Böcekler Suyun Üzerinde Batmadan Nasıl Yürür?

Neredeyse canlı cansız her varlık eğer içerisinde hava barındırmıyorsa su üzerinde batar. Çünkü suyun kaldırma kuvveti kendinden ağır şeyler için yeterince taşıyıcı olmamaktadır. Bu yüzdendir ki kendinden ağır bir hacme sahip olan her şeyi su yutar. Ama böcek bu şeylerden biri değildir. Bir böcek su üzerinde batmadan hareket edebilir, hatta yürüyebilir. Bu aslında imkânsız gibi görünse de oldukça doğal bir durumdur. Çünkü böceklerin diğer şeylere oranla suyun üzerinde hareket etmesinin fizikokimya denen bilim dalında bir adı bulunmaktadır. Bu fizikokimya tarafından yüzey gerilimi olarak adlandırılmaktadır.



Yüzey Gerilimi ve Böcekler

Diğer canlılardan farklı olarak su üzerinde batmadan yürüyebilen böceklerin bu durumu yüzey geriliminden kaynaklanmaktadır. Yüzey gerilimi; bir sıvıda bulunan yüzey tabakanın esnek bir tabaka ile benzer özellikler gösterdiğinde ortaya çıkan doğal bir durumdur. Zaten bütün böceklerin su üzerinde yürümesi gibi bir durum yoktur ama yürüyebilenlerde bu yüzey gerilimi sayesinde bu olayı gerçekleştirmektedirler.

Yüzey gerilimi tanımından da anlaşılacağı gibi yüzey hacmi çok ağır olmayan nesneleri taşımaktadır. Çünkü suyun üzerinde bir kabuk şeklinde ince zar olduğu düşünülürse su yüzeyi bu zarı delmeyen her nesneyi taşıyacak ve ıslatmayacaktır. Böceklerin bacaklarındaki araları hava kaplı tüylerde böcekleri bu işlem için olabildiğinden daha hafif göstermek için yeterli olacaktır.

Aslında bilimsel açıklamalar sonucu bu olayın imkânsız olduğunun düşünülmesi yanlıştır. Çünkü suyunda bir kaldırma kuvveti vardır ve her verilen bilgi birleştirildiğinde suyun gerekli şartları sağlayan her türlü nesneyi kaldırabileceği ortaya çıkacaktır. Zaten su üzerinde yürüyebilen tek canlının bazı böcek türleri olmakla kalmadığı, bazı kertenkele türlerinin de su üzerinde yüzey gerilimi sayesinde batmadan hareket ettiği gözlenmiştir.

Yazıyı Paylaş:

Yorum Gönder

 
Copyright © Böcekler. Designed by OddThemes