Sivrisinek

Sivrisinekler uçabilen bir böcek türüdür. Dünyada yaklaşık 3000 tane sivrisinek türü vardır. Sivrisineklerin çoğu zararsızdır fakat yaklaşık 100 sivrisinek türünün kesin hastalık bulaştırıcı olduğu saptanmıştır. Sıtma, Sarı Humma ve parazitik hastalıklar bu hastalıklar arasına dahil edilebilir.

Sivrisinekler genelde 1 santimetre boyundadır. Hortum, baş ve karın olmak üzere üç temel bölümden oluşurlar. Başlarının ön kısmında geniş bir görüş alanı sağlayan iki tane gözleri vardır. Hortumunu arasına alan iki tane de antene sahiptirler ve bu hortumlar çok hassas bir burun görevi görürler.

Sivrisinek - Culicidaefamilyasından böcekler.
Henüz larva halindeyken içinde bulundukları ortamdaki su içinde bulunan besinlerden beslenirler. Bu nedenle sivrisinekler, bataklık ve nemli bölgelerde kurak ve susuz bölgelere oranla daha sık görülür.

Dişi sivrisineklerin yetişkin oldukları zaman kan aramaya başlamalarına karşın, erkek sivrisinekler yetişkin oldukları zaman da besinli su ile beslenmeye devam ederler.

Bazı sivrisinek türleri insan yerine diğer canlıların kanını emerler. Bu canlılara kuşlar, sürüngenler ve hatta diğer böcek türleri bile dahil olabilir. Ayrıca bazı sivrisinekler belirli çiçeklerin özleriyle de beslenirler ve bu sayede çiçeklerin polenlerini üstlerinde taşırlar ve çiçeklerin döllenmesine katkı sağlarlar.


Sivrisineklerin gözleri iyi görür fakat insanları çekici yapan şey gözleri değil burun görevi yapan antenleridir. Kokuyu antenleriyle alırlar. Bir sivrisineğin antenleri kesildiği taktirde bir insan tenine konmuş olsa bile kan emmeye teşebbüs etmediği saptanmıştır. Koku algıları öyle kuvvetlidir ki sevdikleri bir kokuyu bir camın diğer tarafından alabilirler.

Isırdıktan sonra kaşıntıya neden olan faktörün ne olduğu henüz belirlenememiştir. Fakat Dr. Gillett kaşıntının ısırıldıktan 3 dakika sonra başladığını gözlemlemiştir.

Yazıyı Paylaş:

Yorum Gönder

 
Copyright © Böcekler. Designed by OddThemes