Bilim adamlarına göre tahta kuruları ısırarak herhangi bir hastalık bulaştırmaz. Bugüne kadar tahta kurularının ısırıklarına maruz kalan kişilerde, bu böcekler tarafından herhangi bir hastalık belirtisine rastlanılmamıştır. Tahta kuruları kan emerek beslendikleri için doğrudan zarar verirler. Kan emdiklerinde iyice şiştikleri için tahta kuruları daha sonrasında bir köşeye çekilerek emdikleri kanı sindirmeye çalışarak uyumaya başlarlar.

Tahta kuruları ısırarak ve kan emerek hiçbir şekilde herhangi bir hastalık bulaştırmazlar. Cildin kurumasına, tahriş olmasına, alerjik reaksiyonlar göstermesine ve psikolojik yıpranmalara neden olurlar. Isırdıkları bölgelerde sert yaralar ve kabarcıklar oluşur. Daha hassas cilde sahip olan kişilerde ise kanamalı kabartılar ve ödem görülür. Bilim adamlarına göre yapılan incelemelerle tahta kurularının bir hastalık bulaştırmadıkları görülür.

Her ne kadar bilim adamları tarafından yapılan araştırmalara rağmen tahta kurularının bir hastalık bulaştırmadığı anlaşılmışsa da tahta kuruları büyük bir sorundur. Elinizden gelen tedbirleri bırakmamalısınız. Gereken tedbir ve önlemleri almalısınız. Çünkü tahta kuruları aylarca yaşayabilen canlılardır ve üremeleri çok hızlı olan haşere türlerindendir.

Tahta kuruları kümeler halinde ürer ve yaşarlar. Sadece geceleri kan emerler. İnsanları geceleri uyutmazlar. Bu haşere grubunda yer alan tahta kuruları ile mücadele etmek son derecede önemlidir. Tahta kurularından kurtulmak için en etkili ve en kalıcı çözüm profesyonel ilaçlama firmaları ile bağlantıya geçmek olur.Tahta kurusu ilaçlarını dışarıdan alarak kendi başınıza amatörce bir müdahale ile çözüme kavuşamazsınız. Bundan dolayı tahta kurularıyla mücadele mutlaka işlerini iyi bilen ve yasal yollarla profesyonel olan ilaçlama firmaları tarafından yapılmalıdır. Tahta kuruları çok zor ölebilen haşereler oldukları için ilaçlamada mutlaka sıvı şeklinde olan ilaçlar kullanılmalıdır. Sağlık bakanlığı onayı alan ilaçlama firmaların olup olmadığını dikkate almalısınız.

Yazıyı Paylaş:

Yorum Gönder

 
Copyright © Böcekler. Designed by OddThemes