Çocuklarda saç biti neden olur ve nasıl giderilir?

Çocukken en az bir kez bitlerle tanışmışızdır. Başında bit olduğundan dolayı çocukluğunda anneleri tarafından saçları kazıtılanlar da aramızda yok değildir. Annelerin en çok korktuğu sorunlardan biri de hiç şüphesiz bitler olmaktadır. Bu yazımızda saç bitleri hakkında anneleri rahatsız eden konulara açıklık getiriyoruz.

saç biti neden olur ve nasıl giderilir

 Çocuklarda en çok görülen bit tipi hangisidir? 

İnsanlarda görülen bitler en fazla saç biti, vücut biti ve kasık biti olmak üzere 3 gruba ayrılır. Vücut biti tifus adlı hastalıkğın taşıyıcısı olduğundan dolayı sağlık açısından çok tehlikelidir. Çocuklarda en çok görülen bit türü saç biti olmaktadır.

Saç biti neden olur ve nasıl bulaşır? 

Saç biti saçların dibine yerleşiyor ve orada kan emerek yaşıyor. En fazla kafaların yakın teması sırasında bulaşabilir. Saçlarında bit olan çocukların şapka, havlu, tarak gibi eşyalarından kullanan diğer çocuklara da bitler bulaşabilir.

Bitin belirtileri nelerdir? 

Bitler saçların dibinde yaşar ve gözle görünmezler. Bitlerin saç derisine bıraktığı yumurtalara sirke denir ve bu sirkeyi kulak ve boyun bölümlerinde görmek mümkündür. Çocukta görülen kaşınmalara bağlı olarak saç derilerinde kanamalar ve saç enfeksiyonları oluşabilir. Deri iltihabını takiben boyun bölgesinde lenf düğümlerinde şişmeler oluşur. Çocukta bit olduğunu ilk önce başta görülen güçlü kaşınmalarla anlamak mümkündür. Deri enfeksiyonlarından dolayı kanamalar ve kabuklanmalar oluşur. Yakından muayene sırasında saç diplerinde kepeğe benzer kabuk şeklinde sirkeler görülebilir. Bitleri ise görmek çok zordur.

Bit nasıl tedavi edilir? 

Biti olan çocukların saçları bit öldürücü ilaç içeren şampunlarla yıkanır. Saç normal şampuanla yıkandıktan sonra bit şampuanı ile yeniden yıkanır. Bit şampuanı saçta 10 dakika kaldıktan sonra saçlar ince dişli tarakla taranır. Tarama işlemi sirkelerin dökülmesi içindir. Bu işlem 7-10 gün sonra yine tekrarlanır.

Sirkelerin temizlenmesi için saçları suyla sulandıırlmış sirkeyle yıkamak da yararlıdır. Yatak örtüleri, giysiler çok yüksek ısıda yıkanır. Tarak ve diğer saç eşyalarını ya atın, ya da yüksek ısılı sabunlu suda uzun süre tutun. Oyuncakları ise vakumlu poşetlerde 2-3 hafta kapalı şekilde tutun. Bitlerden kurtulmanın doğal yollarını buradaki yazıda bulabilirsiniz: Bitlerden kurtulmanın doğal yolları

Yazıyı Paylaş:

Yorum Gönder

 
Copyright © Böcekler. Designed by OddThemes