Pirinç Biti Nasıl Yok Edilir?

Ergin boyutlardaki bir pirinç bitinin rengi, kahverengi ve kırmızımsı olarak değişiklik gösterir. Boyları oldukça küçüktür. Ergin olan pirinç bitleri 2-4 mm arasında bir boyuttadır. Pirinç bitlerinin ergin olanları oldukça gelişmiş ve güçlü kanatlara sahiptir. Dolayısıyla uçma yeteneğine sahiptir. Bitlerin bıraktıkları yumurtalar parlak beyaz bir görünümdedir. Larvaları ise hafif sarımsı tonlarda bir renge sahiptir. Genel olarak bu larvalar 2,5 mm boyutlarında bulunurlar. Larvalarından çıkıp ergin hale gelen pirinç bitleri, bir hafta geçtikten sonra çiftleşmeye hazırdır. Çiftleşirler ve yumurta bırakmaya başlarlar.


İlginç olan yanı ise pirinç bitleri yumurtlarını, baş kısımlarındaki hortum sayesinde mısır tanelerinin içinde açtıkları deliğe bırakırlar. Ergin bitler tek seferde 120-300 kadar yumurta bırakırlar. Tarlalarda bulunmaları sorun yaratmaz ama tarlaların hasadından sonra ambarlara girmesi ile pirinç bitlerinin evlerinize olan yolculuğu başlamış olur. Üretici ne kadar dikkat etse de yaşanabilen bu sorunu, pirinçleri evinize soktuğunuzda kapalı kaplara koymadan çözüme kavuşturmanız gereklidir.

Pirinç bitlerinden kurtulmak için marketten aldığınız kapalı paketlerdeki pirinçleri ve açık aldığınız pirinçleri mutlaka havalandırın. Saklarken mutlaka cam kavanozlarda muhafaza edin. Ayrıca sakladığınız cam kavanozların içine pirinçleri koyarken ara ara tuz serpmelisiniz. Aynı zamanda tuz dışında defne yaprağı da rutubet ve böcek önleyici olarak bir alternatif olabilir. Biraz koku vermesi bakımından sıkıntı yaratabilir ama lavanta keseleri de dolaplara yerleştirilebilir.

Yazıyı Paylaş:

20 yorum :

  1. Evimize kiyafet posetinin ucinde geldi. Aksamdan fark etmedik. Sabah kalktigimizda koltukta gezindiklerini gorunce fark ettik.

    Yakaladiklarimizi topladik ama goremediklerimiz koltuk iclerinde filan urer mi evde cogalirlar mi ve zararli midirlar?

    YanıtlaSil
  2. Evinizdeki böceklerden nasıl kurtuldunuz

    YanıtlaSil
  3. Üremediler. Kendiliğinden kayboldular. herhangi bir şey yapmadık.

    YanıtlaSil
  4. Latif Aydın bey, bende hep tedirgin olmuşumdur, bu konuda önce soru sorup daha sonra da (yaklaşık 1 sene sonra ) cevapladığınız için çok teşekkürler.

    YanıtlaSil
  5. Tuz işe yaramaz. Yine oluşur. Tuzlukların içindeki pirinçte yaşayanını gördüm.

    YanıtlaSil
  6. Latif bey merhaba tek tek oldurmeyle bitmiyor bocek ilaci ve kopuk hasere ilaci aldik yeterlikidir evde olmuyoruz kovit 19 dan aile yaninda kaliyoruz yaklasik 200civari yok ettik pirinc paketinden ciktilar nasil kurtulabiliri?

    YanıtlaSil
  7. Evi komple ilaçlamak en iyi çözüm eğer yayıldılar ise evin içine.

    YanıtlaSil
  8. yaklaşık 2 senedir bu bitlerle mücadele ediyorum ne ile geldi hiçbir fikrim yok ama daha çok pirinçlerin içinde rastlıyorum dolapları kaç kez boşaltıp sildiğim halde karınca gibi gezmeye devam ediyorlar bıktım artık herşeyin içine girebiliyorlar nasıl kurtulabilirim

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Gıda malzemeleri(baklagil,pirinç,un,buğday) üzerinde ürerler. Evdeki gıdaları ağzı tam kapanan(aralık kalmasın) cam kavanozlara koyun. Un konusuna dikkat edin. Öldürmesi zordur ancak kurtulması mümkündür, sarımsak, sıcak, kuruluk

      Sil
  9. Sabahtan yaklaşık 4 5 tane gördüm. Nasıl kurtulabilirim. İnsana zararı varmıdır

    YanıtlaSil
  10. Evin heryerine yayılmışlar...eşim kuş basliyo catida..1 aydır toktuk evde..bir geldik ki kuşları başladığı buğday buğday bitleriyle dolu..önemsemeyip bislde kuşlara surekli bunları vermis ve evin duvarları odalar her yer bunlardan....dolap içleri çıldırmak üzereyim...tencere tava da ilaçlanması lazim degil mi..belediyeler yapıt mu bu isi.Gaydiroplara girmislermisidir..yere çocuğu oturamıyorum bile

    YanıtlaSil
  11. Bide bu buğday bitleri insanı ısırır mi..surekli kaçınıyorum.. stresten mi anlamadim

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ben araştırdım ama ısırdığını yazan olmamış, ben hissediyorum bakıyorum ve orada oluyorlar , kaşındırıyorlar ve kesin ısırıyorlar.

      Sil
  12. İnsanı ısırmaz allerji yapabilir. Baklagiller, pirinç, kuş yemi gibi gıda malzemeleri içerisinde barınırlar. Fazla ürer ise ince poşeti delip diğer ürünlere sıçrarlar. Tam kapanmamış kavanoza bile girebiliyorlar. Sarımsaktan, kuruluktan ve sıcaktan kaçınırlar. Nemi severler; açık havada(nemsiz) güneşe konulduğu(sıcak) takdirde kaçıp giderler.
    ürünlerin arasından kaçarlar

    YanıtlaSil
  13. Bir haftadır uğraşıyoruz ve kaynağını bulamadık nasıl kurtulacağız araştırıyorum

    YanıtlaSil
  14. Bizimde aynı beni kaşıntı aldı gördüğümden beri tiskiniyorum evi sardı aynen bend çıldcagım heryerdeler ilaçlama yapacagız

    YanıtlaSil
  15. İnsanlara zararı varmı acaba

    YanıtlaSil
  16. pirinç biti çok hızlı üreyen vede evi saran bir canlı nasıl olduğunu anlamadan evi sararlar ve ilaçlamadan asla, kurtulamazsınız öldürdükçe üredipi farkedersiniz

    YanıtlaSil

 
Copyright © Böcekler. Designed by OddThemes