Eve kelebek neden gelir?

Evde karşınıza çıkan kelebeklerin tek nedeni erzak dolabındaki kuru bakliyattır. Aslında burada çok ilginç bir yolculuk var. Dişi kelebekler Haziran ayı ortalarında yumurtalarını tarlalarda bulunan buğday başaklarının ve mısır koçanlarının üzerine bırakır. Yumurtadan çıkan tırtıllar, henüz olgunlaşmamış buğday ve mısır tanelerinin içine girerler ve tahılı içten içe yemeye başlarlar. Tahıllar hasat edilince, bu şekilde gelişen tırtıllar, ikinci döllerini verirler ve bunlar bu defa ambarda bekleyen buğday ve mısır tanelerine yerleşirler. Bu şekilde güve dünyanın hemen her yerinde bulunur.

Eve kelebek neden gelir?

Kuru bakliyat ile birlikte evlere giren bu güveler, sıcak ve nemli bir ortam bulduklarında yumurtadan kurtçuk şeklinde çıkarlar. Sürekli beslenme ihtiyacı taşırlar. Sonunda da kelebek şekline dönüşürler ve bu defa üreme görevini üstlenirler. Hızla çoğalan bu küçük kelebeklerin kanatları tüylüdür ve renkleri genellikle kahverengi mat tonlarında olur. Bunlar da gece olunca ortaya çıkarlar ve türlerine göre tüm gıda maddelerine zarar verirler. Ayrıca yünlü ve pamuklu kıyafetleri parçalayarak kullanılmayacak hale getirirler.

Genelikle sıcak havalarda ortaya çıkan güve kelebekleri özellikle erzak dolabındaki buğday, irmik, un, kuru fasulye ve diğer bakliyatın içinde oluşurlar ve hızla çoğalarak gıdaları kullanılmayacak hale getirirler.Tahılların durduğu erzak dolapları açıldığında uçuşmaya başlayan bu kelebeklerden kurtulmak için ilaçlama hizmeti almak gerekir.

Kelebeklerin bu oluşumunu önlemenin bir diğer yolu, kuru bakliyatı hava almayacak şekilde cam kavanozlarda saklamaktır.

Yazıyı Paylaş:

Yorum Gönder

 
Copyright © Böcekler. Designed by OddThemes