Güve hangi kokuyu sevmez?

Güve denilince ilk olarak akla gelip dolaplarımızdaki yün kazaklarımızı yiyen kelebekler akla geliyor. Oysa güvelerin çok farklı çeşitleri vardır. Elbise güveleri olduğu gibi mutfak dolabınızdaki kuru gıdalarla beslenmek için gelen gıda güveleri de vardır.

Eski dönemlerde güvelerden korunmanın etkili çözümü olarak naftalin görülürdü. Naftalin aslında seçenekler içerisinde en son tercih edilmesi gereken maddelerdendir. Çünkü içerisinde bulunan bazı maddelerin sağlığa zararlı olduğu bilinmektedir.


Güve hangi kokuyu sevmez?

Güvelerle mücadele etmenin daha doğal ve bitkisel çözümleri vardır. Çörek otu, tarçın, kimyon, lavanta, sabun, biberiye güveleri kaçıran korkulardandır. Ayrıca küçük bir tülbente sarılmış çıra da doğal bir güve kaçırıcıdır.

Sedir ağacının kokusuna da hiçbir güve gelmez. Bundan dolayı sedir ağacının talaşını dolaplarınıza koymanız güvelerle mücadele etmek için doğal çözümler arasında yer alıyor.

Bunca doğal çözüm varken havayı zehirleyen kimyasalları tercih etmemiz tavsiye edilmiyor.

Etkili çözümlerden biri de sabun rendesi olmaktadır. Mümkün olduğu kadar natürel sabun seçmeye çalışın. Elinizdeki sabunları rendeleyip tülbentin içerisine koyun ve bu kesecikleri dolaplarınıza yerleştirin.

Kazakların içerisindeki güve yumurtalarını yok etmek

Kışlık kazaklarınızın içerisinde güveler olduğundan şüpheleniyorsanız bu kazakları bir poşete koyup buzdolabınızın derin dondurucusunda bekletin. Bu şekilde mevcut böcekleri öldürmüş olursunuz.

Bir diğer doğal güve kovucu ise defne yaprağıdır. Defne yaprağı kokusunu sevmeyen güveler bulunduğu ortamdan kaçacaklardır.

Limon kullanın

Limon temizlikte kullandığımız gibi böceklerle mücadelede de çok etkilidir. Limon kabuğunu rendeleyip küçük keseciklerin içerisinde dolaba koyarsanız hiçbir güve dolabınıza yaklaşmaz.

Halılara güve gelmemesi için yapılacaklar

Yukarıda anlattığımız doğal güve kovucuları halılarımızı kaldırırken kullanabilirsiniz. Halıları kaldırırken bir gazete kağıdına sarmanız tavsiye edilir. Güveler gazete kokusunu sevmediklerinden halılardan uzak duracaklardır.

Yazıyı Paylaş:

6 yorum :

  1. mangal kömürü de güveleri kaçırıyor

    YanıtlaSil
  2. İyi de bir taraftan kaçıp başka tarafa yerleşmeyecekler mi?

    YanıtlaSil
  3. Yünlülere Güve dadanır.Buraya yumurta bırakır ve çıkan kurtçuk kelebek oluncaya kadar,zıkkımlanır.
    1-Yünlü kıyafetler : Sentetik kıyafetler çıkması ile ucuz olduğu için de tek mevsimlik alınıyor ve modası geçin cede çöpe dolduruluyor.Artık eskisi gibi pahalı yünlü kıyafet alınızda giyilmiyor ve evlerde pek kalmadı.Naftalin le muhafaza edilecek gardırop dışında dolapta yok.
    2-Yünlü döşeme ki Halı gibi meraklıların evinde var.Sentetik yada karışım duvardan duvara halılar çıkalı,Bünya n ve Isparta halıları pek az evde var.İşte bu halıları korumak büyük sorun.
    A-Genel ilaçlatmak,Con Ahmedin devridaim makinesi gibi öldürme ile başedemiyorsunuz,kuytu yerlere yumurta lıyor,kurtçuk olarak solucan gibi halıya geliyor.Kimyasallar Güve kadar sizede etkisi var.Kaç kere ilaçlatırsınız.
    Kalan bir tane sağ gsm telefonu varmış gibi 19 km dahilinde davet çıkarıyor.
    B-Naftalin : Nekadar halıya yayabilirsiniz,Sizede zararlı.
    C-Etimatik : Bor bileşeni ve deterjan etkil.40 C derecede erir ve halılara Filiz’le yada bezle silerek yedirin . Halı lara durulama yapılmayın.Halı emici olduğu için konsantrasyon da düşer.En son uygulamam.Bir çiftçi bitkileri i laçlarken yağmur ile aktığını görünce bağlayıcı olarak sarımsak yağı kullanmış,Ben terkibe sıkarak ekledim, g üçlendirmek için sigara izmariti erimesi için ekledi.Sarımsak ve İzmarit kokusunu bastırmaya Çamaşır Parfümü ile Çam Terbentin losyonu da ekledim.Deterjan boş Flit ile halıya sıktım,Güve yüzeydeki tüyleri yendiği için sar ımsak halının yüzeyine bağladı ise sorun halloluyor.Bakalım başarı oranı nekadar,beklemedeyim.
    İnsektisit Kimya firmaları talebi düşük diye AR-GE çalışması yapmıyor,Sorun dört mevsim,Gezenenleri,su bazlı sprey ile öldürürsünüz.Bedeni tüylü olduğu için kesin etkili.

    YanıtlaSil
  4. Evde mutfak dolabımin içindenmi nereden geliyo güve bilmiyorum yiyeceklerimde bakliyatlarda hep güve var nasıl yok edebilirim

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bana kalırsa onlar dışarıdan gelen bir güve degil.Bakliyatlarin üzerine önceden yumurtluyorlar zaman içinde uygun ortamı bulunca yumurtalarından çıkıp büyüyor bakliyatlari da yiyorlar kurtçuklar.Once kurtçuk oluyor sonra büyüyüp kelebek oluyorlar. Bakliyatları serin yerde saklamalı

      Sil
    2. Havasız ortamda ürüyor defne yaprağı çubuk tarcini sevmiyor çubuk tarçın koyduğumda n beri gelmiyor

      Sil

 
Copyright © Böcekler. Designed by OddThemes