Karafatma Nasıl Yok Edilir?

Pazar, Kasım 30, 2014
Evinize ya da iş yerinize dadanan karafatma böceğini yok etmek için satılan ilaçlardan alabilirsiniz. Yalnız dikkat etmek gereken bir husus var: bu ilaçlar sadece gözle gördüğün karafatmaların yok olması için kullanılabilir. Karafatmaların yumurtalarına ulaşmaz. Siz ilaçlar gözle görülür böcekleri öldürseniz bile bir süre sonra yumurtalardan diğer böcekler tekrar yayılmaya ve çoğalmaya başlarlar. Çünkü karafatmalar çok hızlı üreyen böceklerden bir tanesidir. 1 çift karafatma yaşadıkları sürece 1 milyon kadar yumurta bırakabilirler ve bu yumurtalar 20 gün kadar kısa bir sürede kabuklarından çıkarlar. Üstelik kendi yöntemlerinizle öldürmeye çalışsanız bile darbeye karşı dayanıklıdırlar. Kafaları kopsa bile birkaç gün daha yaşamaya devam ederler. 


Sürekli aynı şekilde ilaç kullansanız bile böcekler bu ilaca karşı bağışıklık kazanabilir. Böylece artık ilaçtan etkilenmemeye başlarlar. Karafatmadan tamamen kurtulmak için ilaçlama firmaları ile iletişime geçmeniz gerekmektedir. Uzman kişiler hem karafatmalardan hem de yumurtalarından kökten kurtulmak için gerekli profesyonel çalışmayı sürdürürler ve uygun ilacı kullanarak kökten çözüm bulurlar. Ancak kurtulmanız sonrasında bile bu böcekler aynı yollarla tekrar evinize ulaşabilirler. Bu yüzden ilaçlama sonrasında oldukça önemlidir. Bunun için evinizi sürekli temiz tutmalısınız. Çöplerinizi evinizin dışında muhafaza etmelisiniz ve kısa sürede ev sınırları içinden uzaklaştırmalısınız. Karafatmanın gelebileceği yollar kapatılmalıdır. Bunlar; kapı delikleri, pencere kenarı çatlakları, elektrik prizleri ve benzeri yerlerdir. Bu tür böcekler özellikle lağımlardan geldikleri zaman fazlasıyla tehlikeli hale gelirler. Dizanteri, verem gibi tehlikeli birçok hastalığa sebep olurlar.


Karafatmalar da diğer böcek türleri gibi ilkbahar ve yaz aylarında çoğalırlar ve ortaya çıkarlar. Daha önce böyle bir sorun yaşayıp ilaçlama yolu ile kurtulduysanız;  her ilkbaharda önlem amaçlı dezenfekte yapıp daha sonra ilaçlama yapabilirsiniz. Böylece sorun başlamadan yok edilmiş olur. 

Uyuz

Cumartesi, Kasım 29, 2014
Uyuz böceklerinin deri altına girerek, oraya yerleşmesi ve çoğalması halinde yaşanan durum uyuz olarak tanımlanmaktadır. Uyuz, insanların birbirine temas etmesi halinde bulaşan bir rahatsızlık türüdür. Uyuzun toplum içerisinde, gale ve gidişik adları ile tanımlandığı bilinmektedir.  Bu rahatsızlık her insanda görülebilmektedir.

Uzun yıllardır toplumların büyük sorunlarından biri halinde olan uyuz için etkili tedavi alternatifleri vardır. Dünya çapında, oldukça yaygın olarak uyuz rahatsızlığının görüldüğü bilinmektedir. Yapılan araştırmalara göre, yılda 300 milyon kişiye uyuz bulaşmaktadır. Derinin altına girerek çoğalma sağlayan dişi uyuz böcekleri erkek uyuz böceklerinden daha büyüktür.

Uyuz Rahatsızlığının Belirtileri Nelerdir?

-          Uyuz rahatsızlığının en önemli belirtisi, özellikle geceleri artan kaşınmalardır. Uyuz böceğinin, deri altında aşındırdığı alanlarda aşırı bir kaşıntı oluşmaktadır. Bu da, uyuz rahatsızlığı belirtilerinden olmaktadır.
-          Bu hastalığın bir diğer önemli belirtisi de, deride içi su dolu olan kabarcıklarıdır. Bu tür kabarcıklarda kaşıntıya neden olmaktadır.
-          Rahatsızlığın diğer belirtileri de; ciltte kızarma ve kabarıklardır.


Uyuz Rahatsızlığı Neden Oluşur?

-          Bu rahatsızlığın, insanlardan insana bulaştığı bilinmektedir.
-          Otel ve pansiyon gibi yerlerde havlu, çarşaf gibi eşyalardan, uyuza yakalanabilmek mümkündür.
-          Uyuzun en çok bulaşma yolu, cinsel temastır. Bu şekilde birçok kişi uyuza yakalanmaktadır.
-          Uyuz olan biri ile sarılma ve tokalaşma gibi durumlarda uyuzun bulaşma olasılığı yüksektir.

Uyuz Rahatsızlığı Nasıl Tedavi Edilmelidir?


Uyuz, çok kolay bulaşan bir rahatsızlık olduğundan herkes risk altındadır. Uyuz rahatsızlığı, uyuz böceğinin deri altına girmesinden itibaren yaklaşık 2 hafta içerisinde belirtilerini göstermektedir. Deri altına uyuz böceği girme belirtilerini taşıyorsanız eğer, hiç vakit kaybetmeden bir cilt doktoruna görünmelisiniz. Doktorun size önereceği doğrultuda tedavi uygulayarak, uyuz rahatsızlığından kurtulabilirsiniz.

Haşereler Nelerdir?

Cumartesi, Kasım 29, 2014
Haşereler yalnızca ismini duyduğumuz birkaç adet zararlıdan ibaret değildir. Yeryüzünde sayısız haşere türü vardır. Bunlarından karşınıza çıkabilecek olanlardan bazıları şunlardır; örümcek, sinek, arı, güve, kırkayak, bit, pire, kara böcek, hamam böceği, çıyan, tahtakurusudur. Hatta akrepler bile bu haşeratlar arasında bulunurlar. Bu haşerelerden bazıları uçan türde haşeratlardır. Bu türdeki tüm haşerelerden ilaçlama yoluyla kurtulmak mümkündür. İlaçlama firmaları her çeşit haşere için ayrı ilaç ve ilaçlama yöntemi kullanırlar. Böylece daha etkili sonuç alınır. Evde yapılan kurtulma yöntemleri maalesef yeterli değildir. Geçici olarak çözüm sağlayabilir ama sorun kısa sürede tekrarlanmaktadır. Çünkü var olan haşereler çok hızlı ürerler ve yayılırlar. Siz gözle gördüğünüz haşerelerden kendi yöntemlerinizle kurtulabilirsiniz ama çevrede bırakılan yumurtalar nedeniyle muhtemelen tekrar başa döneceksiniz.

Evde bulunan haşereler ile karşılaşma imkânınız oldukça sınırlıdır. Bu canlılar gece olduğunda ve genelde herkes odasına çekildiğinde, sakin ortamlar oluştuğunda ortaya çıkarlar. Gece karşılaşsanız bile yakalama ihtimaliniz de oldukça sınırlıdır. Çok hızlı ve ani hareket ederler. İsabet etmek neredeyse imkânsız durumdadır.



Evdeki Haşere Sorununu Engellemek için Nelere Dikkat Edilmeli?

• Çöpleri uygun biçimlerde toparlayıp, paketlemeniz gerekir. Haşereler beslenmek için çöplerin yakınlarında ve kırıntıların etrafında bulunurlar.
• Evinizi temiz ve düzenli tutmalısınız. Hiç fark edemediğiniz bir anda herhangi bir dolapta birden bire türeyebilirler.
• Kuru yiyeceklerinizi ve diğer besin maddelerini ağzı kapalı kutularda saklamalısınız. Böcekler de gıda almaya muhtaçtır bu sebeple bu yiyecekler etrafında dolaşabilirler.
• Evinizi iyice kontrol edin. Pencerelerin köşelerinde, kapı kenarlarında, kablo geçişlerinde veya boru geçişlerinin olduğu yerlerdeki delikleri kapatın. Özellikle dış kapı çevresini dikkatle kontrol edin.
• Kapılara ve pencerelere sineklik yaptırarak en azından dışarıdan gelecek haşereleri önleyebilirsiniz.

Hangi Böcek Türleri Yenebilir?

Cuma, Kasım 28, 2014
Bir İngiliz gazetesine göre dünyada 1700 böcek türü dünyanın farklı ülkelerinde yemek suretiyle tüketiliyor. Önceki aylarda bir konferansta, böcek türlerinden bazılarının insanlık için çok önemli bir besin kaynağı olduğu yönünde açıklamalar yapıldı. Hiçte yabancı olmadığınız bazı böcekler sizler için aslında ciddi birer besin kaynakları. Bilinen bu böcek türleri; tırtıl, cırcır böceği ve kurtçuktur.

Özellikle Uzak Asya ülkelerinde sık olarak tüketilir böcek türleri. Uzak Asya’da görebileceğiniz yemek manzaraları şunlar olabilir: şişe dizilmiş çekirgeler, kavrulmuş iri böcekler. Meksika gibi ülkelerde ise ağustos böcekleri ve karıncaların yumurtaları en çok tercih edilen böcek türleridir.


Zararlı Böcekleri Ayırt Etmek

Çoğu böcek türü yenebilir durumda ancak bazı böcek türleri oldukça zararlı zehirler barındırır. Zehirli böceklerden korunmak için bazı hususlara dikkat etmeniz gerekiyor. Uzmanların verdiği bilgilere göre parlak kabukları olan böceklerden uzak durmak gerekiyor. Parlaklık konusunda istisna olan parlak yeşil domates kurtlarını yemekte herhangi bir sakınca yoktur. Hastalık taşıma olasılığı olan türleri ( sinekler, keneler gibi ) yemek listenizden uzak kalmaları gerekiyor. Zehirli olduğunu bildiğiniz tadı acı olan böcekleri asla yememelisiniz. Yemeğin sonu hastanede sonlanabilir. Çünkü bu tür böcekler alerjik durumlara neden olurlar. Tırtıl türlerinin parlak kıllı olanlarından uzak durmalısınız. Karıncalardan siyah renkte olanları yiyebilirsiniz ama asla kırmızı olanlara yaklaşmayın. İğneli böcekler ( arı gibi ) yenebilir hatta bu böcekler lezzetleriyle bilinirler.
Bilinenin aksine akreplerde böcek türleri arasında yer alır. Üstelik yenilebilir böcek türü arasındadırlar. Akrep pişirmek pek kolay bir iş değildir. Oldukça sert kabuklara sahiptirler. Akrep yeme konusunda işin uzmanından yardım almalısınız. Böcekleri pişirmekte yemek konusunda önemli bir husustur. Kaynatarak pişirildiklerinde toksinleri ve zehirleri yok olabilir.

Hamam Böceği Nasıl Başkalaşım Geçirir?

Perşembe, Kasım 27, 2014
Hamam böcekleri hiç tamamlanmayan bir başkalaşım süreci geçirirler. Yumurtadan çıkan hamam böcekleri yetişkin hale gelene kadar deri değişimi yapmazlar. Yumurtadan çıktıkları anda büyük hamam böceği ile aynı görüntüye sahiptir. Yalnızca boyutları farklılık gösterir. Boyut farkı dışında hiç fark yoktur. Yetişkin bir hamam böceği ile birebir kopya halindedir. Her bir yumurta kesesinde 20 – 50 civarlarında yumurta bulunur. Hamam böcekleri zeki hayvanlardır. Bu sebeple yumurta keselerinin hepsini farklı bölgelere dağıtırlar. Böylece bir yumurta kesesi imha edilse bile diğer yumurta kesesi güveli olarak kalabilmektedir. Böylelikle soylarının devamı sağlarlar.

Hamam böceklerinin başkalaşım evreleri şu şekildedir:

• Yumurta: Ortama bırakılmış milyonlarda yumurta belli bir süre bekledikten sonra çatlar. Yumurtanın çatlamak için geçireceği süre 6 – 7 haftadır.
• Yavru: 7 hafta bittikten sonra yumurta çatlamıştır ve yavru hamam böceği artık dışarıdadır. Yavru olarak geçireceği süre en fazla 13 aydır.
• Yetişkin: 13 ay bittikten sonra hamam böceği artık yetişkindir. Başkalaşım evresi tamamlanmıştır. Yetişkin hamam böceği artık kendisi yumurta bırakacaktır. Bu şekilde hiç bitmeyen bir süreç devam eder.



Hamam Böceği ile İlgili Genel Bilgiler

Hamam böcekleri 2000 metreden fazla yükseklikteki bölgelerde ve kutup bölgeleri dışında hemen her yerde yaşamlarını sürdürür. Birbirinden farklı ortamlarda zorluk çekmeden yaşamaya devam ederler. Bu böcekler 300 milyon yıldır dünyada bulunuyor. Hiç bir şey yemeden 1 ay kadar hayatta kalabiliyorlar. Yalnızca posta pulu zamkı yiyerek bile hayatta kalabilme özelliğine sahiptirler. Aşırı suya maruz kaldıklarında yarım saat kadar boğulmadan durabilirler. İnsanoğlu ile kıyaslanırsa radyasyona 15 kat daha dayanıklıdır. Kafaları kopması durumunda iki haftaya kadar hayatta kalabilirler. Çünkü ilginç bir özellikleri daha vardır. Beyinleri ayak kısımlarındadır. Açlık sebebiyle ölmeseler sonsuza kadar kafasız yaşayabilirler ama beslenme ihtiyaçlarını gideremeyecekleri için açlıktan ölürler.

Güveler Nasıl Yok Edilir?

Çarşamba, Kasım 26, 2014
Güveler, kelebeğe benzeyen bir çeşit haşeredir. İlk aşamada kurt şeklinde gelişir daha sonra kanatlanıp uçuşan bir türe geçiş yapar. Bu özelliği ile ve kanat yapısı özelliği ile kelebeklerle benzerlik gösterir. Kumaşlarda ve bazı gıdalarda kolaylıkla oluşabilirler. Havasız kalan ortamlarda kolayca oluşup, ürerler. Güveler çok sayıda ve hızlı şekilde yumurta bırakırlar. Böylelikle etrafta gördüğünüz güve sayısında bir anda artış görebilirsiniz. Güveler ses karşı oldukça iyi reflekse sahiptirler. Bu yüzden güvelerden öldürerek kurtulmak pek kolay değildir. Doğada ki en büyük korkuları yarasalardır. Genel olarak nisan mayıs ayları gibi sıcak bahar vaktinde türerler. Dolaplardaki kuru yiyecekler ve baklagillerde kolaylıkla oluşurlar. İnsanlara karşı zararlı değillerdir. Oluştuğu yerdeki eşyalara ve halılara ciddi hasarlar verirler. Gıdalarda oluşması durumunda ise yiyeceklerin tatlarının bozulmasına sebep olurlar.

Güve Çeşitleri

• Tahıl güveleri: Tahıl ürünlerini yiyerek oluşur ve beslenirler.
• Deri güveleri: Giysi ve eşyalarda sıkça görülür. Eşyaları kemirerek beslenirler.
• Zeytin güvesi: Hasat zamanına az bir süre kala, yapraklardan beslenerek büyürler.
• Halı güvesi: Halıların tüyleri içinde oluşurlar ve ürerler.



Nasıl Yok Edilirler?

İlaçlama firmalarından yardım alabilirsiniz. Böylece kökten bir çözüm sağlamış olursunuz. İlaçlamadan sonra oluşmalarını da bir şekilde engellemeniz gereklidir. Yoksa tekrar başa dönebilirsiniz.
• Güve savar ilaçlardan dolaplarınızda bulundurarak önlem alabilirsiniz.
• Lavanta ve kekik kokusu güveleri rahatsız eder ve oluşumlarını engeller. Bunları kumaş bir parçaya sarabilir dolaplarda saklayabilirsiniz.
• Giymediğiniz giysileri nemli ortamlarda saklamayın ve sürekli havalandırın.
• Gıdaları stokladığınız kilerleri kısa aralıklarla sürekli havalandırın.
• Baklagilleri ve kuru baklagilleri cam kavanozlarda, tuzlayarak saklayarak güve oluşumunu engelleyebilirsiniz.
• Hazır naftalinlerden kullanarak evinizi güvelerden koruyabilirsiniz.

Güllerdeki Böcekler

Salı, Kasım 25, 2014
Yetiştirdiğiniz bitkilerin tamamı çeşitli zararlıların saldırısına uğrar ama güller diğer bitkilere göre daha hassastır. Bahçenizdeki, balkonunuzdaki bitkileri zararlılara karşı korumak için çeşitli tarım ilaçları kullanmak durumunda kalabilirsiniz. Bilinmesi gerekir ki bu ilaçlar çevreye oldukça zararlı maddelerdir. Uzman bilgisi dışında kullanılan bu ilaçlar aşırı doz sorunu gibi problemler nedeniyle yalnızca böceklere değil güllere de zarar verir.

Güllere Musallat Olan Böcekler

Güller üzerinde en çok görülen böcek türleri; gül bitleri, testereli arı, tırtıllar ve daha birçok çeşitli canlılardır. Bu tür canlılar çiçeğin özsuyunu emer ya da çiçeğini ve yapraklarını tırtıklayarak zarar verirler. Ayrıca bazı böcekler gül dallarının içine girerek faydalı maddeleri boşaltırlar. Böcek bulaşan bu dallar sağlam yerlerine ulaşana kadar budanmalıdır.


Güle İlaçlama Yaparken Dikkat Edilecekler

Güle zararlı haşereler musallat olduğunda en iyi yöntemleri kullanarak ilaçlama yapmak gerekir. En önemlisi de haşerenin türüne göre müdahale etmek gerekir. İlaçlama işlemi, nemsiz, bulutlu yani güneş ışıklarından uzak günlerde yapılmalıdır. Ayrıca rüzgâr olmamasına özen göstermelisiniz. Akşamüzeri vakitleri en uygun zamanlardır.

Ev Yapımı Gül İlaçları

• Tesbih ağacı tohumunu 2 güne kadar suda bekletmeniz gerekiyor. Daha sonra suyu süzün ve püskürterek kullanın. Kullanılacak malzeme oranları; 2,5 litre su ve 1 kilo kadar tespih ağacı tohumudur. Tespih ağacı tohumundaki özler organik tarım ilaçlarında da sık olarak kullanılan bir maddedir.
• Kükürt maddesi güllerde mantar hastalığı içinde çok iyi gelen bir maddedir ama kırmızı örümceklerin yok edilmesinde de kullanabilirsiniz. Çevre dostu maddelerden bir tanesidir.
• Yarım kilo kadar lantana çamara yaprağı ( çalı minesi ), 1 litre su ile kaynatılacak. Daha sonra süzüp suyunu püskürterek ilaçlamanızı yapabilirsiniz.

Haziran Böceği

Pazartesi, Kasım 24, 2014
Dişi ve ergin bir haziran böceğinin uzunluğu 30 mm civarındadır. Dişilerin antenleri minik ve uçları topuzludur. Erkek haziran böceklerinin ise uzunlukları 28 mm civarındadır. Antenleri ise oldukça büyük ve yelpaze biçimindedir. Haziran böceklerinin renkleri kızıl tonlarındadır ve üzerlerinde beyaz pullar bulunur. Haziran böceklerinin yumurtaları ilk etapta mat krem renktedir. Zaman geçtikçe pembemsi bir renge kavuşur.

Yumurtaların boyutları 2 – 3 mm civarındadır. Göğüs bölgelerinde fazlasıyla gelişmiş 3 adet bacak vardır. Toprağı deşmek için kullanırlar. Ergin bir haziran böceği Haziran ayının 2. Haftası ve temmuz ayının ilk yarısında akşamüstü vakitlerinde topraktan çıkar ve uçarlar.  Dışarıya çıkmış dişi haziran böcekleri ile erkek haziran böcekleri dışarıda çiftleşirler ve sonrasında tekrar toprağa dönerler.

Yumurtalar iki hafta kadar kısa bir sürede çatlarlar. Toprak altında humus ile beslenirler. Ağustos ve Eylül aylarında ikinci yumurtlama dönemi olur. Toprak altında köklerle beslenirler. Kışı burada geçirirler. Mayıs ayı sonunda ve Haziran aylarında 3.dönem yumurta bırakma olayı gerçekleşir.



Haziran Böceğinin Zararları

Toprağın altından bitkilerin köklerine zarar verirler. Özellikle asmalar üzerinde ciddi tahribata neden olurlar.  Yen yapılan bağlara da hasar verirler. Genel olarak kumsal, alüvyonlu topraklarda bulunurlar ve ekonomik zararlar verirler.

Haziran Böceğinden Kurtulmak

Haziran böcekleri ile baş etmenin iki yöntemi vardır. Bunlardan bir tanesi kimyasal bir diğeri topraktan yapılacak müdahalelerdir. Böceğin ilk yumurtlama evresi gerçekleştiği zaman toprak otlardan temizlenmeli ve toprak kazılmalıdır. Açığa çıkan yumurtalar güneş görerek zarar görecekler ve öleceklerdir. Kimyasal olarak ise kurtulma yöntemi şudur; Mart aylarında fidanların dikimi sırasında ilaçlama yapılmalıdır. Bağlarda ise ilaçlama vaktine dikkat edilmelidir. Buralarda ilaçlama bahar aylarında ve ilaçlama direkt olarak dikim köküne yapılmalıdır.

Gelincik Nasıl Yok Edilir?

Pazar, Kasım 23, 2014
Gelincik genel olarak kırsal alanlarda ve özellikle kümes hayvanlarının yetiştirildiği bölgelerde sık olarak görülür. Aşırı derece de kin tutma özelliği ile tanınır. Kin tutucu olduğu kadar zekidir de. Doğal yaşam ortamında beslenmesini sağlayacak bir şey bulamadığı için kümeslere saldırır ve genelde yavru kümes hayvanları ile beslenir. Fazlasıyla yırtıcı hayvanlardır. Çok hızlıdırlar ve hemen her deliğe girebilirler. Planlı ve programlı bir avlanma yöntemine sahiptir. Yakalanmaları halinde insanlara bile saldırabilirler. Kendinden boyut olarak büyük ve güçlü hayvanları bile avlayabilirler. Gelinciklerin hepsi yırtıcı hayvanlardır. Araçla seyahat ederken bile çalıların arasına hızlıca dalan bir gelincik görebilirsiniz. Gelincikler her türlü deliği değerlendiren hayvanlardır.

Gelincik Nasıl Yok Edilir?


Gelincikten Nasıl Yok Edilmeli? 

• İyi muhafaza yöntemi: Kümeslerin çevresinin kontrolleri son derece dikkatle yapılmalıdır. Kümeste herhangi bir boşluk ve delik bırakılmamalıdır. Kümesin kapısı açık bırakılmamalıdır. Kümesinizin etrafında koruyucu özelliği bulunan bir köpek bulundurabilirsiniz. Bu, gelinciğin kümese yaklaşmasını önleyecektir. Özellikle geceleri iki kat daha fazla dikkat etmelisiniz. Zeki hayvanlar oldukları için muhtemelen daha sakin ve kalabalık olmayan zamanlarda saldırıya geçecektir.
• Lastik yakma: Kümesin çevresinde araba ya da bisiklet lastiği yakabilirsiniz. Gelinciğin gelmesini enleyecek bir yöntem olarak kullanılır ama kesinliği yoktur ve net bir bilgi değildir.
• Gizli tuzaklar: Tüm özeninize rağmen hala kümesinize dadanan bir gelincik varsa; kümesin etrafına gizli tuzaklar hazırlayabilirsiniz. Tercih edeceğiniz tuzak türleri; zehirli olmalı ve gelinciği yakaladıktan sonra kaçmasını önleyici olmalıdır. Tuzağınızı hazırlarken kesinlikle eldiven kullanmalısınız. Gelincik üstün zekâsı ve keskin burnu ile tuzakları keşfedebilme özelliğine sahiptir.
• Uzman yöntemler: Elinizden gelen her şey yapmanıza rağmen gelincikten kurtulmayı başaramadıysanız uzman bir görüşe başvurabilirsiniz. Konunun uzmanları ilaçlama gibi farklı yöntemlerle gelincikle baş etmenize yardımcı olacaklardır.

Supella Longpalpa (Kahverengi Bantlı Hamam Böceği)

Cuma, Kasım 21, 2014
Kahverengi bantlı hamam böceği genel olarak, açık sarımsı kahve, pembemsi esmer ya da koyu kahverengi şeklinde olmaktadır. Kahverengi bantlı hamam böceğinin ortasında enine doğru uzanan koyu renkte bir adet bant vardır. Bazı hamam böceklerinde ikinci bir bant vardır fakat ikinci bant daha silik bir şekildedir.  Ergin olan kahverengi bantlı hamam böceklerinin kanatları çoğunlukla bantlarını kapatmaktadır.

Kahverengi bantlı hamam böceği Afrika’dan bütün dünyaya yayılmıştır. Kahverengi bantlı hamam böceği dişileri ergin hale geçtikten sonra yaklaşık 2 – 3 hafta sonra yumurta bırakabilirler. Kahverengi bantlı hamam böceği dişilerinin yumurtalarını daha çok yaşadıkları ortama bırakmayı tercih ederler. Bütün hamam böcekleri yumurtalarını sıcak ve kolaylıkla besin bulunabilecek ortamlara bırakmayı tercih ederler. Dişiler yumurtalarını ağızlarından gelen bir salgı ile bırakmak istedikleri yerlere sabitlerler. Erişkin bir dişi bir defada ortalama 16 adet yumurta bırakmaktadır. Normal şartlarda kahverengi bantlı dişi hamam böcekleri düzenli olarak 7 – 10 gün aralık ile yumurta bırakmaktadır. Erkek kahverengi bantlı hamam böceklerinin az olduğu yerlerde dişiler döllenmiş yumurta bırakamazlar.


Kahverengi bantlı hamam böcekleri insanların yaşadıkları ortama tamamen uyum sağlamaktadırlar. Evlerde her yerde kahverengi bantlı hamam böceklerini görmek mümkün olacaktır. Özellikle mutfak ve kolay beslenebilecekleri yerleri tercih ederler.

Kahverengi bantlı hamam böcekleri gündüz ortaya pek çıkmamaktadır. Beslenmek için daha çok geceleri ortaya çıkan kahverengi bantlı hamam böcekleri, çok hızlı hareket etmektedirler.

Kahverengi bantlı hamam böceklerinin vücutları yassıdır. Bu yüzden duvardaki çatlaklar, tahta aralıkları, dolap altları gibi yerlere kolaylık ile girerek yerleştikleri bilinmektedir. Kahverengi hamam böcekleri daha çok nemli ve rutubetli bodrum katlarını daha çok tercih etmektedirler. Apartman dairelerinde üst katlarda çok nadir olarak görülmektedir.

Akrep Kovucu

Perşembe, Kasım 20, 2014
Akrep kalkık ve kıvrık kuyruğunda zehirli iğnesi bulunan bir eklem bacaklı türüdür. Yaklaşık olarak 1753 çeşit akrep türü bulunmaktadır. Türkiye’de ise 23 tür akrep bulunmaktadır. Zehirli oldukları için çok tehlikeli olmaktadırlar. Dünya üzerinde ki en büyük akrep 23 cm boyundadır. Genel olarak uzunlukları 13 – 220 mm arasında değişmektedir. Açık kahverenginden diğer rengine kadar pek çok tonda renkleri vardır.

Akrep dişilerinin gebelik süreleri 7 ay ile 12 ay arasındadır. Bir dişi akrep 10 – 60 yavru doğurmaktadır. Geceleri beslenmeyi, severler. Yemek bulma amacı ile gündüzlerden daha çok geceleri tercih ederler. Avlarının kokusundan ve yerden gelen titreşimler ile kolayca beslenmelerini sağlayabilmektedirler. Büyük olan akreplerin kertenkele ve yılan gibi hayvanları yiyebildiği bilinmektedir.


Akrepler genel olarak her yerde yaşayabilirler. Sadece karlı bölgelerde yaşamayı tercih etmezler. Akrepler fazla sıcak hassasiyetin sahip hayvanlardır bu yüzden ılık ve sıcak bölgelerde daha rahat yaşayabilirler. Akrep yapısı itibari ile çok dayanıklı bir hayvandır.  3 hafta buzlukta donan bir akrebin dışarı çıktığı zaman, normal hayatına döndüğü bilinmektedir. Çok kolay bir şekilde olması söz konusu değildir. Akrepte 4 çift ayak vardır ve toprakları kazabilmesi, beslenmesi için ön kısmında kıskançları vardır.

Bir akrep insanı soktuğu zaman o insan 7 saat içinde ölebilir. Bu yüzden çok zararlı ve tehlikeli bir hayvandır. Akreplerin görüldüğü alanlarda gerekli olan şekillerde önlemler alınması gereklidir. Akrep kovucular bu durum için oldukça idealdir.  Akrep kovucu cihazı değişik ultrasonik ses dalgaları ve titreşimli ses dalgaları yayarak akrepleri oldukları yerden uzaklaştırmaktadır. Akreplerin yaşam alanlarından uzak kalması oldukça önemlidir. Zehirli bir hayvan olduğu için insanları sokması durumunda birçok ölüm ile sonuçlanabilir.

Hamam Böceği Ses Çıkarır Mı?

Çarşamba, Kasım 19, 2014
Hamam böcekleri deniz seviyesinden 2000 metrede ve daha yüksek yerlerde ve kutup bölgelerinin dışında kalan her yerde yaşayabilirler. Hamam böcekleri çok değişik ortamlara uyup sağlayıp yaşayabilirler. Hamam böcekleri daha çok beslenmelerinin kolay olduğu ve sıcak olduğu için insanların oldukları bölgelerde yaşamayı tercih ederler.

Yapılan bir araştırmada 50 tane hamam böceği birbiri ile bağlantılı olan 3 adet odacığa bırakılmıştır. Hamam böceklerinin bir süre sonra bir odayı boş bırakıp diğer iki odaya eşit olarak yerleştikleri saptanmıştır. Odaların kapasitesi arttığında ise bütün hamam böcekleri bir odaya yerleşmiştir. Bu da demek oluyor ki hamam böcekleri topluluk halinde yaşamayı seviyorlar. Belirli bir dayanışma içinde yaşayan hamam böcekleri türlerini bu şekilde sürdürmektedirler.


Hamam böcekleri aslında parazit değillerdir. Ama tehlikeli olmaları, birçok hastalığa taşıyıcılık yaptıkları içindir. Hamam böcekleri tifo, kolera, verim ve gıda zehirlenmesine neden olacak birçok hastalığın mikrobunun taşımakta ve bulaştırmaktadır. Hama böceklerini kontrol etmek oldukça zordur. Çok hızlı bir şekilde üreyen hamam böcekleri mutlaka ilaçlama yöntemi ile temizlenmelidir.

Hamam böcekleri çok sessiz hareket ederler. Kendilerinin çıkardığı bir ses yoktur. Fakat ortamda yürüdükleri zemine bağlı olarak sesler çıkmaktadır. Besin bulmak için geceleri ortaya çıkan hamam böcekleri genelde zeminde oluşturdukları sesler ile fark edilmektedir. Onun haricinde gündüz çıkmadığı için genellikle yuvasında saklanır ve fark edilmesi oldukça güçtür.

Türkiye’de üç tür hamam böceği bulunmaktadır. Bunlar; alman hamam böceği, Amerikan hamam böceği ve doğu hamam böceğidir. Türkiye’de toplum arasında karafatma olarak bilinen hamam böceği de aslında doğu hamam böceğidir. Türkiye’de en çok doğu hamam böceği görülmektedir. Doğu hamam böceği Türkiye’nin yerli böceğidir. Türkiye’de hamam böceği ile mücadele ilaçlama şeklinde olmaktadır.

Arı Kovucu

Salı, Kasım 18, 2014
Arı, iki adet saydam şekilde kanatları olan böcek türüdür. Arıların vücutlar, baş, göğüs ve karın olarak üç kısımdan oluşmaktadır. Genel olarak dünyanın her yerinde yaşayabilirler ama yaşamak için özellikle çiçekli bölgeleri tercih etmektedirler. Arıların boyları 15 – 25 mm arasında değişmektedir. Vücutları çok büyük oranda tüy ile kaplıdır. Eşek arıları ve yaban arıları bal arılarına göre daha büyüktürler. Arıların birbirlerini yedikleri bilinmektedir. Özellikle eşek arılarının bal arılarının kafalarını kopartarak öldürdükleri daha sonra onunla beslenmek için yaşadıkları alana götürdükleri bilinmektedir.

Arıların dişilerinde karınlarının arka tarafında içlerine çekebildikleri yumurta boruları vardır. Ve yumurta boruları ile yumurtalar istenilen yerlere bırakılabilir. Testereli arı cinsleri vardır ve bu cinslerden yumurta boruları testere şeklindedir. Fakat yumurta bırakma işlemi için kullanılmamaktadır. Zehirli bir iğne gibidir ve sokmak için kullanırlar.


Bal arıları, bal arılarının insanlara hiçbir zararı yoktur. Çiçekler üzerinde dolaşarak bal yaparlar. Bal arılarının cemiyet hayatları çok düzenlidir. Dünyanın genel olarak her yerinde olabilir fakat soğuk bölgeleri tercih etmezler.

Yaban arıları insanlara pek çok zarar vermektedir. Çiçeğin özsuyunu emerek beslenirler ve bu yüzden çiçeklerin ölmesine sebep olurlar. Yaban arıları insanlar üzerine toplu olarak saldırmaktadırlar. Böyle bir durumda o kişinin kurtulma ihtimali ya çok azdır ya da hiç yoktur.
Eşek arıları, her yerde sıkça rastlanabilecek arı türüdür. Özellikle eşek arıları insanları sokması durumunda çok büyük bir acı vermekte ve soktuğu yerin şişmesine neden olmaktadırlar bazı insanların arı sokmasına karşı alerjisi olabilir.

Arılardan şikâyetiniz var ise, arı kovucuları kullanarak arıları kendinizden ve çevrenizden uzak tutabilirsiniz. Yaydığı titreşimler ve farklı ses dalgaları ile arıları uzaklaştırmaktadır. Böylelikle tehlike altında kalmaktan kurtulmuş olursunuz.

Ağaç Biti Nasıl Yok Edilir?

Pazartesi, Kasım 17, 2014
Bit
Ağaçlar için birçok zararlı mevcuttur. Bunların en başında en yaygın olanlarından bir tanesi ağaç bitidir. Ağaç bitleri yeşil ya da sarı renkte olabilmektedirler. Genel olarak ağaç bitleri kanatsızdırlar. Ama kanatlı olan farklı türleri de vardır. Çok küçüktürler. En küçüğünün boyu 1 mm en büyüğünün boyu ise 5 mm’dir. Bahçelerdeki ağaçlarda çok sıklıkla görülmektedir. Çok hızlı bir şekilde üremektedirler bu yüzden ağaçlardan büyük hasara yol açmaktadırlar.

Ağaç Bitleri Ağaçlara Nasıl Zarar Verir?

- Bitlerin ağacı sarması ile ağaç hava alamamakta ve büyük zararlar görmektedir.
- Bitler yeni oluşmakta olan genç bitkilerin özsularını emerek büyümelerine engel olur.
- Ağaçların yapraklarında bulunan bitler, yaprakları kıvırcık şekle getiren bir sıvı salgılar ve bu sıva zehirlidir.
- Bitler açık alandaki bitkilere daha çabuk bulaşmaktadır.


Ağaç Biti Nasıl Yok Edilmelidir?

Ağaç bitleri çok hızlı ürediği için ilk başta fark edildiği anda önlem alınmalıdır. Çok kısa bir süre içeresinde tahmin edemeyeceğiniz kadar çoğalabilirler. Fakat ağaç bitlerinden kurtulmak o kadar da zor değildir. Ağaç bitleri ile mücadele de hemen kimyasal ilaçlar kullanmak yerine daha doğal şekilde yok etmeye çalışmalısınız. Ağaçlarda oluşan bitler için en etkili silah uğur böcekleridir. Uğur böcekleri ağacınızı bitlerden kurtarabilir. Çünkü uğur böcekleri bitlerle beslenen bir böcek türüdür.

Bir başka bitlerle mücadele yöntemi daha kolaydır. Bir sprey şişesi edinin ve şişenin içerisine yeteri kadar su koyun. Suyun içerisine mutfakta kullandığınız sıvı bulaşık deterjanından 1 – 2 damla koyun. Günde iki kez bunu bit olan ağaca sıkarsanız bir süre sonra bitlerden kurtulacaksınızdır. Eğer bunları yapmanıza rağmen hala bitlerden kurtulamadıysanız eğer o zaman kimyasal bir ilaç kullanabilirsiniz.

Tavuklarda Bit Nasıl Temizlenir?

Pazar, Kasım 16, 2014
Bit
Tavuklarda bit problemi sık sık görülmektedir. Hayvanlarınızın sağlığı için bu tür durumlarda dikkatli davranmalı ve doğru olan çözümü uygulamalısınız. Tavuk sahiplerinin en çok yaptığı hatalardan bir tanesi bit olan bir tavuğu gördüğü zaman bol bol bit ilaçları ile tavuğu ilaçlamasıdır. Tavukların bitlenmesi tavuklar için gayet normal bir durumdur.

Tavuklarınız sürekli olarak kümeste duruyorlarsa maalesef tavukları ilaçlamaktan başka bir çareniz yoktur. Ama serbest kalan tavukların bit sorunları için ilaçlama yapmanıza gerek yoktur. Kümeslerin temizliğine çok dikkat edilmesi gereklidir. Bitlerin çokluk durumuna göre bir veteriner kontrolünde ilaçlama yapılması gerekebilir. Sürekli olarak kümeste kalan hayvanlar bitlenme sorunu yüzünden çok güçsüzlük sorunu yaşanmaktadır. Bu yüzden tavukların bir kısmı ölebilmektedirler. Bitler yapı olarak küçüktürler ama çok oldukları zaman tavukta kan emdikleri için tavukların ölmesine neden olabilmektedirler.

Tavuklarda Bit Nasıl Temizlenir?

Kümes de değil de doğal şartlarda yaşayan tavuklar, toprak banyosu yaparak bitlerden kurtulabilmektedirler.  Bitlenen tavuklar sürekli olarak toprak içine yatarak toprak banyosu yaparlar ve bu sayede birçok kasları güçlenir. Gagları sürekli çalıştığı için sağlam bir gaga yapısına sahip olurlar. Yani topraklanma aslında tavuklar için bir spor gibidir aynı zamanda. Toprak banyosu yaparak tavuklar bitlerinden kurtulurlar ve rahatlarlar. Bu yüzden doğal ortam da yaşayan bütün tavuklar topraklanmakta ve bitlerinden kurtulmaktadırlar.

Toprak banyolarının tavuklar için büyük faydaları vardır. Bütün kaslarının çalışmasını sağlayan toprak banyoları tavuklar için hem eğlenceli hem sağlıklı hem de bitlerden korunmak ve arınmak için oldukça etkili bir yöntemdir. Tavukların toprak banyoları yapamamaları durumunda sadece bit ilaçları ile ilaçlanarak bitlerinden kurtulması sağlanmaktadır. İlaçlar her ne kadar tavuklar için zararlı olmasa bile yine de kimyasal maddeler içerdiğinden tehlikeli olabilir.

Tahtakurusu Isırığı Tedavisi

Cumartesi, Kasım 15, 2014
Tahtakurusu 2 cm ile 5 cm arasında uzunluktadır. Tahtakurusunun kanatları yoktur ve oval yassı bir böcektir. Tahtakurusu kan emerek geçinir ve bu yüzden hastalık da bulaştırabilmektedir. Toplam da üç çeşit tahtakurusu vardır; yatak tahtakurusu, tropikal tahtakurusu ve kümes tahtakurusu.

Tahtakuruları her yerde kolayca yaşamlarını sürdürebildikleri için dünyanın her yerinde yaşayabilmektedirler. Genel olarak kahverengi tonlarında renklere sahiptirler. Tahtakuruları ezildikleri zaman ortama çok kötü bir koku yayarlar. Tahtakurularının dişileri bir defada 100 – 250 arasında yumurta bırakırlar ve bu da çok hızlı üredikleri anlamına gelmektedir. Yavrular yumurtadan bir hafta içerisinde çıkar.


Genel olarak bütün böceklerde olduğu gibi tahtakuruları da karanlığı severler ve beslenmek için gece olmasını beklerler. Gece olması ile birlikte beslenmek için yuvalarından çıkarlar.

Tahtakuruları hayvanlarında kanlarını emerek hayvanlara zarar vermektedirler. Hayvanlarda emdikleri kandan sonra oluşan yaralar ile enfeksiyon kapma olasılığı yüksektir. Ve böyle bir durumda hayvanlar ciddi zararlar görmektedirler. Bu yüzden hayvanlarınızda bu tür rahatsızlıkların olup olmadığına dikkat etmeniz hem sizin için hem de hayvanlarınız için önemlidir.

Tahtakurusu ısırıkları ise sıklıkla karşılaşılan bir sorundur. Gece beslenmeye çıkan tahtakuruları insanların genellikle kol ve omuz bölgelerinden ısırarak beslenmesini sağlar. Eğer bir hastalık taşıma durumu yok ise tahtakurusu ısırıklarının kaşıntı dışında bir zararı yoktur. Tahtakurularının ısırdığı yer sertleşir ve yaralar oluşur. Sürekli olarak şiddetli bir kaşıntı hissettirir. Kaşınan yaraları kaşırsanız enfeksiyon kapabilirsiniz. Alerjik bir deri reaksiyonunuzun olması durumunda doktora başvurabilirsiniz. Ve doktorun önerdiği ilaçları kullanabilirsiniz. Tahtakurusu ısırığına çözüm bulabilmek için sürekli olarak ilaç kullanımını tercih etmemelisiniz. Tahtakurularından kurtulma yöntemlerine bakmalısınız. Güvenebileceğiniz işini iyi yapan bir böcek ilaçlama firması ile anlaşarak tahtakurularından ve tahtakurusu ısırığından kurtulabilirsiniz.

Periplaneta Americana (Amerikan Hamam Böceği)

Cumartesi, Kasım 15, 2014
Ergin bir hamam böceği ortalama 2 – 3 cm boylarındadır. Amerikan hamam böceklerinin kanatları kırmızımsı kahverengindedir. Hamam böcekleri arasında en büyük olan alman hamam böceğidir. Genel olarak bütün hamam böcekleri gibi sadece gıdalar ile beslenemezler kâğıt ve kumaş gibi her şeyi yiyerek beslenirler.
Ergin bir dişi Amerikan hamam böceği bir defasında 14 – 16 arasında yumurta bırakırlar. Genellikle topluluk halinde yaşarlar ve yaşam süreleri otalama 15 civarındadır. Amerikan hamam böcekleri yaşamak için nemli, sıcak ve pis ortamları tercih ederler.  Amerikan hamam böcekleri her pisliği ve mikrobu taşıyabilirler.

Amerikan hamam böcekleri daha kolay beslenebilmek için insanların olduğu ortamlarda yaşamayı tercih ederler. Evlerde ise yerleşmek için ilk tercih edecekleri yer mutfaklar daha sonra ise banyolardır. Amerikan hamam böcekleri karanlığı severler. Bu yüzden sürekli olarak yuvalarında kalırlar, sadece beslenmek için geceleri dışarı çıkarlar. Amerikan hamam böcekleri çok hızlıdır. Yaklaşık olarak bir gecede 4,5 km yol kat edebilirler.


Amerikan hamam böcekleri, verem, antrax, hepatit, dizanteri, astım ve gıda zehirlenmelerine yol açacak mikropları taşıdığından böyle bir durum ile karşılaşıldığında ihmal edilmeden ilaçlama yöntemi ile Amerikan hamam böceklerinden kurtulmak gereklidir. Eğer bir apartman dairesinin birinde Amerikan hamam böceği ile karşılaşıldıysa hemen önlem almak gereklidir. Çünkü çok hızlı türeyerek bütün apartmanı sarabilirler.
Amerikan hamam böceklerinin en önemli özellikleri arsında, antenleri sayesinde çok küçük olan besinleri bile bulabilmeleridir. Amerikan hamam böceklerinin kanları beyazdır. Amerikan hamam böceklerinin kanatları olsa da uçmak yerine yürümeyi tercih ederler.

Dünyanın en büyük hamam böceğinin 15 cm uzunlukta olduğu bilinmektedir. Bu hamam böceği Güney Amerika’da yaşamaktadır. Ve iki kanadının arasındaki uzunluğunda 30 cm olduğu bilinmektedir.

Periplaneta Australasiae (Avustralya – Asya Hamam Böceği)

Cuma, Kasım 14, 2014
Avustralya- Asya hamam böceğinin genel olarak renkleri değişmektedir. Ama en yaygın olan renkler, kırmızımsı kahverengi, koyu kahverengi ve siyah renklerdir. Avustralya – Asya hamam böceğinin kanatları iyi gelişmiştir. Avustralya – Asya hamam böceği Türkiye'de de özellikle doğu bölgelerinde çokça görülmektedir.

Avustralya – Asya hamam böceklerinin dişileri diğer hamam böceklerine göre daha az yumurta bırakmakta dolayısı ile diğer hamam böceklerine göre üremeleri daha yavaş olmaktadır. Bu hamam böcekleri de daha rahat yaşayabilmek için insanların olduğu ortamlara yerleşmeyi tercih ederler. Çünkü Avustralya – Asya hamam böcekleri daha kolay besin bulabilmekte ve sıcak ortamları insanlar sayesinde bulabilmektedirler.

Ergin bir dişi Avustralya – Asya hamam böceği bir keresinde ortalama 20 – arasında yumurta bırakmaktadır. Yumurtalarını sırtlarında taşıyabildikleri için istedikleri ortama yumurta bırakabilmektedirler. Ağızlarından bıraktıkları bir salgı ile yumurtaları yapıştırır ve sabitler. Avustralya – Asya hamam böceklerinin yumurtaları Amerikan hamam böceklerinin yumurtalarına çok benzemektedir. Fakat Avustralya – Asya hamam dişi hamam böcekleri yumurtalarını çok iyi saklayabilmektedirler.


Avustralya – Asya hamam böceklerinin erginleri genel olarak 21 – 34 cm arasında değişiklik göstermektedirler. Bu hamam böcekleri sadece gıda ile beslenmekle kalmaz aynı zaman da kâğıt ve kumaş gibi değişik şeylerle de besinlerini sağlamaktadırlar.

Ergin Avustralya – Asya hamam böcekleri ortalama olarak 4 – 6 ay arasında yaşam sürmektedirler. Ama hamam böcekleri arasında farklı yaşam süreleri de olmaktadır.

Avustralya – Asya hamam böcekleri çok pislerdir ve birçok hastalık taşımaktadırlar. Aslında kendileri parazit değildir ama mikrop taşıdıkları için sağlık açısından çok büyük tehditler oluşturmaktadır. En sık olarak gıda zehirlenmelerine sebep olmaktadırlar. Yaşamak için genelde bodrum katlarını ve zemin katlarını tercih etmekle birlikte üst katlarda nadir olarak da görülmektedir.

Boraks Böcek İlacı

Perşembe, Kasım 13, 2014
Boraks, tuz gölleri buharlaştığında meydana gelen, su, oksijen, bor ve sodyumdan meydana gelen bir maddedir. Yapılan araştırmalara göre boraks 18. yüzyıldan bu yana kullanılmaya devam edilmekte olan güçlü bir temizleyicidir.


Boraksın Faydaları Nelerdir?

- Çamaşır sabunu, eski zamanlarda çamaşır deterjanı olmadığından bu yöntem ile çamaşırlar yıkanmaktaydı. Günümüzde her alanda olduğu gibi deterjan alanında da birçok yenilikler olmuştur. Günümüzde hala elinde çamaşır yıkayanlar için kullanılan bir üründür. Çamaşır yıkayacağınız leğenin içerisine, boraks, limon suyu ve sirke koyarak karıştırın. Lekeli olan çamaşırınızı bu suda bekletin ve daha sonra yıkayın.
- Dezenfektan, yapılan araştırmalar ile boraksın dezenfektan olduğu ve ev temizliğinde birçok yerde kullanılabileceği bilinmektedir. Evinizde doğal bir temizleyici yapmak istiyorsanız boraksı kullanabilirsiniz.
- Böcek ilacı, böcekler her zaman için evlerde olabilen hayvanlardır. Fakat genellikle yaz aylarında yavruları da olduğu için daha çok görmek mümkündür. Evde bulunan böcekler çok rahatsız etmektedir. Böceklerin evlerinize girmesini istemiyorsanız birçok yöntem ile bundan kurtulabilirsiniz. Bu yöntemlerden bir tanesi de böceklerin girebileceği yerlere çizgi olarak boraks dökmektir. Böcekler boraks olan yerlerden geçemeyecekleri için evlere de giremeyeceklerdir.
- Evlerdeki böcek şikâyeti olanlar borası farklı şekillerde de kullanabilirler. Eğer evinizde hamam böcekleri var ise, hamam böceklerinin çok sevdiği yiyeceklerden biri olan patatesi ve yumurtayı haşlayın. İçerisine bir miktar boraks koyarak iyice karıştırın. Evin belli kısımlarına küçük küçük toplar yapacağınız bu karışımı koyun. Hamam böcekleri bu yiyecekten yedikleri zaman öleceklerdir. Böylelikle hamam böceklerinden kurtulabilirsiniz.
- Fareler içinde buna benzer bir yöntem uygulayabilirsiniz. Fareler unlu gıdaları severler onlar içinde unlu bir boraks hazırlayın ve evin farklı yerlerine koyun. Boraks yiyen fareler ölecektir.

Böcek Fobisini Yenmek

Çarşamba, Kasım 12, 2014
Bazı kişilerin böceklere karşı aşırı derecede bir fobileri vardır. Kimisi küçükken böcekle yaşadığı kötü bir anı düşünerek zamanla fobi oluşumuna neden olsa da kimisinde de herhangi bir sebebi olmadan böcek fobisi olabilmektedir. Doğal yaşamda hayatın her anında böcekler ile karşılaşmak mümkündür. Böceklerin birçoğu her ortama uyum sağlayabilir fakat daha kolay beslenebilecekleri ve daha sıcak olacağı düşüncesi ile insanların olduğu ortamlarda yaşamayı genellikle tercih ederler.

Böcek fobisi olanlar, böceği olduğundan daha büyük ve tehlikeli olarak görebilirler. Oysaki birçok böcek tehlikesiz kendi hallerinde insanlara zarar vermeyen böceklerdir. Ama böcek fobisi olanlar için bu tam tersi bir durumdur. Genel olarak böcek fobisi olanların böcek gördüğünde tepki olarak çığlık attıkları görülür. Olması gerektiğinden daha aşırı verilen tepkiler ile insan kendini zedelemektedir. Özellikle insanlarla birlikte yaşamayı tercihe den böceklerin gece beslenmek için yuvalarından çıktığından böcek fobisi olan insanlar karanlıkta daha fazla böcek olacağı düşüncesi ile fazla tedirgin davranmaktadırlar.



Böcek Fobisi Nasıl Yenilir?

Böcek fobisini yenebilmek için öncelikle kişinin bunu kabullenmesi gereklidir. Bu durumu kabullenmeyen kişilerin böcek fobisini yenmeleri mümkün değildir.
Böcek fobisini yenebilmek için böceklerle ilgili bilgi edinilmesi önemlidir. Hangi böceğin insanlara zarar vereceği hangi böceklerin zarar vermeyeceği hakkında bilgi sahibi olanlar bir böcek gördükleri zaman tepkilerini daha iyi kontrol edebilirler. Zararsız böceklerin birçoğu insanları gördüğü anda zaten korkmakta ve kaçmaktadırlar.

Çok aşırı derecede böcek fobisi olan insanlar ise psikolojik tedavi görmelidirler. Bir şeyden aşırı derecede korkmak insan ruh sağlığını oldukça etkilemektedir. Belirli bir süre tedavi gören insanların bir süre sonra böcek fobisini yendikleri görülmektedir. Bu yüzden baş edemediğiniz bir fobiniz var ise mutlaka bir yardım almalısınız.

Böcek Alerjisi Belirtileri

Salı, Kasım 11, 2014
Böcek sokmaları özellikle yaz aylarında daha çok yaşanmaktadır. Gerek sıcak havalara uygun giyinme yüzünden olsun gerekse açık hava ve piknik alanları gibi yerlerde sıklıkla bulunmak yüzünden olsun böcekler insanlara daha kolay temas edebilmektedirler. Bazı böceklerin sokması hiç hissedilmez ve kaşıntı oluşturmaz. Sadece göz ile görüldüğünde belli olur. Bazıları ise çok aşırı derecede kaşıntı yaparak rahatsızlık verebilir. Bir böcek bir kişiyi soktuğunda aynı yerde birden çok kez soktuğu görülebilir.

Böcek Alerjisi Belirtileri Nelerdir?

Bazı kişilerin bazı böceklere karşı alerjileri olabilir. Bunu bilmek için birçok farklı test uygulanması gereklidir. Fakat bu zor bir işlemdir. Doğada birçok çeşit böcek vardır ve hangisine karşı vücudunuzun nasıl tepki vereceğini araştırmak çok uzun sürecektir. Bu yüzden neye alerjiniz olduğunu bilmenin yolu bir böcek sokması durumunda vücudunuz verdiği tepkiye bağlı olarak ortaya çıkmaktadır.


Bazı böcek alerjisi belirtileri;

- Mide bulantısı ve kusma böcek sokmaları sonrasında alerjisi olanlarda sıklıkla görülebilir.
- Boğazda şişkinlikte böcek alerjisi belirtilerindendir.
- İshal sorunu böcek alerjilerinden kaynaklı olabilmektedir.
- Zor nefes alma ve daralma gibi durumlar da böcek alerjisi belirtilerindendir.
- Böcek alerjisi olanların karın ağrıları yaşaması alerji belirtilerindendir.

Böcek Alerjisi Olanların Nasıl Önlem Alması Gerekir?

- Açık havalarda uzun vakit geçirecekseniz açık ve geniş kıyafetler giymek yerine, dar ve kapalı kıyafetler giymeyi tercih edin.
- Yoğun ve çiçek kokulu parfümler kullanmamaya özen gösterin.
- Çimlerin üzerinde ayağınızda hiçbir şey yokken çıplak ayakla yürümeyin.
- Gece uyurken camlarınızı kapatmak alerjiniz olan böceğin size zarar vermesini engelleyebilir. Aynı şekilde arabada giderken de camları kapalı tutmanız önemlidir.
- Çöplerinizin ağzını sıkı kapatın ve hijyene önem verin.

Bitkilerde Böcek Nasıl Temizlenir?

Pazartesi, Kasım 10, 2014
Bitkilerde görülen birçok problem, bitkilerde bulunan böcekler yüzünden oluşmaktadır. Eğer bulunan böcekler ile mücadele edilmezse bir süre sonra bitki ölecektir. Bazı böcekler hayatlarını sürdürebilmesi için bitkilerden beslenmek zorundadırlar. Bu yüzden böcekler bitkilere yerleşmekte ve normal haytalarını sürdürmektedirler. Fakat bu durum bitkiler için aynı şekilde devam edememektedir. Bitkiniz özsuyunu emerek beslenen böcekler bir süre sonra bitkinin zayıf düşmesine neden olacak ve devam etmesi durumunda da bitki tamamen ölecektir. Bitki öldüğü zaman da bitki üzerindeki böcekler başka bitkilere geçerek hayatlarını sürdürmeye devam etmektedirler.

Bitkilerde Böcek Nasıl Temizlenir?

Bitkilere Böcekler Hangi Şekillerde Zarar Verebilir?

- Bitkilerde bulunan böceklerin bazıları, yaprakta yapışık yapışık bir görüntü oluştururlar bu daha çok bitki bitlerinin yaptıkları zararlardandır.
- Yapraklarının belli kısımlarında yeme izleri bulunabilmektedir. Yeme şeklinde bulunan hasarlarda bitkide böcek olduğunun başlıca belirtilerindendir.
- Bazı böcekler, yaprakların rengi değişmekte sarı ya da kahverengi renklerini almaktadır.
- Bitkinin özsuyunun emilmesi durumda bitkinin yaprağında oluşan hasar bu şekilde gözlemlenebilir.
- Yaprak ve dal kısımlarında oluşan kurumalarda bitkinin böcekler tarafından zarar gördüğünün belirtilerindendir.
- Bazı böcekler sadece bitkilere zarar vermekle kalmaz kendilerinin orada olduğunu da belli edebilmek için dışkılarını bırakmaktadırlar.
- Bu şekilde bitkilerinizde bir farklılık görürseniz hemen araştırın ya da bilen birinden yardım alarak mücadele yöntemlerine bakın.

Bitkilerde Böcek Temizleme Nasıl Olmalıdır?
- Bitkiyi kuvvetlendirmek böceklerden korunmasına yardımcı olmaktadır. Bitki budamaya uygun ise budanmalıdır.
- Bitkilerin çok yakın olması bir bitkide olan böceğin başka bitkiye de bulaşmasına neden olmaktadır. Bu yüzden bitkilerin aralıklarına dikkat etmek önemlidir.
- Bazı bitki böceklerinden kurtulmak için kimyasal mücadele şarttır. Eğer böcekleriniz için bir uzman tarafından ilaçlanma tavsiye edildiyse bu şekilde bitkileriniz kurtarmanız mümkündür.

Bit Nasıl Yok Edilir?

Pazar, Kasım 09, 2014
Bit
Bitlerde yapı değişmeleri pek olmaz. Yumurtadan çıkan yavrular aynı ergin bitlere benzer. Bitlerin kanatları bulunmamaktadır. Bitkilerde oluşan bitleri bitkilere çok büyük zararlar vermektedir. Bitlerin bitkilere verdiği zararların başında yapraklarda oluşan kötü görüntü gelmektedir. Birçok bitkinin bit yüzünden öldüğü bilinmektedir. Bitlerin bulundukları yapraklar da yapış yapış bir doku oluşur ve bakterilerin yapraklarda ölümcül hastalıklar yaymasına neden olmakta ve böylece bitki ölmektedir.

Bazı bitki bitleri köklerde de görülebilmektedir. Köklere bulaşan bitler orada çoğalmakta ve bitkiye çok büyük zararlar vererek ölmesine neden olmaktadır.  Bitler esinti olmayan alanlarda yaşayamaz ama evlerdeki bitkilerde yaşamayı çok severler.

Bit Nasıl Yok Edilir?

Bitki bitlerinin boyları 1 mm ile 5 mm arasında değişmektedir. Bitkilere bit başka bitkilerden bulaşabilmektedir. Yetiştirdiğiniz bitkilerin yanında başkalarının yetiştirmekte olduğu bitkiler var ise onlardan bulaşmış olabilir. Özellikle balkonlarda bulunan bitkilerde ki bit problemleri böyle çoğalmaktadır.

Bitler İle Mücadele Nasıl Olmalıdır?

Bitkilerde ki bitleri fark ettiğiniz anda müdahale etmeniz gerekmektedir. Aksi taktirde çok kısa bir süre içerisinde çok hızlı bir şekilde üreyecekler ve kontrol etmeniz bir o kadar zorlaşacaktır. En doğru olanı hemen bitkilerde ki bitlerden kurtulma yollarına gitmektir.

Bitler ile mücadele etmek için ilk olarak kimyasal ilaçlar kullanmadan başka yöntemler deneyin. Mesela bitler yeni oluşmaya başladıysa ve henüz az sayıdalarsa, uğur böceği en güzel silah olacaktır. Çünkü uğur böceklerinin bitkilerde ki bitleri yiyerek beslendiği bilinmektedir. Bitlerinizden bu yöntem ile kurtulabilirsiniz. Bir diğer yöntem de çok kolaydır. Bir şişenin içerisine 1 litre su doldurun ve suyun üzerine birkaç damla bulaşık deterjanı koyun. Bunu sabah akşam ya da aklınıza geldikçe bitkinin üzerine sıkın. Bir süre buna devam ettikten sonra bitlerden kurtulmuş olacaksınız.

Doğal Böcek İlacı Yapımı

Cuma, Kasım 07, 2014
Böcekler küçük, hareketli ve çoğu zaman zarar verebilen canlılardır. Özellikle evlerde bulunduğunda istenmeyen sonuçlara yol açabilirler. Bu yüzden böceklerin evde bulunması halinde bazı önlemler alınmalıdır. Bu önlemlerden biri de evde kendinizin yapabileceği organik ilaçlardır.

Çoğu insan evinde içinde zehir barındıran zirai ilaç görmek istemez ya da bunların evindeki herhangi bir şeye yapılmasından rahatsızlık duyar. Bu yüzden de bitkilerine, evlerine dadanan böcekleri kendi yapacakları ilaçlarla kovmak isterler. Evde yapılabilecek ilaçlar oldukça çeşitli ve çoktur. Bunun için böceklerden kurtulmanız hiç de zor olmayacaktır.

Oksijenli Su İle Yapılan Böcek İlacı

Bitkilerin böceklerden korunmasını sağlayan oksijenli su ilaç olarak hazırlanıp evdeki zararlılara karşı sizi koruyabilirler. Bunun için 2 su bardağı suya 3 çay kaşığı oksijenli su koyun ve püskürtme şişesinde iyice karıştırın. Sonra korumak istediğiniz bitkinin üzerine çok olmayacak şekilde püskürtün.

Organik Böcek İlacı Yapımı

Tarçın İle Yapılan Böcek İlacı

Yetişkin bitkilere koruma için bir ilaç hazırlayacaksanız 1 su bardağı alkole 1 çorba kaşığı ölçüsünde tarçın ekleyin. Alkol beyaz olmalı ki tarçın demlenebilsin. Bu karışımı 4 gün bekletip sonra süzün. Süzdüğünüz sıvıyı bitkilere azar azar püskürtün.

Eğer bitkiniz bir fide ise aynı ölçülerde karışımı alkol yerine su ile hazırlayın. Karışımı yine aynı işlemlerden geçirerek bitkilerinizi koruyabilirsiniz.

Temizlik Maddeleri

Bazen insanlar temizlik maddesinin ne kadar sert olursa böceklerin o kadar azalacağını düşünürler. Bu çok yanlış bir durumdur. Çünkü bazı böcekler değil temizlik maddesi çok ağır zirai ilaçlara bile bağışıklık kazanmışlardır. Bu yüzden temizlik maddelerinin onları öldürebileceği düşünülemez. Bunun yerine onların sevmediği nane, lavanta gibi kokuları kullanmak daha etkilidir. Bu kokuları hem temizlik maddelerinde hem de oda kokularında tercih ederseniz böcekler evinizden kaçmak için uğraşacaktır.

Sivrisinek Hangi Ota Gelmez?

Perşembe, Kasım 06, 2014
Sivrisinekler yaz gecelerinin korkulu rüyası kan emen ve emdiği yerde bıraktığı salgı ile kaşıntıya, kızarıklığa neden olan minik böceklerdir. 1 buçuk aylık bir ömür sürecinde neredeyse doğaüstü bir performansla 3000 yeni sivrisinek yumurtlarlar. Bu yüzden çok hızlı ve fazlaca türeyen bir sinektir.

Sıtma hastalığının baş nedeni olarak gösterilen sivrisinekler geceleri faaliyet gösterirler. Nemli ve serin ortamların en büyük misafiri sivrisineklerdir. Bu bölgelerde yaşayan sinekler çok çabuk bir şekilde hedef belirler ve anında kanını emerler. Bazen hissedilmeyen ısırıklar bazen de olabildiğince can yakıcıdırlar. Yumurtalarının oluşumu ve gelişimi için kana ihtiyaç duyduklarından kan ememeyen bir dişi sivrisineğin yumurta vermesi beklenemediği gibi ömrü de çok uzun olamamaktadır.

Sivrisinek Hangi Ota Gelmez?


Sivrisineklerin Sevmediği Otlar

- Sivrisinekler biberiye otunu ve kokusunu sevmedikleri gibi biberiye bulunan yerlere de gelmezler. Biberiye çayını sıkça tüketen kişilerde de diğer kişilere oranla daha az sivrisinek ısırıkları görülmektedir.
- Melisa otu kişilerin evinde yetiştirebileceği doğal sivrisinek kovucu bir ottur. Sivrisineklerin sevmediği otların başında gelmektedir.
- Lavanta kokusu neredeyse hiçbir nem böceğinin sevmediği bir ottur. Bu anlamda sivrisinekler de lavanta kokusunu sevmezler hatta bazen onlar için lavanta öldürücü olabilmektedir.
- Okaliptüs ve nane kokuları gereği böcekleri kaçıran, sivrisineklerin ise neredeyse hiç uğramadığı otlardandır. Sivrisinek bu otları sevmediği gibi bu yeşilliklerin bulunduğu ortamda da neredeyse hiç görülmez.
- Sivrisineklerden doğal korunma istiyorsanız biberiye yağı, melisa yağı, lavanta yağı, okaliptüs ve nane yağından 2 şer damla yarım litre sıcak suyun içerisine damlatın ve sonrasında ağzını kapatıp iyice soğutun. Bu karışımı bir oda spreyi olarak kullanabilirsiniz. Sevmediği otların kokusunu alan sivrisinekler evinize asla uğramayacaklardır.

Sivrisinek Kaç Gün Yaşar?

Çarşamba, Kasım 05, 2014
Yaz gecelerinin kâbusu olan sivrisinekler insanları ısıran bir sinek türüdür. Bu sinekler çok küçük gibi görünse de hiç de masum canlılar değildir. Isırdığında kaşıntılara ve alerjilere sebep olabilen bu hayvanlar genelde geceleri dışarı çıkarlar. Özellikle ışıklı ortamları tercih eden bu ısırganlar beyaz tenli insan vücutlarını daha çok sevmektedir.


Sivrisinek İle İlgili Bilinmeyenler

- Sivrisinekler uçarken çiftleşen ve yaşamları boyunca neredeyse 3000 yumurta bırakabilen hayvanlardır.
- Dişi sivrisinekler ısırdığı kişinin kanını emerek yumurtlamasını gerçekleştirir.
- Erkeklerin genelde insanları ısırmadığı, bitkilerden aldıkları özsu ile yaşamlarını sürdürdükleri bilinmektedir. Ama bu kesin bir bilgi değildir.
- Bütün sivrisinekler çok hızlı hareket yeteneğine sahip canlılardır. Saniyede 500 kanat çırpabilen, saatte 2,5 km hızla uçan bu böcekleri yakalaması da bu yüzden oldukça zordur.
- Sivrisinekler ısırdıkları bölgeye kan pıhtılaşmasın diye salgı bırakır ve bu salgıda kaşıntıyla birlikte kızarma ve şişmeye neden olmaktadır. Birden fazla sivrisinek ısırmaları hassas kişiler için tehlike yaratabilecek kadar önemli hale gelebilmektedir. Alerjik reaksiyonlar son ucu küçük ısırıklar büyük sorunlara dönüşebilir.
- Sivrisinek hedefini olağanüstü bir biçimde belirler: ısıracağı insanın ya da hayvanın yaydığı kızılötesi ışınları algılar ve hedefine doğru ilerler. Çok küçük canlılar olduklarından ısırıklar çoğu zaman hissedilmese de kaşıntılarla kendisini gösterebilmektedir.
- Bu sivrisinekler aynı zamanda kişiden kişiye dolaştığından üzerinde mikrop barındıran hayvanlardır. Ama bu mikrop diğer rutubet böceklerine oranla daha az olmaktadır.

Sivrisineklerin Yaşam Süresi
- Sivrisineklerin erkek ve dişileri farklı uzunlukta yaşamaktadır ve bir yaşama 12 nesil sığdırabildikleri bilinen bilgiler arasındadır.
- Erkek sivrisinekler 2 – 3 gün gibi kısa ömre sahiptirler. Bunun nedeni yumurtlayamamaları ve kan emmemeleri olabilir.
- Dişi sinekler ise 60 – 90 gün gibi uzun bir yaşam süresine sahiptirler.

Lavabodan Gelen Böcekler

Salı, Kasım 04, 2014
Bazı böcekler eve kapı, pencere gibi yollardan evinize geçici bir süre misafir olurken, bazı böcekler hiç de beklemediğiniz yollardan, lavabolardan evinize giriş yapmaktadır. Bu böceklerden en çok bilinen ve en çok görüleni tabii ki hamam böcekleri ve kalorifer böcekleridir.

Hamam Böcekleri
Hamam böcekleri dünyanın her yerinde bulunan, bulunduğu iklime göre boy ve yapı olarak farklılık gösteren böcek türleridir. 10 mm’den 5 cm’ye kadar çeşitli boy ve uzunlukta olanları vardır. Bu da bu böceklerin iklime ve yaşadığı ortama sağladığı uyuma göre çeşitlilik gösterdiğini ortaya koymaktadır. Adı üstünde mutfak ve banyo gibi nemli ve sıcak bölümlerde daha sık görülen ve yuvasını bu bölgelere yapan hamam böceği genelde lavabolardan evinize ulaşmaktadır. Bir hamam böceği kafası olmadan yaşayabildiği gibi suda da normalden ok daha uzun bir süre ölmeden yaşayabilmekte, bu sayede de yayılabilmektedir.

Hamam böcekleri tehlike yaratacak kadar korkunç canlılar olmasa da evi istila etme bakımından neredeyse 1 numaralı canlılardandır. Bu böcekler gittikleri her yere bir salgı bırakarak kendi türlerinin onları bulmasını sağlarlar. Bu sayede topluluk oluşturup yaşadıklarından evde görülen hamam böceğinin tek olmadığı unutulmamalıdır.

Lavabodan Gelen Böcekler


Kalorifer Böceği
Lavabodan girebilecek olan bir başka böcek türü de kalorifer böcekleridir. Türkiye’de birçok evde yaygın olarak görülen kalorifer böceklerinin eve girişinin önlenmesi ilk olarak pencere ve havalandırmalara tel örgü çekmekle; sonra da lavabo giderlerinin uygun bir kapakla kapatılması ile mümkün olmaktadır.
Kalorifer böceği de hamam böceği de gece gezinip gündüz dinlenen canlılar olduğundan bu böceklerin fark edilmesi çok kolay değildir. Ama fark edildiği anda önlem alınması gerektiği, aksi takdirde bu böceklerle kişisel mücadelenin neredeyse imkânsız boyutlara ulaşabildiği unutulmamalıdır.

Hamamböceği Suda Yaşar Mı?

Pazartesi, Kasım 03, 2014
Hamam böcekleri yumurta yöntemi ile çoğalmaktadırlar. Bir dişi tarafından bir kere de bırakın yumurtalara yumurta paketleri denilmektedir.  Bir yumurta paketinde ortalama olarak 35 – 40 civarında yumurta bulunmaktadır. Hamam böceklerinin yumurtlaması için belirli bir mevsim şartı yoktur, her mevsim rahatlıkla yumurtlayabilirler. Hamam böcekleri yumurtalarını sırtlarında taşırlar. Bu sayede gittikleri her yere yumurtalarını götürebilirler. Hamam böcekleri yumurtaları yaklaşık 18 gün sonra yumurtadan çıkarlar. Hamam böcekleri çok hızlı bir şekilde üreyebilmektedirler. Hamam böcekleri topluluk halinde yaşarlar. Yılda ortalama 8 – 10 defa yumurtlarlar.

Hamam böcekleri çok pistirler ve hemen hemen her şeyi yerler. Bütün mikropları ve hastalıkları taşıyabilirler. Hamam böcekleri daha rahat yaşayabilmek için gıda ve sıcak olan insanların yaşadığı ortamlarda yaşamayı tercih ederler.

Hamamböceği Suda Yaşar Mı?

Hamam böcekleri hakkında en çok merak edilen sorulardan bir tanesi de hamam böceklerinin suda yaşayıp yaşayamayacaklarıdır. Hamam böcekleri çok fazla dayanıklıdırlar. Hiçbir şey yemeden 1 ay normal bir şekilde yaşayabilmektedirler. Yapılan araştırmalar ile hamam böceklerinin su altında yarım saat kader boğulmadan yaşayabildikleri kanıtlanmıştır. Hamam böceklerinin su altında bu kadar uzun süre ölmeden kalmalarının sebebi hala araştırma konusudur. Ama daha uzun süre su altında kalacak olan hamam böceği su altında boğularak ölecektir. Dayanaklıkları sadece yarım saat ile sınırlıdır.

Hamam böcekleri hakkında bir ilginç bilgide beyinleri hakkındadır. Hamam böceklerinin beyinleri başlarında değil ayak kısımlarındadır. Bu yüzden bir hamam böceğinin kafası ezilse ya da kopsa bile bu yüzden ölmezler. Hamam böcekleri hiçbir şey yemeden iki hafta boyunca yaşayabilirler. Bu yüzden başları hasar görmüş olan hamam böcekleri hiçbir şey yiyemeyecekleri için iki hafta sonra normal olarak açlıktan öleceklerdir. Yani ölmelerinin sebebi başlarında olan hasar değil açlıktır.

Blatta Orientalis (Doğu Hamam Böceği)

Pazar, Kasım 02, 2014
Doğu hamam böceklerinin yetişkinleri yaklaşık 1,5 - 2 cm civarındadır. Renklerinin ise kahverengi olduğu bilinmektedir.  Doğu hamam böcekleri, her ortama kolaylıkla adapte olabilmektedirler. Ama en çok yaşamak için tercih ettikleri mekânlar nemli ve ılık bina içleridir. Lağımlarda da fazlası ile hamam böcekleri yaşamaktadır. Evlerde ise daha çok besin bulmak amacı ile mutfak dolaplarına girmektedirler. Gıdalar üzerine pisliklerini bırakırlar ve bu da çok kötü bir kokuya sebep olmaktadır. Beslenmeleri için sadece gıdaya ihtiyaçları yoktur. Evlerde kitap ve dergilerin yaprakları ile de beslenebilmektedirler.

Erişkin bir doğu hamam böceği bir defa da en çok 10 ile 25 adet arasında yumurta bırakabilmektedirler. Yumurtalarını daha çok sıcak ve besinin kolay bulunabileceği ortamlara bırakırlar. Yumurtaların kuluçka süresi 1 ile 3,5 ay arasında sıcaklığa bağlı olarak değişmektedir.

Blatta Orientalis (Doğu Hamam Böceği)

Yapılan araştırmalar ile edinilen bilgilere göre hamam böcekleri yaklaşıl 300 milyon yıldır dünya üzerinde varlıklarını korumaktadırlar. Doğu hamam böcekleri salgıladıkları sıvılar sayesinde ortamda olabilecek başka hamam böceklerine karşı yerlerini belirlemiş olurlar.

Yapılan bir araştırma ile hamam böceklerinin gelişmiş davranışlar oluşturdukları gözlemlenmiştir. Doğu hamam böcekleri de aralarındaki dengeyi koruyarak dayanışma içinde varlıklarını sürdürmektedirler.
Hamam böceklerinin beyinleri ayaklarındadır. Bu yüzden eğer başlarına bir zarar gelmiş olsa bile 2 hafta boyunca yaşayabilirler. Ama böyle bir durumda hamam böcekleri beslenemeyecekleri için açlıktan ölmektedirler. Doğu hamam böcekleri diğer hamam böceklerine göre daha ağır hareket etmektedirler.
Erkek doğu hamam böceğinin üst kanatları karınlarının yaklaşık 2/3’ünü kaplamaktadır. Dişi doğu hamam böceklerinin karınları erkek hamam böceklerinin karınlarına göre daha büyüktür. Doğu hamam böceklerinin bacaklarının üzerinde dikencikler bulunmaktadır. Ergin bir doğu hamam böceği yaklaşık olarak 6 hafta kadar yaşayabilir.

Blatella Germanica (Alman Hamam Böceği) – Kalorifer Böceği

Cumartesi, Kasım 01, 2014
Alman hamam böceği kuru ve sıcak yerleri sevmesinden dolayı kalorifer böceği olarak da bilinmektedir. Alman hamam böcekleri her türlü pisliği ve mikrobu taşıyabilmektedirler.

Alman hamam böcekleri daha iyi beslenebilmek için insanların olduğu yerlerde yaşamayı tercih ederler. Evlerde ise en çok mutfakta yaşarlar. Çünkü besinlerini en kolay mutfaklardan almaktadırlar. Alman hamam böcekleri yaklaşık olarak günün büyük bir bölümünü yuvalarında geçirirler. Diğer hamam böcek türlerinde olduğu gibi alman hamam böceği de beslenmek için geceleri yuvalarından çıkmayı tercih ederler.  Alman hamam böcekleri sadece gıdalar ile beslenemezler aynı zamanda, kâğıt ve kumaş gibi şeylerle de beslenebilmektedirler.


Alman hamam böceklerinin en önemli özelliği çok hızlı bir şekilde üremeleridir. Hamam böcekleri arasında en çok üreyen türdür. Ergin bir dişi bir defasında 40 – 48 arasında yumurta bırakmaktadır. Alman hamam böceklerinin bir diğer özelliği de antenleri sayesinde çok küçük olan yiyeceklerin yani besinlerinin bile yerini tespit edebilmeleridir.

Alman hamam böcekleri çok hızlı hareket edebilirler. Bir gece de 4,5 km kadar yol alabilirler. Alman hamam böcekleri birçok şekilde evinize gelebilir. Bir alışveriş sonrasında alışveriş torbalarınızla evinize kadar fark edilmeden gelebilmektedir.

Alman hamam böcekleri,  gıda zehirlenmeleri, antrax, hepatiti ve verem gibi birçok hastalığın mikrobunu taşıyarak bulaştırabilirler.

Alman hamam böcekleri yerleşmek için daha çok, sıcak, nemli ve karanlık yerleri tercih ederler. Alman hamam böceklerinin yuva yapmaları için sessiz ve sakin olması da önemlidir. Düz ve yatay alanlarda rahatlık ile hareket edebileceği için, duvar çatlaklarında ve yarıklarında yaşamayı çok severler. Apartman dairelerinde ise genellikle zemin ve bodrum katlarında görmek mümkündür. Üst katlarda ise çok olmasa bile yine de yaşayabilmektedirler.

Tahta Kurusu Nasıl Yok Edilir?

Cumartesi, Kasım 01, 2014
Tahtakurusu kızıla çalan kahverenginde 4 mm kadar olan minik hayvanlardır. Adı üstünde tahtaya zarar veren bu böcekler evdeki mobilyalar için zararlıdır. Tahtakurusu insanlar için hem bu yüzden hem de kötü kokuları ile oldukça problem yaratan bir böcek türüdür. Ayrıca tahtakuruları tek seferde 200’e yakın yumurta bırakabildiklerinden yayılması çok hızlı olmaktadır. 500 gün kadar olan ömürlerinde insanların kanını emerek hayatta kalırlar. Bir tahtakurusunun kendinden 3 kat daha fazla kan emdiği söylenmektedir.

Genelde insanlar uyurken saldıran bu böcekler alerjiye, kızarıklığa, kaşıntıya, kabarmalara neden olur. Gün boyu saklanan tahtakurularını fark etmek bazen çok zordur. Bu yüzden bu şekilde bir kızarıklık ya da kaşıntı ile karşılaştığınızda tahtakurusu ile aynı evde yaşıyor olabileceğinizi unutmayın. Ayrıca mobilyaların içini kemiren bu hayvanı çıkardığı rahatsız edici sesten tahmin etmeniz de mümkündür.


Mücadele Yöntemleri

- Tahtakuruları dayanıksız tahtalardan geldiğinden evinize mobilya alırken daha çok meşe, çınar gibi uzun süre dayanan ve sağlam bir tahtadan mobilya seçin.
- Tahtakurularının evinize girebileceği pencere, kapı, tahta araları gibi yerleri açık tutmamaya özen gösterin. Duvardaki çatlakları ve tahta aralıklarını kapatmaya çalışın.
- Evinizde bir tahtakurusu olduğunu fark ettiğinizde hemen bir ilaçlama şirketi ile konuşun. Çünkü tahtakurusunu bir tane görmek evinizde ortaya çıkmayı bekleyen 200 tane tahtakurusu olduğuna işarettir.
- İlaçlama sisteminde tahtakuruları çetin böcekler olarak yer alır. Bu yüzden bu böceklerle kişisel mücadelenin yeterli kalabilmesi çok zordur. İlaçlama şirketleri tahtakuruları için sisleme yöntemini kullanırlar.
- Tahtakurusu ilacı yapılan bir yerin en az 2 saat boyunca dışarı ile olan her türlü hava kanalı kapatılmalıdır. Yoksa tahtakuruları ölmeyecek, yumurtaları ile çoğalmaya devam edecektir.

 
Copyright © Böcekler. Designed by OddThemes