Karafatma neye gelmez?

Karafatma karanlık yerleri sever, ışıktan kaçar. Yani geceleri çıkar ortaya. Genelde evlerin zemin katlarında ve nemli ortamlarda görülür.

En büyük savunma silahları, sıkıştıklarında yaydıkları pis kokudur. Kendilerini savunurken arka bacakları üzerinde dikilirler. Bu bir korkutma hareketidir. Pis kokuyu da bu sırada salar. Bu koku diğer böcekler için caydırıcı olabilir ancak en büyük düşmanları bazı asalak böceklerdir.

Karafatma neye gelmez?

Karafatmalar genelde pis yerlerde barındıklarından, mikrop bulaştırma özelliği yüksektir ve bu açından insan sağlığı için tehlikelidir.

Karafatma böcekleri zehirli değildir. İnsanları ısırma gibi bir özellikleri de yok. Bütün böcek türlerinde olduğu gibi evlere açık bırakılan kapı ve pencerelerden, havalandırma camlarından, atık su yollarından girerler. Kısa sürede yerleşerek yumurtalarını bırakırlar. Karafatmalar çok çabuk üreyen böceklerdir. Yumurtalarını genellikle, tahta veya parke altlarına, duvar çatlaklarına, buzdolabı, çamaşır makinesi ve bulaşık makinesi altlarına, duvar diplerine, yani insanın göremeyeceği yerlere bırakırlar. Her yumurtlamada ortalama 300 yumurta bırakabilirler. İlginç olanı yumurtalarını toplu olarak değil, dağınık bir şekilde bırakırlar.

Karafatmalar, temiz, kuru ve aydınlık yerlere gelmez. Bu yüzden banyo, tuvalet, depo, merdiven altları gibi karanlık yerlerin temiz tutulması ve özellikle nemli bırakılmaması doğru olur.

Bir de havalandırma camları, atık su yolları ve duvar çatlaklarının kapalı tutulması ve karafatmaların giriş yollarının kapatılmasında yarar var.

Ayrıca karafatmalara karşı evin ilaçlanması da önemli bir mücadele şeklidir.

Bu arada karafatmaya hamam böceği dendiği de olur ama bu doğru değildir.

Yazıyı Paylaş:

14 yorum :

  1. Beni ısırdı karafatma hani ıssırmazdı.bir baktım bacami ıssirmis arı sokmasî gibi.aciyor ama şişmedi.inşallah zehirli değildir

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sokmamıştır soksa duramazsın.

      Sil
  2. KARAFATMA İSTİKLAL MADALYASINI ALMIŞ, MİLLİ MÜCADELEDE OLAĞANÜSTÜ BİR BAŞARI SAĞLAMIŞ BİR DEĞERLİMİZDİR.LÜTFEN İSMİNİ BİR BÖCEĞİ TARİF EDERKEN KULLANMAMAYA ÖZEN GÖSTERELİM. KARA BÖCEK, VEYA HAMAM BÖCEĞİ.DENEBİLİR ÖRNEĞİN. VS.

    YanıtlaSil
  3. Karafatma ile hamam böceği arasında ne fark var?

    YanıtlaSil
  4. tdk sözlükte karafatmanın anlamı:

    a. (kara'fatma) hay. b. Kın kanatlılardan, böcek, kurt ve sümüklü böceklerle beslenen, tarıma yararlı, parlak siyah renkli bir böcek, ağılı böcek (Carabus). Güncel Türkçe Sözlük

    Fr. carabe Karafatmaların örnek türü sayılan ve başka böcekleri yeme alışkanlığı dolayısıyle tarım için yarar da sağlayan, parlak siyah renkli böcek. BSTS / Asalakbilim Terimleri Sözlüğü 1970

    YanıtlaSil
  5. Karafatma siyahtır, hamamböceği kahverengi. İkisi farklı böcek.

    YanıtlaSil
  6. ceren'e cevap:: KARAFATMA İSTİKLAL MADALYASINI ALMIŞ, MİLLİ MÜCADELEDE OLAĞANÜSTÜ BİR BAŞARI SAĞLAMIŞ BİR DEĞERLİMİZDİR.LÜTFEN İSMİNİ BİR BÖCEĞİ TARİF EDERKEN KULLANMAMAYA ÖZEN GÖSTERELİM. KARA BÖCEK, VEYA HAMAM BÖCEĞİ.DENEBİLİR ÖRNEĞİN. VS.
    AYRICA FATMA PEYGAMBER EFENDİMİZ HZ MUHAMMET EFENDİMİZİN HANIMININ İSMİ. FATMA İSMİNİ KULLANIRKEN LÜTFEN FATMALARI VE SEVENLERİNİ İNCİTMEYELİM.BÖCEK BÖCEKTİK ALACA BÖCEK KARA BÖCEK UÇAN BÖCEK KAÇAN BÖCEK ÖTEN BÖCEK KOKARCA BÖCEK YAKARCA BÖCEK O BÖCEK BU BÖCEK VE SAİRE ANLAŞIMAYACAK NE VAR BUNDA.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Fatıma peygamber efendimizin karısının değil kızı in ismidir.hz.fatima Hz.ali in karısıdır bilip yazın lütfen bilmeden değil ayrıca bu bı hakaret değil yıllardır bu böcek böyle tanımlanmış

      Sil
    2. Fatıma peygamber efendimizin kızının ismidir.karisinin değil Hz.fatima Hz Ali'nin karısıdır.bilip doğru bilgi verin insanlara .Bu böcek as diyor onların şahsına yapılan bı hakaret yok ortada yıllardır bu böcek böyle tanımlanıyor

      Sil
    3. Kendin yazdin dogrusunu iste. Bu durum fatmanin degerini azaltmaz oyle degilmi.ve yillardir bir hata yapiliyor.fatma bir bocek ismi degildir.

      Sil
  7. beyler saçmalamayın karafatma diye böcek adımı olur .bilmiyosunuz bari konuşmayın . bu hayvanların genel bilimsel adı Tenebrioniddae=yani karabocek gillerdir. orjinal adı yani bu hayvanın cinsi =Blaps spp dir.

    hamam böceği yanlışı hamam böceğinin adıda blatta -dır . bilimde asla bir hayvana obje isimleri verilmerz hele hele insan ismi hiç verilmez.yok klarofiermiş yok hamammış yok kara fatmaymış .

    YanıtlaSil
  8. Hem karafatmaya hamamböceği denmez diyorsunuz hem de hamamböceği kategorisine koymuşsunuz .dd

    YanıtlaSil
  9. Lütfen kara fatma demeyin. Peygamber efendimizin kızı hz. Fatmadır. Yahudilerin o böcepe taktığı isimdir. Aşağalamak amacıyla

    YanıtlaSil
  10. Evet arkadaşımda yazdığı gibi Peygamber efendimizin kızının ismi lütfen o iamşe böceğe hitap etmeyin

    YanıtlaSil

 
Copyright © Böcekler. Designed by OddThemes