Matematik Dehaları Çöl Karıncaları: Dorylini Dorylus

Dünyadaki binlerce karınca türünden biri olan Çöl Karıncaları veyahut Latince ismiyle Dorylini Dorylus Eklem Bacaklılar Şubesine ait bir böcektir. Yaklaşık 400 milyon yıllık fosillerinden anlaşılacağı gibi atalarından ciddi bir farklılıkları yoktur. Yaklaşık olarak 200 yüz yıl önce Lenne tarafından keşfedilmiştir.

Dorylini Dorylus

Çöl Karıncaları oldukça dayanıklı ve hızlı canlılardır. Ağırlıklarının 10 katı kadar yükü kaldırabilirler ve saniyede 1 metre yol alabilirler.

Koloniler halinde yaşarlar ve bir kolonide yaklaşık olarak 50 milyon karınca yaşarlar. Kendi bölgelerine diğer karıncaların girmesine izin vermez ve gerektiğinde koloniler arası savaş yaparlar. Uzun mesafeleri gitmeleri gerektiğinde diğer karıncalardan farklı olarak birbirlerini taşırlar. Bir grup hareket halindeyken diğer grup bu karıncaların üstünde dinlenir. Daha sonra dinlenen grup çalışan karıncaları taşıyarak hareketlerinde devamlılık sağlarlar.

Karıncalar yuvalarından çıktıklarında geri dönebilecekleri yolu bulmak için Feromon hormonu salgılarlar. Çöl karıncaları bu hormonu salgılamazlar. Uzun yıllardır bu hormon olmadan yuvalarını nasıl buldukları konusunda araştırmalar sonucunda Zürih Üniversitesi bir sonuca varmıştır.

Araştırmacılara göre Çöl Karıncaları 0,1 gramlık beyinleriyle on binli rakamlara kadar sayı sayabiliyorlar. Bunu kanıtlamak için karıncaların bacaklarından az bir miktarda kesen araştırmacılar karıncaların belirli adımdan sonra durduğunu ve yuvasını aradığını gözlemlemiştir. Yani Çöl karıncaları yuvalarından çıktıktan sonra geri dönünceye kadar yaklaşık 100 metrelik menzillerinde bile adımlarını sayıyor ve bunun yardımıyla Feromon hormonu olmadan yuvalarını tekrar bulabiliyorlar. Bacakları kesilince yuvalarına gitmeleri için gereken adımı attıktan sonra yuvalarına geldiklerini sanmaları bunun kanıtıdır.

Ayrıca Fransa’da ki araştırmalara göre geri dönerken sadece adım saymak yeterli olmayacağı için geçtikleri yerlerdeki yaprakların ve ışığın görüntüsünü hafızalarında tutabildiklerini de belirtmişlerdir.

Ana vatanları merkez ve Batı Afrika'dır. Kolonileri işçi ve asker olmak üzere ikiye ayrılmıştır. Asker olanlar daha büyük yapılı ve koyu renkli, işçi arılar ise renksiz ve sarımsı yapıdadır.

Yazıyı Paylaş:

Yorum Gönder

 
Copyright © Böcekler. Designed by OddThemes