Arı Üreticilerinin Korkulu Rüyası: Yakı Böceği

Yakı böceği olarak bilinen Meloe Brevicollis, Triungulin ve Meleo Variegatus böcekleri arı kovanlarına girerek zarar veren kınkanatlı bir böcek türüdür. Genellikle üst kanatlarının yumuşak olmasından tanınırlar. Çiçeklerin arasında pusuya yatarak bekleyen böcekler, arılara yapışırlar. Arılar bunun farkında olmalarına rağmen, çoğunlukla çiçek özleriyle kaplı olduklarından, bu böcekleri üstlerinden atamazlar. Kovanlara kadar giden Yakı böcekleri, kovandaki polenleri ve arı larvalarını yerler.

Myanmar'da bulunan Yakı böceği fosilleri yaklaşık 100 milyon yıllıktır. Ve günümüzde ki örnekleri ile tıpatıp benzemektedir. Bu durum fosil bilimciler için bir karmaşa yaratmıştır. Çünkü evrim teorisine göre böceğin yapısının değişmiş olması gerekmektedir.

Yakı Böceği

Yağlı böcekte olarak da bilinen yakı böcekleri küçük kovuk içlerinde yaşarlar. Ergin olanlar arılar için tehlikesizdir. Ergin olmayanlar kovanda larvaları yiyerek pupa haline gelir ve ergin olarak birkaç gün içinde kovandan çıkarlar. Arılar kovanda fark ettikleri pupaları kovandan atarlar ya da yerler.

Yağlı olarak isimlendirilmesinin sebebi ise erginliğe yakın dönemde ve pupa olmadan önce, tehlike anlarında vücutlarından yağımsı bir zehir salgılarlar. Bu zehir çoğu küçük böcek için ölümcül olabilmektedir. İnsana temas ettiğinde ise bol su ile temas eden bölgeyi yıkamak gerekmektedir. Aksi taktir de temas eden bölge tahriş olup kızarmaya başlamaktadır.

Bu böcek türleri arı sektörü dışında pek bilinmezler. Genel olarak arılara zarar verseler de tarlaya ekilen tohumları da yer ve tarım ürünlerine zarar vermektedirler.

Yakı ya da yağlı denilen bu böceklerden kurtulmanın yolu laktik asit ilaçları ya da Amitraz içeren ilaçlar kullanmaktır.

Yazıyı Paylaş:

Yorum Gönder

 
Copyright © Böcekler. Designed by OddThemes