Arıları nasıl uzaklaştırırız?

Arı, zar kanatlılar grubundan bir böcek türüdür. Arıların gözleri çok ilginçtir. Beş gözleri vardır. Bunlardan ikisi petek şeklinde ve bileşiktir. Diğer üç göz ise basit gözdür. Birleşik göz ana arıda üç bin basit gözün birleşmesinden meydana gelmiştir. İşçi arıda bu sayı dört bin, erkek arıda ise sekiz bindir.

Arıları nasıl uzaklaştırırız?

İşçi arılar ve ana arının karın bölgesinin sonunda iğne bulunur. Bu bir savunma organıdır ve bir zehir kesesine bağlıdır. İşçi arılarda bu iğne geriye çentiklidir. Yani birini soktuklarında iğneyi geri çekemezler. Aslında arılar kendilerini tehlikede görmedikleri sürece insanları sokmaz. Soktuğunda ise iğnesi bağırsaklara bağlı olduğundan iç organları dağılır ve ölür. Bu iğne arının böceklere karşı bir savunma sistemidir ve böcek sert kabuklu ise geri çekebilir. Ama insan ve hayvan eti yumuşak olduğundan geri çekemez.

Yaban arıları, en tehlikeli arı türüdür. Bunlara eşek arısı da denir. İnsanlara çok zarar verirler. Hem çiftçilerin hem arı yetiştiricilerinin başına dert olurlar. Aslında yaban arıları da bal arıları da ekinlerin çiçeklerinin öz suyunu emerler ve bu şekilde çiçeğin kurumasına ve hasatın düşmesine sebep olurlar. Bunun yanında yaban arılarının bir başka zararı, bal arılarını öldürmeleri ve yemeleridir. Bu da arı yetiştiricileri için tehlikedir.

Arıları uzaklaştırmanın en etkin yolu ilaçlamadır. Ancak yaban arısı kullanılan ilaçlar insan sağlığına zararlıdır. İlaçlı havayı solumak, ilaçlı alanlara elle dokunmak zararlıdır. Sebze ve meyvelere ilaç bulaşmışsa mutlaka bol su ile yıkanmalıdır.

Yazıyı Paylaş:

Yorum Gönder

 
Copyright © Böcekler. Designed by OddThemes