Deri böceği

Deri böceği cansız derilere geldiğinden genellikle deri fabrikalarında ya da deri madde kullanan fabrikalarda, hazır giyim dükkânlarında veya deri maddelerin yer aldığı ev mobilyalarında karşımıza çıkabilen bir haşeredir. Uluslararası adı Dermestes lardarius olan deri böceği deri üzerindeki kalıntı maddelerle beslenir. Hiç beklemediğimiz anda bizimde başımıza gelebilecek olan deri böceği vak'alarından korunmak için gerçek deri malzemelerin temizlik ve bakımını eksiksiz yapmalı gerekirse ilaçlama işlemlerine başvurmalıyız.

Deri böceği
Dermestes lardarius (Deri böceği)

Deri ile beslenir derken karıştırılmaması gereken bir durum şöyledir; deri böceği cesetleri ilk aşamada kaplayan bir böcek türü değildir, ilk aşamada genellikle cesedi sinek türleri kaplar deri böceği daha çok ölü deri ile ilgilendiği için adli tıp biliminde birincil değil ikincil ceset böcekleri kategorisin girmektedir. Sıcak nemli ve genellikle hijyenik olmayan ortamlarda karşılaşılan böcek türü gözle görülemeyecek kadar küçük olabildiği için önlemini önceden almak gözle görülen böcek türlerine nazaran daha önemlidir.

Pamuksu ya da kumaş gibi bir deri yapısına sahip olan deri böcekleri insanlara direkt olarak bir zarar vermeseler de mikrop taşıma riskleri ve hızlı çoğalıp yavaş azalmalarından dolayı ani bir baskın yapabilme ihtimallerinden dolayı sakınılması gerekenler kategorisine girer. Deri böceği çok yakın akrabası olan uyuz böceğiyle karıştırılmamalıdır. Uyuz böceği canlı derilerle ilgilenmekte olup deri altına girebilmektedir fakat deri böceği aynı oranda tehlikeli olmamakla birlikte canlı derilerde görülmezler. Son olarak çok küçük olmaları nedeniyle püskürtme ilaçlar deri böceğinden korunmak için en etkili yöntem olarak bilinmektedir.

Yazıyı Paylaş:

Yorum Gönder

 
Copyright © Böcekler. Designed by OddThemes