Evdeki örümceklerden kurtulmanın yolları

Örümcekler (Latince adı Araneae) örümceğimsiler sınıfına aittirler. Bu canlılar yırtıcı hayvanlardır. Hatta birbirlerine saldırırlar. Beslenmeleri çeşitlidir. Çoğu haşere ile beslendikleri için yararlı kabul edilirler. Örümceklerin hepsi besinlerini tutmak için ağ kurmazlar. Bir kısmı avlarını kovarak veya üzerlerine atlayarak avlarlar. Suda böcek, kurbağa, balık avlayanları da var. Kıskaçlarından zehir salgılayarak avı öldürürler. Daha sonra dişleri ile onu parçalarlar. Ağızlarında salgıladıkları tükürük ile avın iç organları sıvı haline gelene kadar eritirler.

Güney Amerika'da ayakları hariç 10 cm uzunluğunda olan örümcekler yaşıyorlar. Bu örümcekler toprağın altında yaşamlarını sürdürürler ve tavşanın, tavuğun içini yiyip boşaltabilecek güce sahiptirler. Örümceklerin yemek borusu dar olduğu için gıdalarını bu yolla elde ediyorlar. Salgıladıkları zehir avı imha etmeye yeterlidir.

Örümceklerin bir takım özellikleri vardır:

- Örümcek avını sokar ve zehir bezlerinden avın vücuduna özel zehir enjekte eder. Bu zehir aynı zamanda sindirim sıvısıdır. Zehir ve sindirim sıvısı avın iç organlarını sıvılaştırır. Örümcek sonra bu sıvıyı emer. Örümceklerin katı maddeyle beslenememesi ilginçtir.


- Bazı örümcekler kurbağa, kuş, kertenkele ile beslenirler. Bu tür örümcekler Afrika'da yaşarlar ve kuş yiyen örümcekler olarak adlanirlar.
- Genellikle örümcek ağ kurup kuytu yerde saklanır. Ağdan bir alarm teli dışa doğru uzar. Bu telin titreşimi uyarı sayılır. Örümcek kendi saklı yerinden çıkıp avına saldırır. Ancak örümcek uyarı telinin her titreşimine tepki vermiyor. Sadece belirli etkilerle böceklerin ağına düşmesinden oluşan titreşimlere cevap verir.
- Yeni Gine adalarında yaşayan balıkçılar çoğu zaman örümceğin emeğini kullanırlar. Balıkçı bambudan yaptığı büyük çerçeveyi ormana götürüp ağaca asar. Sabaha kadar örümcek çerçeveye yoğun ağ örüyor. Ağ yırtıldığında balıkçı onu yeniden ormana götürür. Örümcek ise ağı yeniden tamir ediyor.
- Fiji, Madagaskar ve diğer adaların yerlileri de örümceklerin ördükleri ağları kullanırlar. Bu ince ağlar çok dayanıklıdırlar ve iki kilograma kadar ağırlığa dayanırlar.
- En yüksek dağlarda (7500 metre) sadece örümcekler yaşıyorlar. Bu örümcekler rüzgarın getirdiği gıdalarla beslenirler.


Örümcek Ağının Özellikleri

- Örümcek, yeryüzündeki mucize canlılardan biridir. Örümcek üretimi ipeği, günümüz teknolojisine yön verdiği bilinmektedir.
- Örümcek ipi kendi kalınlığındaki çelikten beş kat daha sağlamdır. Ayrıca çok da hafiftir. Örnek vermek gerekirse; dünya çevresi boyunca uzatılacak bir ipek ipliğinin ağırlığı sadece 320 gramdır.
- Bir örümcek türünün ağ ipliği Amerika'da ameliyat ipliği olarak kullanılmaktadır.

Evdeki örümceklerden kurtulma

Evdeki örümceklerden nasıl kurtulurum diyenler için bu yazımızda bazı önerilere yer vereceğiz. Örümceklerin çoğu türü doğada yaşamayı tercih ederler. Sadece birkaç türü ev ve apartan çatısı altına yerleşip yaşamlarını sürdürmeyi tercih ederler. Evin kuytu köşesine yerleşen örümcekler ilk iş olarak ağlarını örürler. Bu sayede evdeki küçük böcek, sinek ve haşarelerle beslenirler.

Örümcek ağını kaldırmak örümceklerden kurtulmak için yeterli olmayacaktır. Çünkü örümcekler çok sabrlıdırlar ve yeni ağ öreceklerdir. Örümcekler çok obur canlılardır. Hiçbir örümcek av bulamayacağı eve yerleşmez. Bundan dolayı eğer evinizde çok fazla örümcek varsa bu fazla sayıda diğer evcil böceklerin de mevcut olduğunun kanıtıdır. Bu yüzden örümceklerden kurtulmak için diğer canlılara da bazı önlemler almanız gerekebilir.

Öncelikle fiziksel önlemler alınması gerekir. Kapı, pencere ve duvarlardaki tüm delik ve çatlaklar kapatılmalıdır. Dairenin kuytu köşelerinde düzenli temizlik yapılmalıdır. Daire iyi havalandırılmalı ve mümkünse güneş almalıdır. örümceklerin diğer besin kaynaklarını bulmaya çalışın. Bunlar hamamböceği, böcekler, güveler, sinekler ve başka canlılar olabilir. Bu böcekleri evden uzaklaştırmadan örümcekleri kovmaya çalışmak yararsızdır.

Örümceklerden kurtulmak için yapışkan bantları kullanmak fayda etmeyecektir. Ama ultrasonik kovucular ve özel olarak hazırlanmış bazı bileşenler kullanılabilir.

Doğal örümcek kovucular

Ev örümcekleri ile mücadelede bazı doğal malzemeler kullanılabilir. Bu önlemlerin bilimsel onayı yoktur, ancak oldukça basittirler ve istenen etkiyi verirler. Örümceklerin keskin kokuları sevmedikleri ve kuru, sıcak ortamları tercih ettikleri bilinmektedir. Bundan dolayı aşağıdaki örümcek kovucular kullanılabilir.

- Kestane, fındık ve portakal kokusunun örümcek kovucu özelliği olduğu biliniyor. Bunları ezip kokularının çıkmasını sağlamak ve örümceklerin sık ortaya çıktıkları yerlere koymak kaçırıcı etki yapacaktır.

- Örümcekler nane kokusuna tahammül edemez. Bir sprey şişesinde eklemek ve apartmanda püskürtmek işe yarayabilir. Böyle aromatik prosedürler düzenli olarak yapılmalıdır. Ayrıca çay ağacı yağı veya okaliptüsü de deneyebilirsiniz. Onların da örümcekleri korkutmak için oldukça keskin bir kokusu vardır.

- Sirkenin bu canlıları kaçırdığı bilinmektedir. Bir sprey şişesine doldurup örümceklerin köşelerine sıkmak işe yarayabilir.

Örümceklere çözüm arayanlar ayrıca Örümcek hangi kokuyu sevmez isimli konuya göz atabilirler: http://www.bocekler.org/2014/06/orumcek-hangi-kokuyu-sevmez.html

Yazıyı Paylaş:

1 yorum :

  1. Hocam öldürmek için ne gibi bir sistem uygulamalıyım? Çok hareketli bir kaç örümcek var evimde.Sanırsam ağ örüyorlar.Cidden 3 4 sn tırmanıp hemen kendini yere atıyor ve başka yerden tırmanıp tekrar kendini yere atıyor.

    YanıtlaSil

 
Copyright © Böcekler. Designed by OddThemes